zondag 5 februari 2012

Een echte sneeuwschep

Sinds vorig jaar heb ik ook een echte ijzeren sneeuwschep gekocht toen deze in de uitverkoop was en de winter al voorbij was. Daarvoor had ik een armetierig nog door mijn vader zelfgemaakte sneeuwschep, aangetast door houtworm, die ik van mijn moeder had geërfd. Het was gewoon een stuk vierkant geperst triplex in meer lagen, die bevestigd was aan een verkorte houten steel. Het vierkant was al niet meer vierkant zelfs. De steel was vast van een oude bezem geweest en hergebruikt voor dit doel. Het ding zag er niet bepaald als moeders mooiste uit, maar voldeed nog altijd wel. Het had ook wel wat. Zowel het verleden met alle herinneringen aan sneeuw kwam naar boven als de schaamte om het nu te gebruiken.
Vroeger waren er helemaal geen sneeuwscheppen. Er werden alleen maar bezems gebruikt als er sneeuw was gevallen. Tenminste in onze straat, bij mijn oma en andere familieden heb ik ze ook nooit toen gezien. Wij hadden juist iets wat een ander helemaal niet had: een zelfgemaakte sneeuwschep. Wat dat betreft hadden wij allemaal van die vreemdsoortige door mijn vader uitgevonden handige dingetjes in huis. Weliswaar gebruikte ik door de jaren heen tot vorig jaar onze 'sneeuwschep' niet overdag, maar alleen 's avonds. De lantaarns zijn toch aan en de sneeuw refecteert, dus kan ik de sneeuw nog aardig onderscheiden ;-)
Maar vorig jaar was mijn trouwe door houtwormaangetaste sneeuwschep toch echt door ouderdom en houtwormgangetjes bezweken. Het ding stond immers jaar en dag gewoon ook buiten om geen ander hout aan te tasten. Dit jaar gebruik ik dus zoals iedereen ook een echte moderne glimmende ijzeren sneeuwschep. Jaaaaaa, weer terug uit het verleden in de tegenwoordige tijd beland! Ik kan ook net als ieder ander overdag nu sneeuw ruimen :-)

4 opmerkingen:

 1. Straks werkte je oude schep gemakkelijker. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas, nu sneeuwt het niet meer......
  Welkom in de 21e eeuw... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hopelijk werkt die even goed :-) Wij hebben gewoon een plastic schep, ook wel eens zelf eentje gemaakt, maar die was niet bijster functioneel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een soort sneeuwschuiver, maar er ligt hier alleen maar een dun laagje poedersneeuw.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.