zaterdag 20 oktober 2012

Experiment dierenvoeding

Onlangs  heb ik een artikel gelezen over wat erin dierenvoedsel zit en daar word ik niet bepaald blij van. Ik wist het al wel door eerdere informatie, maar dat zakt een beetje in de vergetelheid door weer ander nieuws. Dat dieren afval krijgen is niet zo vreemd, maar dat de bijdrage van vlees dan vaak alleen gemalen veren blijkt te zijn en die bijdrage maar 4% is... Momenteel lusten vooral de poezen helemaal niks meer aan nat voedsel. Wat zit er dan nu weer in? Teveel ontlasting, eigen soort? Rotzooi dat is zeker. Ze zijn een stuk kieskeuriger dan honden in ieder geval. Nu gaat alles daarna weer door naar de hond. Zowel de goedkope als de dure merken worden momenteel permanent geweigerd door de katten. Alleen een heel duur merk brokje zonder graan gaat er nog in. Toch blijven ze iedere dag vragen om een beetje nat voer omdat ze dat al jaren gewend zijn.

Tegelijkertijd ben ik bezig met eigen groente-afval nog meer te verminderen. Sowieso gaat afval in de compostbak. Ik las dat van de afval nog best soep getrokken kon worden. Ik ben dus eens gaan kijken wat echt in de compostbak moet en wat alleen maar de laatste bladeren zijn die ik automatisch eigenlijk wegdoe vanwege verkleuring of een ruim kapje van courgette of komkommer. M.a.w. maak ik daar tegenwoordig een strengere scheiding in. Wat echt niet meer kan zoals een schimmelplekje of de pitjes gaan weg, maar de wat verkleurde stukken van prei e.d. maak ik heel klein en doe ik in een oude grote pan. Oud brood wat niet opgegeten was van mezelf op het werk gaat erin, een restje rijst of ander graan wat niet aangebakken is, maar wel onderin de pan wat verkleurd is enz. Als we teveel hadden opgeschept, de laatste bladeren van sla en al het andere wat aan groente gebruikt wordt. Vervolgens ga ik dit koken en ziet het eruit als soep. Alleen door het brood ziet het er wat dik en onsmakelijker uit. Maar omdat ik weet dat het allemaal goede en zelfs biologische producten zijn, weet ik dat dit gezond afval is en geen gemalen veren of tumoren.
Als laatste doe ik er een diepvries visje in en dat is niet biologisch. Dan zit er in feite nog meer echte vis in dan in brokjes of voer! Het lijkt op slobber of sloeber wat ze vroeger en misschien ook nu nog aan de varkens of honden geven. Als experiment ben ik daar dus vorige week mee begonnen. En de hond smult! Experiment is voor mij geslaagd en voor herhaling vatbaar. De poezen zijn wat kieskeuriger maar vinden het nat/de bouillon zelf wel lekker samen met een beetje warme vis. Zo heb ik weer minder afval, zij krijgen beter voedsel dan wat in een brokje zit, blikje of zakje. Ik zie nu zelf wat erin gaat. En het leukste is dat ik ook veel minder kwijt ben aan euro's! Ik ga nu de reclames in de gaten houden voor orgaanvlees vanwege de taurine die poezen nodig hebben. In de blikjes staat dat vaak achterop vermeld en dat wil dan zeggen dat er te weinig vlees in zit als ze dit moeten toevoegen.

6 opmerkingen:

  1. Een vorig klein hondje van ons kreeg een tijd lang biologisch voer. Dat was te doen,want ze at niet veel.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik koop ook biologisch droogvoer voor mij kat, hij eet er ook niet zoveel van. Daarnaast geef ik ook een heel klein beetje natvoer, dat is niet biologisch. Maar misschien dat ik nog wel helemaal overstap.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Slim idee zeg! Hier ook heel kieskeurige katten, vooral voor de lange termijn, want dan vinden ze iets lekker en vervolgens eten ze het een week of twee later niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn kat krijgt volledig biologisch voer. Dus zowel de brokjes als het natvoer. Sinds ik daarop ben over gestapt geeft ze haar eten nooit meer over en ik weet zeker dat ze geen troep binnen krijgt. Ik had dat bericht over dierenvoeding ook gelezen en ben er toch weer van geschrokken, al wist ik wel dat het niet goed was. Mijn kat eet heel graag de biologische voeding. Het is wel wat duurder voer, maar dat heb ik er wel voor over. Ik bestel het altijd via internet in grote hoeveelheden en door een spaarplan krijg ik bij elke bestelling een leuke korting. En bovendien betaal ik ook geen verzendkosten met zo'n grote bestelling.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Houd je wel goed in de gaten dat katten echte vleeseters zijn en absoluut niet zonder kunnen! Als zij hier tekort van krijgen kunnen zij hier ernstig ziek en zelfs dood aan gaan!! Ook moet je goed in d gaten houden of je hond wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor meer informatie ga eens naar barfplaats.nl

    Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wissel af met zelf koken en visjes of bio vlees en gewoon uit blik. Ze komen niets te kort. Daarnaast eten ze ook gewoon brokjes.

      Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.