woensdag 24 oktober 2012

Bedroevende aardappeloogst

Als het loof van de aardappelplanten geel wordt, gaat vallen of uitdrogen, is het tijd om te oogsten. Ik had twee zakken met aardappels die waren uitgelopen en zelfs al piepkleine aardappeltjes hadden gevormd in de eerste schoongemaakte borders van de moestuin gezet. Gisteren dus met riek door het bordertje gehusseld, maar het was maar een bedroevende kleine oogst. Ik kon de hele oogst in mijn hand houden. De clipart ter verfraaiing van dit blog, geeft wat wat mooiers weer dan ik in mijn handen hield :-) Toch maar volgend jaar echte pootaardappels kopen voor een betere oogst!

Nu had ik wel gelezen dat als je voor het eerst een moestuin in gebruik neemt dat aardappels een goede optie zijn om mee te beginnen omdat dat goed voor de grond is. Dit was voor mij na ongeveer tien jaar de moestuin weer in ere herstellen en al die tijd was er geen mest geweest alleen vallend blad. Het was een grote woestenij geworden en overwoekerd door allerlei struiken en bomen die in in het vroege voorjaar eruit heb gehaald. Volgend jaar moet nog het laatste gedeelte van de moestuin schoongemaakt worden en heb ik de hele moestuin weer terug! Binnenkort gooi ik over de schoongemaakte borders mijn compost van dit jaar. Hopelijk heb ik dan ook volgend jaar wat betere oogst. Ook niet te vergeten natuurlijk veel te snoeien want licht en zon is ook belangrijk. De natuur neemt zo je tuin weer over als je er tien jaar niet meer in kunt werken!

10 opmerkingen:

 1. Dat is wel heel bedroevend. Bij mij viel het juist enorm mee. Het blad was al vroeg weg maar de aardappels waren er in overvloed. Ik had begrepen dat het belangrijk is stevige, nog niet uitgelopen aardappels te poten. En dan kan een bio aardappel prima. 'Gewone' aardappels zijn met 'antikiem' bewerkt en dat wil je niet in je tuin ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ook bioaardappels, maar ze waren al wel uitgelopen.

   Verwijderen
 2. Hier dit jaar ook een slechte aardappeloogst en dat ondanks we pootaardappelen gekocht hadden. Maar we weten de oorzaak de enorme droogte die we dit jaar hadden. Sinds begin juni nog geen regen gevallen. Verleden jaar hadden we de overgebleven aardappels die uitgelopen waren geplant en toen hadden we een giga opbrengst

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat zou de reden wel kunnen zijn! Dan probeer ik het volgend jaar gewoon opnieuw!

   Verwijderen
 3. Bedenk je wel dat compost nauwelijks voeding bevat, het verbetert de structuur wel (betere vochtvasthouding en beter bodemleven) maar aardappels hebben veel voeding nodig. Dat kan met kunstmest maar bio=beter! Dus koe/paard/kippe/champignonmest als het maar goed verteerd is. Als je pootaardappels koopt kun je ook letten op de gevoeligheid voor ziekten en welke tijd ze oogstbaar en houdbaar zijn. Is het "voor de fun"dan kun je heel goed overgebleven bio aardappels gebruiken, een beetje gerimpeld is niet erg, een uitlopertje tot 10 cm kan prima als je die voorzichtig plant. Veel succes volgend jaar!
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet van de kunstmest :-) Ik had er wel koemestkorrels van te voren in verwerkt. Ik denk dat het volgend jaar wel beter gaat :-)
   In deze zak met uitgelopen bioaardappels zaten hele lange uitlopers zelfs al met pipekleine krieltjes eraan.

   Verwijderen
  2. Die hele lange uitlopers en zeker met krieltjes eraan kun je er beter afhalen, ze worden dan glazig en zijn niet lekker.
   Als de aardappels nog niet al te ver gerimpeld en leeg zijn kun je ze alsnog planten, alleen de kleine uitlopers eraan laten tot 10 cm of iets meer lukt het nog prima, dat heb ik vaker gedaan.

   Verwijderen
  3. Ik vond ze niet eens meer terug. Maar dan weet ik dat voor volgend jaar.
   Ik denk dat het aan de droogte komt dat ik zo weinig had en ook omdat er niet genoeg mest doorheen was gewerkt.

   Verwijderen
 4. Wij hadden dit jaar opnieuw een zeer goede opbrengst van aardappelen. We kopen wel elk jaar 'plantpatatten' en het ene ras lukt al wat beter of het andere. Wij zetten altijd 2 soorten : vroege en halfvroege omdat in die periode de aardappelen in de winkel net het duurst zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had dit jaar een goede aardappeloogst.Ik heb toluca,frieslanders en raja gepoot Raja poot ik volgend jaar weer. Een zeer smaakvolle aardappel met een hoge opbrengst. Gekocht bij biologisch pootgoed.nl
  Vergeet niet dat een aardappel veel water en patent kali nodig heeft.Succes!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.