donderdag 25 oktober 2012

Eindelijk! Luizen in de sla

Eindelijk trof ik in de biologische sla weer eens luizen aan! Ik heb ze al jaren niet meer gezien! Uit gewoonte was ik de sla natuurlijk goed en laat deze dan even weken in water met een scheut azijn. En wonder boven wonder dreven er weer eens wat luizen in. Dat is echt lang geleden dat ik dat heb gezien. Op de een of andere manier komt dat natuurlijker over en weet je dat er geen gif is gespoten. Dat was vroeger heel gewoon zelfs. Toen hoefde er ook nog niet het verschil aangegeven te worden of iets biologisch was of niet; alles was bijna biologisch. 
Ik  vind trouwens toch dat er weinig luizen zijn, niet alleen in groente. Zijn ze er wel, maar verlustigen zich de vogels zich eraan of zijn ze echt in aantal verminderd? Zelfs de rozen zijn luizenvrij en die zijn toch vaak wel bevattelijk daarvoor. Het kan natuurlijk ook liggen aan het weer en dat er minder tocht is geweest.

8 opmerkingen:

 1. Inderdaad onze vlier had dit jaar ook veel minder luizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker als je door de luizen het "bewijs" krijgt dat de groente biologisch zijn!
  In mijn tuin dit jaar ook veel minder luizen, maar helaas wel veel witte vlieg en giga veel slakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Ook hier veel witte vliegjes en ook zo ontzettend veel slakken. De naaktslak, de huisjesslak en segrijnslak. Niet normaal zo veel. Zelfs een grote oranje naaktslag (grote wegslak heten ze geloof ik) vond ik dit jaar.

   Verwijderen
 3. Ik heb nog maar zelden luis in de sla gehad(uit eigen tuin). Dit jaar hadden we ook al die slakken en als ik mag kiezen dan heb ik toch liever luis...

  In de sla van de supermarkt(niet biologisch) heb ik ook wel eens luizen gehad...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan toch biologische zijn geweest, want als ze de bio groenten niet afkunnen zetten in het bio cirquit verkopen ze het als reguliere groenten. Zowiezo is voor bio boeren die (een deel van) hun grond biologisch beginnen te bewerken een wachttijd van een paar jaar verplicht om de grond schoon te krijgen. Tot ze bio mogen gaan leveren, en tot ze daarvoor gecontroleerd en gecertificeerd zijn wordt hun product in de reguliere markt verkocht. maar je haalt ze er in de gewone winkel af en toe wel uit qua smaak en ja ook wel eens een luisje of slakje!

   Verwijderen
 4. Kom eens langs zou ik zeggen, dit jaar tilde het op van de luizen in onze tuin :) we hebben dan ook veel vogels, insecten en andere luizeneters in onze tuin gehad.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.