woensdag 10 oktober 2012

Hamstervoorraad

Ik zorg altijd voor een goede wintervoorraad in mijn kelder, zodat ik met eventueel bar en boos slecht weer niet naar de winkel hoef of extra risico loop met uit te glibberen. Ieder jaar komen er toch wel zeker zo'n twee weken daarvoor in aanmerking. Dan ben ik o zo gelukkig met mijn voorraadje.

Dat houdt ook in dat ik steeds een voorraadje moet hebben voor de dieren en dat regelmatig moet aanvullen. Tot nu toe aardig wat leuke reclames en acties daarvan ingeslagen. Van brokjes tot nat voer toe. Het enige nadeel is dat als je de kelderdeur openmaakt, je meteen een of andere meeloper hebt die ook de voorraad komt inspecteren. Ze weten precies wat daar staat en voor wie :-)

Vooral 1 + 1 = 3 waarvan 1 gratis is, vind ik interessant. Vorige week nog bij de EkoPlaza producten de 2e voor de helft van de prijs. Zelfs de meneer aan de kassa viel het op en merkte op dat ik aan het hamsteren was. Dat waren toch echt allemaal producten die ik normaal ook koop en graag in voorraad heb. Eigenlijk alles van de voorraad in de kelder bestaat uit reclames en acties en zijn producten die ik normaal ook gebruik. Tegen de tijd dat iets op dreigt te raken, komt het gelukkig weer in de reclame. Momenteel wacht ik weer op kokosvet. Het potje was gevallen en de hond ging er met de grote klont vet vandaan en was in geen velden of wegen te bekennen in de tuin. Oei oei domme hond daar krijg je last van... uiteraard en natuurlijk binnen toen ik niet had gemerkt dat hij binnen was gekomen. Maar nu zit ik wel even zonder kokosvet en dat koop ik vanwege de prijs echt niet zo maar. Eerst reclame of een actie. Nu weer even over op reclame (biologische) olijfolie.

Zo zijn de biologische producten toch nog goed betaalbaar. Er bestaat een leuke site waar biologische producten in de aanbieding zijn die ik regelmatig raadpleeg voor ik boodschappen ga doen. Zelfs bij AH valt regelmatig wat te scoren op dat gebied. Bij Lidl zijn de biologische eieren goedkoop.

Het is best gezellig zo'n hamstervoorraad in de kelder. Het is net een winkeltje. Wel goed is het altijd op de data te letten en die weer vooraan te zetten, net als in een winkel. Veel is echter gewoon nog goed, ook na de datum. Neus en ogen goed gebruiken is het meestal. 't Is dat ze een datum erop moeten zetten, maar voor heel veel producten is het gewoon echt niet nodig. Bovendien heb je nog een verschil met een houdbaarheidsdatum en THT datum = te houden tot. Laatste kan gerust over de datum nog gegeten worden.

Wat een plan is wat nog niet is uitgevoerd, is dat ik nog een keer alles wil opschrijven wat ik koop en heb op een lijst en zo in een ogenblik kan zien wat ik aan producten heb en welke data daarop staan. Veel staat dan wel netjes, maar dit zijn wel allemaal andere producten zoals bonen en granen. Ik moet altijd zoeken welke de oudste datum is. Misschien is een grote dikke zwart stift ook geen overbodige luxe in dit geval.

Alles wat in kartonnen doosjes verpakt zit, doe ik altijd extra nog in een doorzichtige plastic zak (de draagtasjes van de AH zijn hier prima voor en je hebt geen schuldgevoel als je zo'n tasje voor de onverwachte boodschappen aan je stuur van je fiets hangt; naderhand is die plastic zak weer goed in het pedaalemmertje: 2 x hergebruikt zo) en knoop dat dicht voor eventuele gasten die niet in de kelder thuis horen.

6 opmerkingen:

 1. Mijn moeder schrijft ook de datum met een dikke zwarte stift op haar voorraadje. Maar dat doet ze omdat ze zo aan het zoeken is, bril op bril af, naar de datum die de fabriek erop drukt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan de datum ook altijd maar moeilijk lezen :-) Alleen het vinden van de datum zelf is al moeilijk in een half donkere kelder.

   Marianne

   Verwijderen
 2. tht staat bij mijn weten voor tenMINSTE houdbaar tot. Bij mij ligt de nadruk dus ook op tenminste.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij ook :-) Sommige data zijn zelfs al 10 jaar oud... nog steeds is dat voedsel goed.

   Verwijderen
 3. Mijn ervaring is dat plastic tasjes helaas geen bescherming bieden tegen muizen. Ik verzamel daarom al jaren grote glazen augurkenpotten. Alles zit zo goed afgesloten en er kan geen muis bij! Over de houdbaarheidsdatum maak ik me ook niet druk. Ten eerste rouleert de voorraad goed en als er al iets over de datum zou zijn is het inderdaad een kwestie van het gezonde verstand gebruiken: kijken, ruiken, beetje proeven. Schoonouders aten jaren geleden bij Oma 24 jaar oude geweckte sperziebonen. Waren nog prima in orde en lekker bovendien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mij mij zijn het meeltorretjes, geen muizen. Die kan ik wel tegenhouden met plastic zakjes.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.