maandag 22 oktober 2012

Tip: Deksel los draaien

Als een glazen pot met een glazen of ijzeren deksel dichtzit en er geen beweging inzit, dan houd ik de pot een poosje met het bovenste gedeelte scheef onder de hete kraan. Daarna afdrogen anders heb je geen grip. Door het hete water zet de deksel wat uit en komt er beweging in. Het gemakkelijkste is dan een theedoek of andere droge doek te gebruiken met draaien. Ik heb wel een tang daarvoor, maar daarvoor heb je vaak een extra paar handen nodig. De een houdt de pot vast en de andere raait. In je eentje werkt het bovenste meestal goed.

13 opmerkingen:

 1. Dat ga ik een volgende keer proberen. Ik heb vandaag weer een pot augurken open gemaakt met behulp van een band die om de pot klemt en dan kan je hem goed vasthouden en dan opener op deksel. Tot nu toe lukt het wel, maar mijn handen worden steeds pijnlijker dus extra makkelijkheidjes zijn altijd welkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig! 'k Zet altijd zo'n pot op de kop en probeer door een schroevedraaier als soort wig tussen de deksel en pot te zetten de deksel er vanaf te krijgen,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sinds ik zo'n"opwipper"heb,voor mensen me weinig kracht in de handen,gebruikte ik jouw methode. Ik had ook altijd een stuk schuurpapier in de keukenlade om nog meer grip te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eventjes boven een gasvlam werkt ook. Deksel verwarmen op een elektrische kookplaat kan ook, maar die moet je wel aan aan hebben staan anders duurt het lang eer het warm is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de Blokker e.d. zijn soort wippers te koop die je onder het deksel zet, zodat er lucht onder het deksel komt,je hebt het deksel zo los zonder kracht.

   Verwijderen
 5. Ik sla altijd met een mes een gaatje in het deksel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een postelastiek om de rand geeft ook veel grip.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die opwippers waar Izerina en anoniem het over hebben werken voor veel potten goed. Maar het allermeeste heb ik aan het siliconen matje en de bijbehorende draaitop die ik via de ergotherapeute kreeg: alle maten potten en flessen zonder pijn open.
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Doe het altijd gewoon met de blikopener (die 'haakjes' die er aan zitten), even onder de deksel tot ie plopt en dan draai je de dop er zo af.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik gebruik de slotplaat in het kozijn van de deur van de woonkamer. Schuin erin steken, naar je toe halen en plop....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De pot op zijn kop houden en dan een klap op de bodem geven helpt altijd,
  groetjes Boni

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Er moet lucht in de pot komen, dus moet de rand iets opgewipt worden. Dat kan met zo'n wipper maar ook een aardappelmesje of dunne schroevendraaier gaat prima. Dat scheelt een stuk in je waterverbruik, gasverbruik (die methode is gewoon ook onveilig)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een mes of schroevendraaier kun je uitschieten en dat zeg ik uit ervaring. Daarom werkt voor mij als een deksel niet open gaat deze methode met heet water altijd het beste. Natuurlijk probeer ik het eerst normaal, dan met zo'n wipper en als derde pas heet water. Maar absoluut geen mes of schroevendraaier! Ik gebruik bovendien niet zoveel potten per jaar dus met dat water- en gasverbruik valt dat wel mee (van ongeveer 4 potjes per jaar)!

   Marianne

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.