dinsdag 16 oktober 2012

Huisspinnen

Dat het herfst is, is goed te merken. Dikke spinnen verstoppen zich binnen en 's avonds zie je ze door de kamers roetsjen. Wel of niet opgemerkt door hond of poezen. Soms gaat er loom 1 oog open en weer dicht en een andere keer vliegt iedereen erachter aan.

Het doet me niet zo veel spinnen. Slechts 1 keer schrok ik en was vanuit mijn bed  in twee sprongen op de overloop. Niet voor de spin zelf, maar het effect om deze plotsklaps op te merken, slechts 10 cm van me af op de muur en deze zag ik door het licht aan te knippen en o zo halfslaperig was. Ik wist niet wat me overkwam en vond het belachelijk van mezelf. Maar goed dat is dan zo'n eerste (schrik)reactie.

Als je buiten woont, heb je nu eenmaal meer last van spinnen binnen, dan in een stad. Van die dikke zwarte wonen ook graag in je schuur. De kruisspinnen zie je weer vaak met hun mooie webben buiten, waar 's morgens van die mooie dauwdruppels in hangen. Ze horen niet bij de insecten, maar bij de spinachtigen. Spinnen hebben 8 poten en geen 6 zoals insecten.

Ik zet spinnen vaak levend buiten. Ik vang ze met een natte vaatdoek zodat er geen pootje afbreekt. Dat is sneller bij de hand dan een doorzichtig bakje of glas met een kartonnetje zoals je ze ook kunt vangen. Het zijn prima insectenvangers. Als ze echter binnen op mijn achterdeur zitten, mogen ze er blijven zitten uit praktische redenen. Meestal is dat er maar eentje. Daar verzamelen zich vaak insecten omdat daar de buitenlamp ook hangt. Zo worden die vaak het voedsel voor spinnen en ben ik van die vervelende vlieg of mug binnen ook af. Voor wat hoort wat in dit geval. Een levende vliegenmepper zeg maar.

7 opmerkingen:

 1. Ik moet bekennen dat ik niet zo'n dierenvriend ben. Alles wat buiten woont, mag daar blijven, maar binnen ...
  (Zal ik dit nu wel of niet plaatsen? Ach waarom ook niet?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zal ook nooit een spin doodkloppen maar neem altijd een glas dat ik erboven zet. Nadien schuif ik voorzichtig een papiertje onder de spin en het glas en zet nadien de spin buiten in de bloemboord. Ik ben niet echt een dierenvriend maar zie niet in waarom ik dat beestje zou doodmaken. En als je een spin binnenshuis doodt, dan moet je nog een vuile smurrie opkuisen ook dus dubbel voordeel om ze levend te vangen en buiten te zetten...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ben als de dood voor spinnen!! En hou ook niet van insecten... brrrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Doe mij maar muizen, daar ben 'k niet bang van, maar spinnen????
  'k Roep er altijd een huisgenoot bij en wat zhij met de spin doet is niet mijn pakkie-an. Enge beesten, brr.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben jarenlang een huisspin binnen gehad. Kareltje noemden we hem. Die at dode vliegjes en ander insectenspul.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk :-)
   Ik zie hier vaak een dikke zwarte, maar weet niet of dat steeds dezelfde is. Hij is super snel. In een tel is hij aan de overkant van de kamer.

   Marianne

   Verwijderen
 6. Ohhh... wat leuk, een huisspin. Wij hadden een tuinspin. Die had een web gspannen en als Husband thuis kwam dan ging hij gelijk door naar de tuin. De spin voeren. Het werd een dikke luie spin. Wel naamloos.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.