zaterdag 6 oktober 2012

Het is maar 100 euro per jaar

Iedere keer lees ik in de digitale kranten of hoor op het nieuws dat er weer wat verhoogd is en het 'maar' (bv) 100 euro per jaar zal zijn. Nu weer de verzekeringen, belastingen en betaalrekening van ING, dan weer pensioenen die weer sneller omhoog moeten gaan. Sinds 1 oktober van 18 naar 21% op veel producten (gelukkig geen voedsel), maar wel benzine, kleding, porto, energie enz. Dat is geen 100 euro meer per jaar, maar is alles bij elkaar heel wat meer! Een tientje per maand kan meestal nog wel met schrappen van iets luxe per maand. Maar met 100 euro, 150 of 200 euro is het net datgene wat je voor een appeltje voor de dorst kon sparen weer gedaan. Dan zijn er geen appeltjes meer voor nood. Zelfs geen pitjes en klokhuizen.

Als consuminderaar weet je onderhand wel waar je op kunt bezuinigen, maar ook dat houdt ooit op dat je de grens hebt bereikt. Ook ik kan nog wat verder gaan, daar niet van, een tandje lager maar weer, maar waar blijft dan nog een kleine uitspatting die je soms kunt maken? Een kopje koffie onderweg wordt nu echt een thermoskan mee. Het uitgespaarde bedrag kan  meteen weer naar een andere verhoging. Dit is niet leuk meer.
Het is geen sport meer te noemen om te consuminderen, maar bittere noodzaak voor velen. De economie zal dit nog meer gaan voelen, dat mensen niet meer zoveel kunnen besteden. De een na de andere winkel sluit al en er zullen er nog veel meer volgen. Mensen kopen minder of stellen langer noodgedwongen uit,

Na de voedselbank is er nu ook de kledingbank. Wat volgt er nog meer? Apparatenbank, ruilbank, textielbank, dienstenbank, medicijnenbank. Niet alleen bedrijven gaan failliet ook de organisaties moeten de buikriem flink aanhalen en gaan over naar een ander beleid waardoor ook daar veel ontslagen zullen vallen. Je wordt aangezet om vrijwilligerswerk te doen met behoud van een lage uitkering. Werk wat je eerst deed, maar nu voor het bedrag van een uitkering.

Het is nu nog meer naar acties en reclames kijken. Hadden wij ook maar dat couponsysteem zoals in Amerika dat je kortingsbon ook op reclames geldt en zo zelfs geld kan toe krijgen!
Krijgen we de taferelen zoals in de hongerwinter terug? Ik heb het zelf niet meegemaakt, maar wel vaak over gehoord in mijn jeugd en foto's gezien. Ik hoor bij de naoorlogse generatie. Zuinig zijn, werd je met de paplepel ingegeven. Ik voel die sfeer al weer een tijdje terug in huis...

Mijn no-claim van de auto is nu ook hoger geworden door andermans schuld door na mijn bumper in elkaar te rijden er vlug vandaar is gegaan. En wie mag daar de rekening van betalen? Ja juist ja, mijn no-claim is per maand weer hoger. Al die kleine beetjes maken een groot geheel van nog meer bezuinigingen in huis.

Tegenwoordig verschijnen weer veel boeken over eetbare groenten en kruiden die zo in het wild te vinden zijn. Al vind ik er vaak toch ook echt risico's tussen terug die wel giftig zijn! Altijd dus nog nazoeken wat beweerd wordt wat eetbaar is! Moeten we echt zover teruggaan, van welvaartsstaat naar armoedestaat? Of liever gezegd een plasticstaat. Nu zijn de wilde groenten en kruiden misschien wel gezonder dan wat in de schappen ligt vanwege het onbespotene. Maar het gaat slechts om het idee. Kruiden mogen niet meer verkocht worden straks omdat niet wetenschappelijk is aangetoond of ze genezen ja of nee. Kolder natuurlijk, want die bewijzen zijn zelfs in de piramides al terug te vinden. Bekend is inmiddels echter wie daarachter zitten. Het goede wordt afgenomen voor het inferieure met bijwerkingen. Je kunt tegenwoordig beter je kennis en kunde steken in wat eetbaar is in de natuur, wat helpt tegen kwaaltjes e.d. De eigen bijdrage is steeds in het geding wel of niet verhogen. De premie in ieder geval al wel.

Zelfvoorzienend zal een woord zijn dat een andere betekenis zal krijgen de komende tijd evenals ruilhandel. Of wordt daar dan ook belasting opgeheven voor iedere aardbei die je zelf kweekt en ruilt? Ik zie ze er wel voor in staat. Er zullen nog rare heffingen worden geheven in de toekomst. We moeten immers nog verder uitgeknepen worden. Fietsbelasting, mobieltjesheffing, internetbijdrage, ademtoeslag enz.

Zo dat moest ik even kwijt.

8 opmerkingen:

 1. Als je inderdaad alle verhogingen op een rijtje zet,krijg je een doem scenario.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. textielbanken ruilbanken etc zijn eral! Er zijn sites die bieden huisraad van groot tot klein aan. Eigenlijk is het te gek voor woorden.
  Maar heel veel mensen maken er dankbaar gebruik van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig dat het er is, daar niet van, maar het zou helemaal niet moeten.

   Marianne

   Verwijderen
 3. Er zijn ook weggeefwinkels, en ga zo maar door.
  Hier in Amsterdam zetten ook mensen spullen op een tuinbankje of op een vensterbank te geef...

  Ik geef als natuurgids cursussen Eten herkennen en verzamelen in de natuur.
  Een gezonde, goedkope aanvulling op eten.
  Ook workshops je eigen soepingredienten verzamelen, samen maken en opeten.
  Het boekje Eten herkennen in de natuur, dat ik geschreven heb, is tegen kostprijs (5 euro) te verkrijgen via mijn website:
  www.etenherkennenindenatuur.nl

  Hartelijke groet, Brigit
  ps; vanavond eet ik cantharellen, kastanjes en vooraf een veldzuring soep.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Brigit, wat een leuke website! Ik heb je site op mijn blog gezet en hoop een keer mee te doen aan zo'n Wilde Soeptocht:-)

   Verwijderen
  2. Dank je wel Sonja.
   Ben nu aan de slag met een boek over brandnetels....

   Fijne dag nog,

   Brigit

   Verwijderen
 4. Hoi Marianne,

  Ik kwam je naam tegen bij het Gulle Aarde blog over schone potjes en zag dat je over consuminderen schreef, ik ben heel benieuwd. Ik ben zelf geen superconsuminderer maar ik kan wel wat inspriratie op dat vlak gebruiken dus ik ga je blog eens volgen.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.