dinsdag 15 december 2015

Misoogsten en prijzen

Regelmatig lees ik dat een oogst mislukt is de prijzen weer worden verhoogd. Logisch denk ik dan. Ook de vraag naar een bepaald artikel en er is minder aanbod, drijft een prijs omhoog. Zo zijn bv zo'n 10 jaar geleden de pijnboompitjes flink verhoogd en ook nooit meer verlaagd. Vorig jaar waren het ineens de hazelnoten die 100% in prijs werden verdubbeld en dat is echt niet meer leuk om die nog te kopen. Misoogsten wordt gezegd, maar het jaar erop hoeft dat toch niet zo meer te zijn meer? Echter nog niks gemerkt, want de prijs blijft ook dit jaar vreselijk hoog.

Zo zijn bruine bonen altijd de goedkoopste bonen geweest, zowel droog als in pot of blik. Ik kook ze liever zelf en ook dat ze biologisch moeten zijn. Deze zijn ook zoetjes aan flink verdubbeld in prijs! Witte bonen kosten tegenwoordig de helft! Ik las wel dat bruine bonen niet meer zo in trek zijn nadat er andere bonen geïntroduceerd zijn door bv de gezondheidsgoeroes, zoals kikkererwten en bij de granen quinoa. Ook die zijn inmiddels flink verhoogd in prijs dat het niet meer leuk is die regelmatig te kopen, alleen met een actie. Wij zoeken hier dus alweer naar andere producten die nog niet zo in de belangstelling staan, zoals gierst. Velen hoog bejaarden zien dat nog als zangzaad voor vogeltjes ;-) Nee, bij mij helpt het niet, ik kan nog steeds niet zingen en sla nog steeds wat nootjes over :-)

Ik kan me voorstellen dat er oogsten mislukken, maar dat dit jaren achter elkaar gebeurt, lijkt me me sterk... Eenmaal de prijs verhoogd, wordt het niet meer lager. Ik heb dat nu al bij diverse producten gemerkt. Nu is de olijfolie weer aan de beurt en de chocolade. 
Ik ben dus echt van de reclames en acties en sla dan maar weer snel mijn slag voor voorraad om toch gevarieerd te kunnen blijven eten.

Update: Ik hoorde vandaag dat de amandeloogst in Amerika is mislukt en de biogische winkels afhankelijk zijn van alleen Turkije. De vraag is echter groter dus die prijzen zijn nu ook verhoogd of gaan verhoogd worden. Ik merkte het al in de winkel...

4 opmerkingen:

 1. Ik heb ook wel gelezen,dat de toegenomen vraag naar een artikel de prijs opdrijft. Zo gebruiken ineens veel mensen amandelmeel en dat is duur geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klop, de gewone supers zijn ook bv biologisch gaan verkopen, dus meer vraag naar.

   Verwijderen
 2. Gelukkig hebben we zelf bonen in de tuin gehad zodat we de winter wel door komen. Quinoa neem ik niet weer omdat op de biologische zoveel gif zat, volgens radar of kassa, ik weet niet meer welke van de 2 dus dan maar erwtensoep is ook lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet gezien/gehoord, maar dat is niet zo mooi dan. Zo vaak eet ik dat niet omdat de prijs behoorlijk hoog is geworden.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.