donderdag 17 december 2015

Knoop is doorgehakt

De knoop is eindelijk doorgehakt en ik ben van 2 naar 1 betaalrekening gegaan. Ik ben naar de bank gestapt (vanuit de auto hoor) en heb alles daar opgezegd. Het restantbedrag gaat netjes naar de andere rekening die ik in gebruik heb. Waarom ik er 2 had?

Echt jaren geleden deed mijn pasje het vrijdags niet en daar zat ik met een klein kind zonder eten te kunnen kopen. Natuurlijk op dat moment ook net geen contant geld in mijn portemonnee en de banken waren dicht. Te trots om ergens bij buren of zo aan te kloppen. Mijn enige voorraad was een pak pasta en een beetje brood. Nou eet maar eens een weekend alleen maar droge pasta zonder er iets in. Dat overkomt me echt nooit meer! Ik heb meteen een ander pasje bij een andere bank aangevraagd voor het geval dat. Ik maakte iedere maand een heel klein bedrag daarnaar over, juist ... voor het geval dat. Altijd handig als ik niks meer kon pinnen of er een dure maand was geweest om dan nog altijd een reserve-pasje te hebben voor het allernoodzakelijkste. Jaren echt veel plezier van gehad. Ook toen mijn dochter alleen maar een studentenrekening had en dit als reserve kon gebruiken... voor het geval dat. Na de studie was het ook gemakkelijk om boodschappen te doen zodat we het niet samen hoefden te verrekenen.

Nu heb ik een behoorlijke voorraad in mijn kelder zodat ik zeer gevarieerd iets kan maken mocht de elektriciteit uitvallen of het gas (of mijn pinpas het niet doet). Misschien wel iets te veel, maar alleen kale pasta, nee dus.

Ook dat ietsje pietsje contant dat het net kan overbruggen om een week zonder verse boodschappen te hoeven zitten.

Nooit onder de rode lijn op mijn rekening zitten, regelmatig even kijken en de tering naar de nering zetten. Voorraad genoeg in de kelder tenslotte, ook kale pasta ;-) Maar ook een hoop wat daarin kan!

Vanaf nu dus geen reserve betaalpas meer! Nu heeft mijn dochter immers ook een betaalrekening, dus mocht er wat zijn, dan regelen we samen wel wat. Ook zij moet nu altijd zorgen ietwat contant bij zich te hebben, voor het geval dat. Beetje aanpassen, moet lukken.

Voordeel is ook dat ik 1 tas met boodschappen per jaar rijker ben op deze manier en geen Bank basispakket meer betaal :-) Kijk, meteen al winst per maand, al is het maar € 2,30 :-)

Toch voelde het even raar het op te zeggen en kwam het hele verhaal weer naar boven drijven, waarom ik ooit begonnen was aan een tweede betaalrekening. Jaren en jaren terug met dat stomme weekend in de winter met alleen die kale pasta als voedsel.

16 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wilde typen... wat een bijzonder verhaal en wat een trots. Maar mij is niet duidelijk waarom je toen voor een aparte rekening hebt gekozen? Wij hebben (omdat het nu kan, het was vroeger minder) 100 euro ergens liggen waar we nooit aankomen, voor het geval dat. Verder niets.

   Verwijderen
  2. Bij 2 verschillende banken in het geval er eentje storing had. Daarvoor kon ik altijd wel bij mijn moeder aankloppen bij hoge nood (was bijna nooit overigens, hooguit even een dagje lenen), maar die was net overleden in die tijd en daarom stond mijn hoofd niet zo helder om overal aan te denken.

   Verwijderen
  3. Ik kan je keuze nu heel goed plaatsen. Het kwam al niet uit als een heel heldere keuze en paste eigenlijk niet zo bij je. En toen je de rekening toch had, heb je hem wel handig gebruikt later. Dat is nu ook klaar. En kun je mooi besparen op de kosten.

   Verwijderen
 2. Het bekende appeltje voor de dorst dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad, altijd wat in huis hebben wat geld en een voorraadje voedsel. Hier zeker op het platteland als het weer b.v omslaat met hevige sneeuwval of gladde wegen. Van alles leer je. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook dat ja. Het is altijd gemakkelijk om een voorraad te hebben, ook zelfs voor voer voor de dieren.

   Verwijderen
 4. Ik heb altijd wat geld in huis. Voor als in het dorp de pinautomaat het niet doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze voorraad is zo groot, dat we zeker twee weken vooruit kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk hier nog wel langer... al zal het dan wel steeds eentoniger worden naderhand. Veel bonen en rijst bv die gekookt kunnen worden.

   Verwijderen
 6. Wij hebben altijd best wel veel voorraad. Maar ik kan me voorstellen dat het veel indruk maakt als je zoiets meemaakt en dat je dan denkt: dat overkomt mij nooit meer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet ik wat toevoegen aan het verhaal. Mijn moeder was toen in die tijd overleden en ik stond overal alleen voor om alles te regelen naderhand. Daarom ook dat ik voor nog een pasje heb gezorgd bij een andere bank.

   Verwijderen
 7. Mooi!! Ook een goed systeem trouwens, om niet weer in die situatie te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is me nooit meer overkomen. geloof me maar :-) Maar dat kwam toen ook door de situatie dat ik niet zo helder was (mijn moeder was net overleden en ik stond overal alleen voor).

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.