vrijdag 4 december 2015

Kasboek ja/nee

Eventjes had ik besloten dit jaar om geheel te stoppen met mijn kasboek omdat ik onderhand wel wist wat mijn inkomsten en uitgaven waren.
Ik moet ook zeggen dat ik een paar maanden achterliep. Wel wilde ik er iets anders voor in de plaats, want wil wel overzicht houden van vooral de uitgaven. Ik splits mijn kassabonnetjes namelijk nogal flink uit en dat is best tijdrovend. Het is niet even van zoveel heb ik uitgegeven bij Lidl, zoveel bij AH en zoveel bij de EkoPlaza enz. Dat zegt niets over wat eruit is gegeven over voedsel, wat aan de dieren wordt uitgegeven, non-food, kleding, hobby, huis, tuin enz. Door steeds meer en meer te gaan splitsen heb ik een aardig goed overzicht en weet ik waar ik me wat meer in moet houden bijvoorbeeld.

Dat idee te stoppen, heb ik maar even volgehouden (bewaarde de bonnetjes nog wel gewoon voor het geval dat) en ben snel mijn achterstand van kassabonnetjes weer gaan wegwerken in mijn spreadsheet (van Google Drive) met subtabjes samen met de afschriften waar ik mijn vaste lasten kan terugvinden.

Vooral nu er wat veranderd is wat mijn inkomsten betreft, heb ik toch heel graag dat de verhouding inkomsten en uitgaven verantwoord blijft. Ik heb geluk dat ik altijd goed de tering naar de nering kan zetten na zoveel jaren ervaring met consuminderen. Een tandje lager nu moet lukken. Ook al komen er nu juist de grote klussen aan. Ook dat gaat me zekers te weten lukken!

2 opmerkingen:

  1. Ik kan me voorstellen dat je juist nu, in deze overgangsfase een kasboek wilt hebben.
    Wij hebben nu al 4 jaar 2 goede inkomens. Ik kijk nu elke maand bij de laatste transactie voor het salaris is binnengekomen. Daar controleer ik de laagste stand van de lopende rekening. Alles extra boven een minimum spaar ik. Zo heb ik het in de hand, zonder het werk van een kasboek. In een nieuwe fase waarin ik moet oppassen of keuzes wil maken komt bij mij het kasboek weer hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is ook een manier. Dat is hoe ik het jaren daarvoor heb gedaan toen ik het nog niet bijhield.
    Ik wil echter precies zien waaraan het opgaat.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.