vrijdag 27 augustus 2010

Houdbaarheidsdatum

Door omstandigheden (lekkage) was ik genoodzaakt de hele kelder leeg te halen, goed te luchten, schoon te soppen en weer in te ruimen. Vervelend karweitje natuurlijk, maar tevens heb ik er een positieve draai aan gegeven. Alle voorraad weer goed nagekeken op de naderende houdbaarheidsdata of die al zelfs verstreken is. Gelukkig van de voedselvoorraad niet veel hoeven weg te gooien omdat ik dat vorig jaar nog grondig heb nagekeken door weer een ander soort lekkage in de kelder (hoofdkraan van de gemeente was gesprongen). Alles wat nu tot de zomervakantie van volgend jaar op moet, staat op een aparte plank. Het streven is nu om daar iedere week iets van op te maken. Dan hoef ik a. het niet weg te gooien als het ver over de datum is en b. ik bespaar weer op de kosten voor voedsel.

In het nieuws wordt regelmatig geschreven over hoeveel we met z’n allen wel niet aan voedsel weggooien per jaar; dat loopt in de miljoenen tonnen. Ik doe daar net zo goed aan mee. Ik vergeet een hoop in de ijskast wat achter andere producten staat of dat ik net trek heb in wat anders. Conclusie: regelmatig de voorraad even nakijken op de versheid en houdbaarheidsdatum.

6 opmerkingen:

 1. Schaam, schaam gebeurt mij ook veel te veel, dat weggoien van koelkastspullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo naamgenote,

  wat is je blog mooi geworden. Ik heb alles weer helemaal teruggelezen, want er zaten ook nog stukjes bij die ik niet kende. Wat het weggooien betreft: ik heb gemerkt dat dat bij mij vooral voorkomt met dingen die ik niet zelf heb gekocht, bijvoorbeeld met producten uit het kerstpakket. Afgelopen jaar hebben we er in verband met de crisis geen gehad. Niet eens zo erg dus. Overigens woon ik in een veel nieuwer rijtjeshuis en heb ik geen kelder om voorraad in te bewaren. Wel een kast, maar dat is toch overzichtelijker. Soms ook wel jammer, want ook van echte voordeelaanbiedingen kan ik nooit zoveel kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Iedere keer neem ik me voor als ik wat weg moet gooien er beter op te letten; het is nu wat minder geeworden, maar het gebeurt nog steeds.

  Ah, gevonden! Leuk! Ja, dit is een echt weblog ;-) Ik miste zoveel mogelijkheden. Ik vind het jammer als mijn oudere logjes en tips verloren gaan, daarom herhaal ik om de zoveel berichten zo'n oude van dat andere log en haal ze daar dan weg. Als ze 'op' zijn, log ik me daar voorgoed uit ;-). Duurt niet meer zo heel lang.
  De producten van het kerstpakket zijn ook niet zo mijn keus. Het worden doorschuifcadeautjes. Van het eetbare kan vaak een gedeelte naar de dieren; eten zij ook eens heel luxe :-) Het andere gedeelte, meestal ondefineerbare sausjes, gaan gewoon weg. De chocolade gaat meestal wel op.
  Een kelder is heerlijk. Nadeel is dat je juist weer teveel inslaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,

  wij gooiden ook regelmatig voedsel weg (vooral spul uit het kerstpakket, of iets te enthousiast ingeslagen aanbiedingen). Tegenwoordig heb ik twee lijsten op de koelkast hangen. Op de ene lijst staat de gehele inhoud van de vriezer, per categorie. Op de andere lijst staat de voorraad. Ook de standaardvoorraad staat daar op, als we er meer dan één van hebben (bijvoorbeeld blik tomaten). Deze lijst staat op volgorde van houdbaarheid. (wat het eerst op moet staat bovenaan).
  Elke keer als ik boodschappen heb gedaan werk ik de lijst provisorisch bij, en als het een zooitje wordt, maak ik een nieuwe.
  Sindsdien wordt er hier nog nauwelijks iets weggegooid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb nauwelijks voorraad, dus ik gooi zelden eten weg. Wat ik niet gebruik uit het kerstpakket gaat naar familieleden, die van een uitkering moeten rondkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Anoniem: Dat is een prima systeem! Vooral de producten die je niet ziet en achteraf liggen, worden zo niet vergeten. Diepvries valt over het algemeen bij mij wel mee. Producten in de ijskast is bij ons wat lastiger. Als je alleen je kast inricht gaat het ook goed; als anderen meehelpen met opruimen, is je systeem weg :-)

  @ Saskia: Dat is nog het beste! Pecies genoeg in huis hebben zodat je niets hoeft weg te gooien. Die middenweg heb ik nog niet gevonden helaas :-)
  En over het kerstpakket... van mij mogen ze dat afschaffen of direct afgeven bij de Voedselbank.
  Jij hebt het heel goed opgelost door het weg te kunnen geven aan mensen die het hard nodig hebben. Je moet ze maar net kennen...

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.