woensdag 16 januari 2013

RE: kleermakers tekenliniaal

Ik schreef er al eerder een blogje over dat eind november 2012 een kleermakers tekenliniaal in 6 stukken was aangekomen met de Post. Het heeft even geduurd met al die feestdagen en met maar liefst 7 x mailen ter herinnering aan mijn mail, maar dan heb ik toch eindelijk vorige week bericht ontvangen dat ik een nieuwe ontvang en nu in een doos, niet meer in ribbelkarton met een plastic zak erom! De liniaal is er duur genoeg voor ten slotte (ca. 25 euro). Jammer genoeg hadden ze deze niet meer in voorraad en moest deze in Amerika worden besteld. Duur grapje. Maar dat was niet nodig geweest als het degelijk was verstuurd. Gelukkig netjes geregeld nu. Ik kijk er wel naar uit! Hopelijk dat die daar nog in voorraad is.

Ik wil weer patroontekenen en dan heb je gewoon een goede lange liniaal nodig. Deze had mooie rondingen zodat je die voor armsgaten en halzen kunt gebruiken met tekenen. Dat maakte deze liniaal zo bijzonder juist. Ook voor zomen heeft deze allerlei inkepingen in de liniaal.
Het is wel lang geleden dat ik dat ooit heb gedaan. Ik heb wel vaak bestaande patronen aangepast, maar dit tekenen is zeker al 40 jaar geleden. Ik ging even een cursusje volgen van een jaar, maar ik deed het zo snel dat ik in 2 maanden klaar was. Ik had er geen zin in om maanden te wachten op het examen. Het ging mij tenslotte om het zelf kunnen patroontekenen en wilde er verder niets mee doen. De lerares gaf ondertussen ook gewone naailes aan anderen. Ik was de enige daar die tekenles volgde. Ik zag hoe die naailes verliep: netjes volgens de regeltjes. Weken gingen voorbij voor er een rokje af was met dat doorlussen en rijgen. Ik had zoiets zelf af binnen 2 uur. Ik gebruikte alleen voor kragen wel eens rijggaren, maar verder altijd gewoon knopspelden die ik dwars in de stof stak en er zo overheen naaide met de machine. Dat scheelde heel wat tijd dan wat ik zag op die naailes. Ik had het theoretische gedeelte dus in feite in 2 maanden af van 1 x per week 2 uurtjes les. Om een examen te halen moest je dan ook nog het praktijkgedeelte doen. Ik had een zelfgetekende jurk ook nog tussendoor gemaakt, maar deed bewust het meeste daarvan thuis. De volgende week daarop had ik het al aan.Maar ik had al wel gezien dat ik dat op die manier daar zo absoluut niet wilde doen. Coupeuse wilde ik toch niet worden, ik deed het tekenen voor mezelf. Ik heb alleen in het begin wat aanwijzingen gekregen met tekenen en daarna kon ik het alleen allemaal uitwerken. Had er geen hulp mee bij nodig. Als je de voorbeelden kunt lezen, volgt alles vanzelf. Althans zo denk ik, maar er werd ook altijd gezegd dat ik een natuurtalent was ;-)  Je moet er een technisch oog voor hebben. Als ik nu bv tegen mijn stagiaires zeg bij vormgeving dat iets een 1/2 mm afwijkt, geloven ze me eerst niet, maar als ze het dan inzoomen en met hulplijnen bekijken, klopt het altijd wel wat ik zeg :-)

Het doel achter deze bestelling is dus wel duidelijk. Zelf grondpatronen tekenen en vandaar uit andere patronen. Het daarbij niet laten, maar weer zelf kleding gaan naaien! Allemaal met de uiteindelijke bedoeling mijn voorraad te doen laten slinken en goedkoper uit te zijn met kleding. En last but not least er weer plezier in te hebben om deze hobby weer op te nemen. Deze appel kledingmaat XL is wel wat anders dan leuke kleine meisjeskleding natuurlijk...

3 opmerkingen:

  1. Wat goed,dat je dat kunt. Ooit maakte ik ook zelf kleding. Maar nu blijft het bij wat verstelwerk en broeken korter maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hihi hier ook zo'n appel maat 44.... En ik volg braaf zo'n naaiklasje. Kon een half jaar geleden net een knoop aanzetten maar kreeg hyperventilatie bij de gedachte de machine te moeten pakken.... Nu aan m'n derde ding bezig, best leuk dus!
    Groetjes Marjolijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.