woensdag 23 januari 2013

Zwart geblakerde pan

Als iets meer dan een uur moet koken, blijf ik niet bij mijn pannen en zet dan een kookwekker aan. Maar soms is dan het desbetreffende eten al lang klaar en hoor je eigenlijk zo nu en dan te kijken. Ik kijk dan natuurlijk net te laat. Het bovenste is eetbaar en het onderste zit zwart tegen de onderkant gekoekt. En dat gebeurde me afgelopen zondag dus (weer). Mijn mooie nieuwe glanzende rvs pan, net gescoord voor weinig bij de kringloop en waar ik zo blij mee was (gezien dat deze bij AH nu ongeveer 20 euro per stuk kosten met sparen). Daar zaten nu de Belugalinzen (heel klein soort linzen wat ik afgelopen weekend voor 30% kon kopen en mooi kon uitproberen) vast aan de onderkant en alles was zwart. Met het houtje geen beweging in te krijgen daar op de bodem. Ik dacht al 'dag pan', maar ineens dacht ik weer hoe ik dat eerder wel eens schoon heb gekregen en dat is met hete soda. Soms helpt dit, soms ook niet, maar dat ligt dan aan het soort pan. De proef op de som genomen en soda met water opgezet. Na het koken nog even laten staan en voilà: Schoon! Helemaal schoon! Ik hoefde bij wijze van spreken niet eens meer met de borstel erover te gaan, maar ik wil natuurlijk de sodasmaak wel even verwijderen met heet water.

Dus: zwarte geblakerde pan? -> soda en water erin -> koken -> even laten staan -> en schoon! (Althans met rvs pannen.)

10 opmerkingen:

 1. Op m'n werk heb ik inductie terwijl ik thuis gas heb. Dan wil het ook nog wel eens mis gaan (ook door de drukte waardoor ik ook wel eens weg moet lopen)
  Hier heb ik niet altijd gelijk soda bij de hand maar een blokje van de vaatwasser wil dan vaak ook wel helpen. zelfde manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb weer geen vaatwasser dus ook geen blokjes :-) Soda lijkt me overigens wel goedkoper dan de blokjes.

   Verwijderen
 2. Oeh, ik dacht tijdens het lezen: goedkoop is duurkoop.
  Gelukkig heeft oma weet raad geholpen. Fijn dat de pan het overleefd heeft. Ik zal maar niet vragen hoe de linzen smaakten........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De linzen smaakten goed ook. Ook geen nasmaakje. Het waren alleen die op de bodem zaten die vastgekoekt zaten :-)

   Verwijderen
 3. Werkt ook met emaille pannen, en is idd een supertip.
  Gelukkig dat je de pan niet direct al als plantenpot in de tuin moest gaan gebruiken ;)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die ervaring heb ik niet met emaillen pannen. Die zijn bij mij verkleurd en gebleven, die gebruik ik alleen nog maar voor wat anders.

   Verwijderen
 4. Wat een goede tip, die kende ik nog niet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de tip - heb er ook zo eentje staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor jou ook een tip: hooikist principe?
  Doe ik ook en eten kookt niet meer aan. Je hoeft geen hooikist te kopen, kan ook met dekens of dekbed. Op internet staan er heel veel hookist tips, Eenvoudig Leven heeft er kort geleden ook nog over geschreven en Zuinigaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zelfs een echte hooikist (geërfd) van voor de jaren 50. Ik zal hem maar eens van de vliering afhalen. Er zitten ook nog oude kranten in zover ik weet. Er kunnen zelfs meer pannen in ook. Ik vergeet steeds dat ik die ook nog heb. Ik moet het namelijk ook weer een plekje hier beneden kunnen geven en momenteel kan dat even niet.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.