maandag 7 januari 2013

Snoeien en bollen planten

Vandaag was het heerlijk weer om nog even in de tuin te werken. Ik merk gewoon dat mij dat zo goed doet na het werk. Zolang het weer maar redelijk is, blijf ik dit volhouden. Ook al wordt gezegd dat de kou er nu snel weer aankomt. Zelfs wat miezerige buitjes deren me niet. Nog genoeg te doen, ook met koud weer buiten of wat druppels. Heerlijk rust overal, geen mens te horen. Beweging en frisse lucht, wat wil ik nog meer. De hond komt even mee, maar houdt het al snel voor gezien en gaat naar binnen! De poes houdt het langer vol en houdt me gezellig gezelschap.

Vandaag heb ik in ieder geval twee dikke takken afgezaagd van de hazelaar die heel erg schuin hingen en bovendien veel zonlicht wegnamen van de moestuin. Eenmaal eraf zag ik dat het bovenste gedeelte al dood was, dus maar goed dat ik dat heb gedaan. Op de een of andere manier heb ik altijd moeite met snoeien met gezonde takken ook al is het soms beter voor de boom zelf.

Verder nog de uitgelopen sneeuwklokjes en paarse tulpenbollen snel nog geplant die ik helemaal vergeten was. Ze zijn nota bene al aan het uitlopen en ze lagen gewoon buiten op de vensterbank te wachten tot ik er erg in zou hebben om ze vooral maar snel te planten. Ik heb ze maar netjes afgedekt met aarde en een laagje bladeren. De tulpen in een grote bloempot en de sneeuwklokjes op een soort van bergje waar het mag gaan verwilderen. Nu maar hopen dat de hond net juist niet daar zin heeft om te graven, want dat is zijn lust en zijn leven in de tuin. Ik moet dan ook altijd goed uitkijken of er weer nieuwe kuilen zijn ontstaan her of der. Ach als ie maar lol heeft. Ik heb tenslotte een verwilderde tuin en dan kan dat. Doet hij dat in de moestuin dan kan ik alleen maar reageren als ik er ook bij ben.

In de moestuin heb ik de lange verdorde stelen van de aardperen klein geknipt en als bescherming over de border heen gegooid. Binnenkort maar eens wat gaan oogsten ook!

Ik zag ook dat ik weer heel nodig de wilde bramen moet snoeien die ondanks mijn verwoede pogingen het bij te blijven, toch nog kans hebben gezien overal weer door te groeien. Het is een kwestie van volhouden met de bramen snoeien. Als ze straks weer groeien in de lente haal ik het jonge blad eraf, laat het drogen en maak daar thee van. Zo maak ik van het onkruid toch nog iets nuttigs.

Nog diverse klimopplantjes bij het lege gaas van de tuingrens gezet. Mijn tuin staat echt vol met klimop en ik kan zo een paar stekken nemen en ze daar zetten. Dat wil ik de komende tijd dan ook doen. Dat zal wel even duren bij 80 meter lengte. Ach iedere keer een paar stekjes en ik kom er ook wel. Ik hou wel van wat afwisseling met in de tuin werken. Alles wat ik nu doe is meegenomen en ik doe net waar ik op dat moment zin in heb.

Al met al heerlijk zo'n uurtje buiten! Daar knapt een mens echt van op!


P.s.: Mocht je nog gratis borduurpatroontjes zoeken. Ik heb er ooit een paar jaar geleden uitgewerkt en die staan nu op mijn andere blog.

3 opmerkingen:

  1. Ja heerlijk is dat buiten zijn, niet? Je krijgt er veel energie van!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Om buiten te zijn ga ik soms extra met de hond wandelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor de tips. Hopelijk weer snel de tuin in na deze sneeuwstorm!

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.