maandag 3 november 2014

Een geluksgevoel met boordstof

Er zijn zo van die dagen dat je dag niet meer stuk kan door bijvoorbeeld iets heel goedkoop bij de kringloop te scoren wat in feite best prijzig is. Dat trof ik dus afgelopen zaterdag!  Ik zag 4 doorzichtige plastic zakken liggen met spiksplinter nieuwe boordstof in vele kleurtjes. Alleen welke zak zou ik nou kiezen? In alle zakken zat wel een kleur die ik goed kon gebruiken. En dan ineens... Ja, waarom neem ik ze dan toch niet alle 4? Voor 2 euro per zak kun je je immers geen bult vallen.

Thuis alles eruit gehaald en beter gesorteerd op kleur, mijn geluksgevoel steeg behoorlijk toen. Ik kon het van te voren ook allemaal niet goed zien aan de buitenkant wat er in de binnenkant zat. Slechts 4 stukken waren gebruikt en was er een stukje af, maar ook nu nog goed bruikbaar. Uit al het overige was niks uitgeknipt.
Ik ben meteen op internet gaan kijken. Boordstof wordt vaak met 10 cm, 20 of 25 cm verkocht (stof is rondgebreid). De prijs van een meter is om en nabij de 17 euro. Kan flink stuk lager zijn (14), maar ook hoger. De meeste stukken die ik had waren 25 cm (ook veel die 50 waren) en die worden tussen de 5 en 7 euro ongeveer verkocht. Dus al met al had ik daar een stapel boordstof liggen tussen de 200 en 250 euro! Ik heb er in totaal 8 euro voor betaald! Alleen de bruine varianten ontbreken (niet erg die gebruik ik het minst), verder heb ik alle kleuren, vooral van de rode, roze en lila paarse varianten. Ook zwart en wit. Geweldig toch!
Het is echt zo met kringlopen om regelmatig te gaan kijken. Soms tref je het bijzonder goed en zie je iets leuks en zeer goedkoop!

Ik had ooit jaren geleden alle goede boorden van oude, versleten shirts en truien geknipt en voor gebruik draaide ik de binnenkant naar buiten, dan zagen ze er weer als nieuw uit als je de vouw ook iets verlegd want dat is natuurlijk een zwakke plek. Oude trucjes die ik van mijn moeder had geleerd. Dat was in die tijd heel gewoon. Mooi hergebruik dus.

Boordstof wordt veel gebruikt voor de boordjes aan hals en pols bij shirts en truien. Tegenwoordig ook voor de boord van rokjes. Lekker is het ook in de winter voor onder pyjamabroeken. Van een dunne kwaliteit boordstof (is vaak ook wat breder rondgebreid) kunnen topjes worden gemaakt.

Op een lockmachine naai je heel gemakkelijk boordstof aan bv tricottoffen en ook kun je dat goed afwerken samen met de locksteek. Ik knipte altijd de boord iets kleiner dan de breedte waar het gestikt moest worden. Tijdens het naaien, trek je de boordstof ietsje uit dan de stof eronder. Zo valt de boord heel mooi en lubbert deze niet.
Wat dan leuk is om de boord nog een keertje extra bovenop door te stikken met een speciale steek die daarvoor geschikt is. Mijn naaimachine heeft er een aantal.


Waar gebruik jij nog meer boordstof voor?

6 opmerkingen:

  1. Super blij wordt je daar toch van. Ik tenminste wel, je dag kan niet meer stuk. Ik gebruik vaak boordstof aan ondergoed. Meestal ook oude. Ik knip de boord op de zwakke plek door midden en gebruik de helft van de boord. Zit super lekker en eigenlijk hoeft er geen elastiek meer in. Inderdaad een beetje gerekt er op zetten. Voor poppenkleding is het ook fijn materiaal. Succes ermee en bedankt voor je bericht.op mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik me nog niet aan gewaagd, maar al wel geschikte oude T-shirts daarvoor opzij gelegd om dat eens uit te proberen. Ik had dat ooit bij jou op je blog gelezen en vond dat zo'n goed idee!
      Ook goed idee van je! Bedankt!

      Verwijderen
  2. Dat klinkt goed en voor zo'n prijsje. Logisch dat je er blij van wordt.
    Groetjes, Trees

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eigenlijk gebruik ik nooit meer boordstof, vroeger toen de kinderen klein waren deed ik dat wel. Ik heb nog wel verschillende stukken liggen van vroeger, want ik doe het natuurlijk niet weg.
    Toen ik laatst op het Stoffenspektakel was heb ik me echt verbaasd over de hoge prijzen die voor boordstof gevraagd worden. Vergeleken met de meeste gewone stoffen is boordstof erg duur.

    Veel plezier met je aankopen, maar dat komt vast wel goed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat vind ik dus ook in verhouding met andere stoffen best duur. Jaren geleden haalde ik daarom ook de goede boorden van oude truien en shirts om ze te keren en/of te halveren.

      Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.