dinsdag 4 november 2014

Kasboekpost tijdschriften en boeken en Pinterest

Een van mijn dure uitgaves was altijd tijdschriften kopen. Daar kwam ik ook achter met het bijhouden van een kasboek die ik altijd splits in het soort producten (voedsel, dieren, zoetigheid, non-food, tijdschriften, huis, tuin. vervoer enz.), Veel werk, maar dan heb je ook een goed overzicht waar alles aan op gaat. Omdat ik weinig uitjes maak, uit eten ga enz. gaat mijn luxe meestal zitten in tijdschriften, boeken en hobbyartikelen. Ahum en af en toe ook chocolade met mate...
Het streven was dan ook die post van boeken en tijdschriften eens behoorlijk aan te pakken.

Gezondheidsboeken moeten natuurlijk wel nieuw zijn, want die info verouderd snel. Maar veel nieuwe info is ook gewoon via allerlei links te verkrijgen. Dus nu is dat nog maar misschien 3 per jaar of zo een nieuw boek. Niet gek voor mij.
Romans kocht ik eigenlijk bijna nooit. Je leest ze een keer, dan staan ze jaren te verstoffen en staan daar maar te staan in boekenkastruimte. Daar is de laatste 2 jaar wel verandering in gekomen omdat ik liever lees dan tv kijk, maar ik geef er niet meer voor uit dan een kwartje per boek tegenwoordig. Dat moet te doen zijn en is in totaal niet erg veel op jaarbasis. Als je dat zou omrekenen in de nieuwwaarde is dat 1000% hoger maar liefst.
Ook daarover dus tevreden met die post omlaag te schroeven..

Tijdschriften was echt een probleem voor mij. Ik had diverse abonnementen en kocht er ook veel los.  Die gingen meestal over de tuin, handwerken, zelfmaakmode, van die mooie vormgegeven bladen zoals de Flow en Daphne's Diary. Dat tikt echter maandelijks behoorlijk aan. Dan moet je de totale kosten op jaarbasis eens zien en ook per maand. Slik. Het moet ook nog ergens in huis opgeslagen worden. Ook slik. Wegdoen doe ik ze niet. De helft ervan is wel gewoon reclame tenslotte en dat is zonde van de ruimte die het inneemt. Scheuren is ook weer zo wat. Dus met pijn in mijn hart een paar jaar geleden abonnementen opgezegd met als afspraak met mezelf ze voortaan los te kopen als er echt iets in zou staan wat ik echt wil hebben. In het begin is dat bijna alles. Dat gaat dan een paar maanden goed en uiteindelijk vergeet je ze steeds meer en meer. Wintertijdschriften over de tuin hebben mooie foto's maar niet echt iets interessants. Een paar zijn er dan niet meer te koop en dan wordt het steeds minder en minder. De serie wordt incompleet en wat maakt het dan nog uit er meer te missen. Precies mijn bedoeling dus. Nu koop ik er op jaarbasis nog misschien 4 en dat zijn alleen nog maar zelfmaak modebladen. Ook de modebladen liggen na en jaar al voor een kwartje bij de kringloop tenslotte als je geluk hebt. Kortom ik koop zelfs deze nieuwe zeer geselecteerd. Op een gegeven moment ben je aardig ook verzadigd van al die bladen.

Trouwens waarom zou je vandaag de dag nog handwerktijdschriften kopen, is mijn instelling inmiddels. Wat ik daarin tegenkom, heb ik al maanden eerder op Pinterest voorbij zien komen en zij geven dat dan aan als nieuwe tip... Hup weer een pagina gevuld met informatie die ik al veel eerder wist. Ik ben dan ook een echte Pintaholic geworden!  Iedere dag eventjes wat leuke idee├źn opdoen en opslaan in je mappenstructuur in Pinterest. Ik kan hier zo heerlijk van genieten. Pagina's vol wat ikzelf leuk vind en niet 3 dingetjes in een vol tijdschrift wat je weer steeds door moet bladeren met zoeken. Nog wat leuke blogs aanklikken voor de nodige leuke nieuwtjes en je bent helemaal bij op handwerkgebied en de geschiedenis daarvan. Trouwens geldt dat ook voor tuinen, lekkere recepten en handige consumindertips!

Ik geef daarom nog maar een fractie uit als bv 2 jaar geleden. Mijn complete (nieuwe) tijdschriflozetijdperk dient zich aan :-) Van dat uitgespaarde geld kan ik bv mijn dieren nu ook voorzien van biologisch voer. Daarvan zijn ze sterker en gezonder, denk ik. Minder bezoek dierenarts en kringetje is rond. Geeft een veel beter gevoel zo. (Ik doe het overigens ook voor die smerige geur. Dat gewone voer stinkt altijd zo naar urine en rot vlees en het biologisch niet.). Dat is tenslotte ook een zienswijze van consuminderen, het luxe consuminderen zeg maar. Uit te sparen op het een om te gaan voor het gezondere en duurzame.
Overigens als je bij de natuurwinkel E. een tray biologisch natvoer voor dieren van te voren besteld van het merk Y., krijg je ook nog eens 10% korting! Ook nooit weg!

Zo, dat was mijn uiteenzetting van mijn besparingen inzake boeken en tijdschriften. Dat is dus 99% lager geworden ten opzichte van 2 jaar geleden. Hier en daar dus wat verschuivingen.

7 opmerkingen:

 1. Mooie besparingen. Je hebt helemaal gelijk, alles is op internet te vinden zelfs patronen die je kunt printen. Tijdschriften koop ik nog wel eens tweedehands voor de vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat is je gebruikersnaam op pinterest?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hetzelfde probleem. Daarom ben ik een paar jaar geleden lid geworden van de bieb. Alles wat ik wil lezen zoek ik al uit op de website en reserveer ik. Ook veel boeken die ze niet in onze eigen bieb hebben. Daarnaast ga ik een keer in de week een ochtendje of middagje tijdschriften lezen. Dat zijn de tijdschriften die nog niet uitgeleend worden. En regelmatig gaat er een stapel mee die al wel uitgeleend kan worden. Werkt prima, en als ik een patroon of iets anders heel graag wil hebben, dan maak ik er een aantekening van of ik maak een kopietje van iets. De Knip of Burda haal ik dan op zodra hij in de uitleen gaat. Verder ben ik wel lid gebleven van de Flow en van het tijdschrift Genoeg over consuminderen. Dat zijn mijn lijfbladen haha! Maar het is altijd gezellig een paar van de leesuurtjes in de bieb. Kop koffie erbij ...!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja wat is je gebruikersnaam? Goede vraag! Ik ben ook een fervent pinner. Jullie zijn van harte welkom. Mijn naam is Paula-Scholtz Ligthart. Neem gerust eens een kijkje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie besparing! Ik ben fanatiek gebruiker van de bibliotheek en vraag voor mijn verjaardag graag een bladcadeau zodat ik daar weer een paar keer de Flow van kan krijgen. Dat voelt dan ook als een enorm kadootje! Ook ik ben n Pinner, heerlijk om ideeen op te doen. Jammer dat ik tijd te kort heb om alles te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. abcmarianne :-) Ik zet bewust niet de hele link neer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herkenbaar, bij mij heeft Pinterest ook grotendeels de tijdschrift honger vervangen

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.