dinsdag 18 november 2014

De aanhouder wint van motten!

Ik had het nog niet verteld, maar deze aanhouder heeft gewonnen en zonder gif! Ik had al eens geschreven over een mottenplaag die vanuit het niets ineens kwam op een kamertje boven. Er ligt niet eens stof of kleding, alleen maar boeken/tijdschriften (4 boekenkasten en wat stapels) en ik kan je zeggen dat ze bij erge honger dus ook gewoon papier tot hun voedsel kiezen. Geletterde motten zogezegd. Ik begon iedere dag met stofzuigen en heb dat precies een half jaar volgehouden, 's morgens en 's avonds, 1 tot hooguit 3 minuten, meer was het steeds niet.  In de zomer ineens heel veel tot wel 100 motten per dag en soms ook maar 2. Na de zomer hield ik toch vol al was het maar om er 2 op te stofzuigen, want die 2 kunnen na een poosje er ook weer 300 zijn en daarna 1000 en zo verder. Dus volhouden.
Ik had natuurlijk wel op internet gezocht wat de mogelijkheden waren, maar die zag ik gewoon niet zitten. Al helemaal niet om een bedrijf erbij te halen. Zowel om de kosten, maar ook om het gif. De motten ontpopten zich bijna niet verder dan op die ene kamer, een verdwaalde daar gelaten, maar over het algemeen was de plaag alleen maar daar. En nu is alles over en uit! Ik heb gewonnen! Uit gewoonte kijk ik al 6 weken toch stiekempjes iedere dag of ik er niet eentje zie, maar ze laten het echt afweten.
Nu komt het grootste karwei wat ik al ingepland heb voor de kerstvakantie. Alles door mijn handen te laten gaan, door te bladeren om verdroogde coconnetjes te ontdekken en te verwijderen. Ze zijn vooral in tijdschriften gaan zitten, de patroondelen van krantenpapier zeg maar. Pas als ik alles door mijn handen heb laten gaan en schoongemaakt, heb ik rust wat dat betreft. Dit had ik in de zomer willen doen, maar dat had toen geen zin. Voor ik het schoon zou hebben, was het plekje alweer ingenomen door een andere mot. Of ik zou alles op 1 dag moeten doen en dat gaat echt niet lukken met zoveel boeken en tijdschriften. Gelukkig hadden ze boeken elders in huis niet ontdekt (nog 5 boekenkasten)
Ik heb met dat stofzuigen ook wat schade aangericht doordat het behang mee is gekomen  hier en daar :-(
Gelukkig dat ze niet op zolder zaten! Daar liggen wel kledingstukken, lappen stof, breigarens enz.  Ik hield die deur angstvallig dicht, zelfs het sleutelgat had ik bedekt.

In een oud huis heb je daar in het algemeen meer last van dan in een nieuw. Zo heb ik al eens een wespenplaag gehad in de kamer via een spleet in een raam, huisjesslakjes in de douche, hele dikke grote volwassen vliegen op de overloop op 1 avond en momenteel weer naaktslakjes op 1 plek op de aanrechttegels. En Joost mag weten waar die nou weer vandaan komen. Iedere avond voor ik naar bed ga, zitten er 1 of 2, op zelfde plek steeds op dezelfde tegel.. Zo raar. Ik zie ook geen sporen verder of gaatjes. Ik ben m.a.w. wel wat gewend met insecten in mijn oude huis en heb alles nog weg gekregen. Maar dat van die motten duurde wel erg lang!

6 opmerkingen:

 1. Ik heb overal in mijn kledingkast schijfjes cederhout liggen. Voor alle zekerheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je het van de motten gewonnen hebt zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vreselijk dat soort plagen, hier afgelopen zomer last gehad van bladluis. Echt verschrikkelijk. Gelukkig ook zonder gif gewonnen. Fijn dat je er nu van af bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoor het al, wat jij nodig hebt na al dit gedoe is een Mindful Minuutje! Jawel, je hebt het boek gewonnen. Laat even weten wat je adres is, en ik stuur het je toe. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben van April tot Augustus last gehad van vruchtmotten op zolder ��
  Ik ben inmiddels helemaal panisch voor die beesten , en ooh zo bang dat ze in het voorjaar weer voor de dag komen
  Eens moet het toch een keer ophouden als ze niks te eten hebben
  En heb jij ze in 2015 ook niet meer gehad
  Maar super fijn voor je dat je er vanaf bent ��������

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel een paar nog, ook nu weer niet noemenswaardig meer, maar geen invasie meer als toen. Ik vertik het om te spuiten. Regelmatig schoonmaken en ze meteen vangen.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.