vrijdag 9 maart 2012

Wormen in de wasketel

Deze winter heeft mijn grote zinken wasketel het in de tuin begeven die ik al 18 jaar buiten heb staan als een soort vijvertje tussen de planten. De bodem is er gedeeltelijk afgevroren. Nu zou je dat misschien kunnen lassen/solderen, maar ik laat het maar gewoon lekker zo. Veel te veel werk en ik weet niet eens of dat me lukt. Het wordt nu gewoon een plantenbak c.q. moestuinbak. Ik gooi mijn groenten- en fruitafval er al vanaf deze week in, dan hebben de planten straks meteen compost en hoef ik er niet mee te slepen vanuit de compostbak. Dat is wel een efficiënte actie dacht ik zo en bovendien mooi hergebruik van de ketel. Pssst.... bovendien is het ook dichterbij dan de compostbak, dat is ook wel zo handig.
Ik wissel het af met kleine takjes, bladeren en aarde. Af en toe dan met een stok erdoor om te luchten. Hier en daar wat pieren, die ik tegenkom met de tuin schoon maken, vangen en in de ketel laten zakken. Zij zetten de afval weer netjes om in vruchtbare aarde. En hopelijk krijg ik er straks weer eetbare groente van. En de kringloopcirkel is dan weer mooi rond.

Update: Zink is geen lood. Ik slik ook zink bij als supplement omdat ik dat chronisch te kort kom. Daarom denk ik ook niet dat dat slecht is om in de zinken wasketel groenteplantjes te zetten. (Misschien heb ik het mis...). Goede tip nog gekregen om de wand te bekleden i.v.m. de groei van de plantjes ;-)

7 opmerkingen:

  1. Maar komt dat zinkt dan ook niet in de grond? Lijkt me niet zo gezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb me er nog niet in verdiept maar de ideale oplossing lijkt het niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi gerecycled! In No Impact Man maakt de hoofdpersoon ook gebruik van wormen om compost te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zorg ook wat voor uienafval in je compostbak dan komen de wormen vanzelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De bodem van onze zinken teil heeft het ook begeven deze winter. Vergeten leeg te gooien voor de vorst periode. Ik vind het wel jammer, heb zelf vroeger nl nog gebadderd in deze teil.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zink geeft een stof af die giftig is voor de meeste planten. De planten zijn wellicht niet schadelijk om te eten, maar je hebt een grote kans dat ze weigeren om te groeien en er ziek en gelig uitzien. Alleen planten die gespecialiseerd zijn om in dat soort omstandigheden te groeien (zoals het zinkviooltje) zullen het dan doen. Het probleem is eenvoudig te verhelpen door de bak te bekleden met bijvoorbeeld de opengeknipte zakken van potgrond. Dat verhindert dat stoffen uit het zink in de aarde terecht komen.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.