maandag 5 maart 2012

Voor beginnende consuminderaars

Geld moet rollen. Ja, maar niet voor iedereen natuurlijk. Het is goed voor de economie en de winkeliers. Voor een consuminderaar wordt in tegenstelling met geld uitgeven iedere munt (of digitaal getal in de betaalrekening) omgedraaid en goed overdacht voor het wordt uitgegeven. Vooruit zien is tenslotte de gevolgen overzien. Niets in een opwelling kopen. Je kunt het tenslotte maar 1 x uitgeven. Door emoties kun je misschien het ene moment meer uitgeven als het andere, maar dan moet je juist niet aan uitgeven denken, maar wat anders gaan doen wat de zinnen wat verzet en wat vooral niets kost. Geen spullen en voedsel.
Er zit natuurlijk wel verschil in consuminderen voor mensen die echt krap bij kas zitten en mensen die dit bewust doen voor het milieu en de aarde wat proberen 'gezonder' te houden, maar ook voor eigen portemonnee om het uitgespaarde geld te besteden voor een beoogd doel te halen.
Als je dit echt moet doen uit nood, moet je dit eigenlijk zien als een uitdaging, een soort sport, die een kick oplevert als je dit lukt en je hard op de borst mag trommelen. Zo van he zeg, ik laat me niet kisten, mij lukt het hoe dan ook. Moeilijker is dat natuurlijk als je schulden hebt. Dat dal moet eerst overwonnen worden voor er iets over gehouden kan worden, desnoods met een instantie inschakelen.
Nu moet je niet denken, ja zeg, zij heeft makkelijk praten, maar vergis je niet, ik heb dan wel nooit schulden gemaakt, maar heb ook jaren lang ieder dubbeltje om moeten draaien en bewust moeten zijn van mijn uitgave patroon. Het is een levensstijl die je je eigen moeten maken. Niet bij de pakken neerzitten met een stap terug. Vooral niet om je heen kijken wat anderen hebben. De tering naar de nering blijven zetten, hoe moeilijk dat ook kan zijn.
Op internet zijn al heel veel goede tips hierover te vinden hoe en waarop je allemaal kunt bezuinigen. Niet alles hoeft nieuw gekocht. Al gun je je kind van alles nieuw en veel, het is niet altijd nodig. Zo had ik bv een knutseldoos, waar van alles in ging, van mooie strikjes, gekleurde papiertjes en karton tot dopjes van tandpasta (zijn leuke knopjes of voor ogen als je dozen gaat beplakken). Dit soort dingen is vaak gratis en je hoeft geen knutselmateriaal te kopen. Zo kan ik nog een hoop opnoemen, maar laat het voor nu hierbij.
Vooral op de consuminder- en bezuinigblogs is daar veel over te vinden. Al die kleine besparingen maken wel tenslotte 1 grote. Als je dat bijhoudt, schrik je er zelfs van hoeveel dat wel kan zijn. Vraag hoe anderen dat doen en je krijgt van allerlei hoeken antwoorden. Dat maakt bloggen juist zo fijn!

6 opmerkingen:

 1. Je hebt helemaal gelijk. Sommige mensen kunnen dat helemaal niet maar willen het ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn man had op de radio een oproep van de regering gehoord om meer uit te gaan geven. Als stimulans voor de economie. Ik schrok er van.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik niet heb kan ik niet uitgeven. Door arbeidsongeschiktheid kortgeleden voor 100 afgekeurd dus minder inkomsten.
  Bovendien heb ik alles wat ik nodig heb en voldoende buffer voor vervanging van spullen.
  De rest spaar ik, simpelweg omdat ik weinig pensieon heb opgebouwd boven de AOW, dus als ik later zo af en toe nog iets extra wil doen gaat het van die pot.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee van die knutseldoos. Ik denk zoiets te gaan maken voor mijn kleinkinderen, want deze oma is gek op knutselen (ik hoop de kindertjes straks ook).

  Normaal gesproken bewaar ik ook weleens leuke dingetjes, maar het is natuurlijk veel handiger om dat in 1 doos te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ik ook een voordeel van kleine stapjes vind: je gaat steeds meer zien. Als je alleen maar kijkt naar de grote sprongen, dan ben je op een gegeven moment wel uitgekakt en lijkt het alsof niets meer kan, terwijl het dan juist begint!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Blogs zijn inderdaad ideaal voor idee├źn, tips en om de moed er in te houden!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.