donderdag 1 maart 2012

Kiwiplant

Nog niet zo lang geleden heb ik in de uitverkoop een kiwi plant gekocht. Ik twijfelde om deze alweer buiten te zetten, daarom mocht de 'lady', want ze is een vrouwelijke kiwi, binnen overwinteren in de douche. Het is zo leuk nu te zien dat deze aan het uitlopen is met fris groen. Een poosje kan de kiwi daar nog wel blijven staan, maar als het echte slierten gaan worden, hoop ik toch wel dat ik haar buiten kan planten. Nu durf ik het nog even niet omdat de vorst nog best een keer terug kan komen en zijn al die mooie frisse groene blaadjes meteen weer weg. Daarom toch maar wachten tot de ijsheiligen voorbij zijn. Alleen weet ik niet of de kiwi zo lang kan wachten.

Je hebt zelfbestuivende kiwi's, maar ook mannelijke en vrouwelijke planten. Ik had er twee, een mannetje en een vrouwtje, maar het vrouwtje is dood gegaan, daarom heb ik een nieuwe vrouwelijke kiwi gekocht in het late najaar.
Ze dragen allemaal hele mooie witte bloesem die licht geel worden. De geur is een beetje apart, maar vind ik wel lekker ruiken. Er komen heel veel bijen op af, maar die hebben alleen maar oog voor de nectar en niet voor mensen in die periode. Ik ben nog nooit gestoken bij de kiwibloesem en zit er vaak dan pal onder. De zelfbestuivende soorten dragen vruchten en ook de vrouwelijke plant. De kiwiplant die ik had, droeg niet van die hele grote kiwi's, wel ontzettend veel altijd.

4 opmerkingen:

 1. Misschien kun je er een paar extra lange stokken bij steken, zodat de slierten zich daar op vast kunnen zetten? Wel leuk dat 'ie zo goed groeit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Langzaam wat aan de koude laten wennen en opbinden inderdaad. Zou dat ook na ijsheiligen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Komen daar vruchten aan?Of heb je dan meer planten nodig. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me wel heel bijzonder als je je eigen kiwivruchten kunt plukken!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.