dinsdag 13 maart 2012

Ontlopen van verkoudheid

Na de carnaval zijn er hier in het zuiden altijd veel mensen verkouden. De een steekt de andere ook aan. Ondanks ik geen carnaval vier, hoor ik wel vaak bij een van de 'gelukkigen' van deze nasleep en ben ik dus ook vaak de klos geweest met het gelukkige feit verkouden te worden.. Ik wapen me er dan al tijdens de carnavalsdagen mee om extra echininaeforce te slikken, meer vitamine C te nemen en verder maar hopen dat het mijn huisje voorbij zal gaan. Vaak handen wassen en zeker voor het eten van iets. Ik zie de een na de andere al snotterende op mijn werk voorbij komen. De eerste ronde had ik gelukkig doorstaan en de tweede ronde is nu bezig. Ik voorzie de ruimte even een half uurtje 's morgens met wat (broodnodige) verse lucht door het raam open te zetten omdat er bekend staat van een airco dat dan steeds dezelfde lucht wordt verspreid. Ik zie het helemaal voor me! Verder heb ik dit jaar voor het eerst extra vitamine D3 geslikt nadat er duidelijk was na een onderzoek dat ik dat o.a. ook tekort kwam. Het staat bekend dat vitamine D3 ook goed is tegen een verkoudheid, het immuunsysteem, je weerbaarheid. En weer hoop ik nu dat de de parasieten mij overslaan. Al dat gehoest en  geproest is geen pretje.
Ik heb al doorgegeven aan collega's als ze moeilijk kunnen ademhalen 's nachts een ui doormidden te snijden en die naast het bed te leggen. Dat hielp mij altijd bijzonder goed met te kunnen ademhalen tijdens de slaap. Of een stoombadje nemen met daarin wat kamille. Kamille is zowel rustgevend als ontsmettend. Wat ook goed helpt, is een halve citroen met heet water drinken, een zogeheten grog. Sommigen drinken dat liever met een scheut sterke alcohol erin, maar zonder kan ook prima. Daarmee verdrijf je virussen door het transpireren.
Ooit had ik ik een citroen met heet water in de nacht gedronken op een lege maag toen ik flink verkouden was. Dat zal ik dus nooit meer doen, alleen nog maar overdag! Ik heb toen een toeval gehad met schuim op mijn mond, lag een hele poos te ijlen volgens mijn dochter. Zij raakte helemaal in paniek en schreeuwde maar steeds dat ik niet dood mocht gaan. Waar ik natuurlijk niets van heb gehoord. Maar snapte haar paniek als kind maar al te goed! Uiteindelijk weer bij mijn positieven gekomen, maar zal nooit meer eten of drinken 's nachts! Daarom een citroengrogje voor mij liever in het begin van de avond of 's ochtends na wat eten.
Heb jij nog meer goede tips om een verkoudheid te voorkomen of te bestrijden?

Update: prima tip nog gekregen: gemberthee!

4 opmerkingen:

 1. Ben ik blij dat ze bij ons niet echt aan carnaval doen. reuze gezellig lijkt me maar als ik die nasleep van je hoor.....
  Nou ik duim voor je dat je niet ziek wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gemberthee. En kippensoep met een stukje gember getrokken en veel prei er in. Succes met bestrijden. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe niks bijzonders of extra's en ben zelden of nooit verkouden. Nou zal het ook wel schelen dat ik niet dagelijks onder de mensen kom, maar blijkbaar ben ik toch gezegend met een prima weerstand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog een andere tip ivm het gebruik van ajuinen bij verkoudheid : rasp een ajuin, meng daaronder een lepel of twee honing en roer goed door elkaar. Dek het mengsel af en zet in d ekoelkast. Het uiensap mengt zich met de honing en vormt een soort siroop en laat dat ene aantal uren trekken. Nu is je siroop klaar : ofwel zeef je de uien uit de siroop ofwel eet je ze gewoon mee op. Neem elke twee uur een soeplepel van deze siroop en slijmen komen makkelijker los en kunnen worden opgehoest. Elke dag opnieuw zo'n uienmengsel maken en eten tot de verkoudheid volledig verdwenen is. De smaak is niet superlekker maar het is een zeer efficiënt, natuurlijk en goedkoop middel tegen verkoudheden. 't Makkelijke is dat je d eingrediënten bijna altijd in voorraad hebt in huis. De honing kun je ook vervangen door bruine suiker maar ik gebruik honing omdat dat een natuurlijk antibioticum is.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.