zondag 7 april 2013

Zelf vleesvervangers maken

Ik wilde al een tijdje zelf vleesvervangers gaan maken, want ik vind ze, lust ik maar weinig wat er te koop is in de winkels en bovendien weet je nooit wat er echt inzit ondanks het etiket. Voor mij is biologisch net zo belangrijk als dat het vegetarisch moet zijn. Bij de supers ligt dan wel aardig wat variatie, maar ik vind het meeste ronduit vies en het is niet biologisch. Bij de natuurwinkels is het veelal erg vettig en veel is ook erg gekruid zodat het meeste voor mij al afvalt. Dan zit er gewoon maar een ding op en dat is ze zelf maken. Helaas zie ik ook maar weinig recepten op intranet waarvan ik denk, ja die wil ik wel eens proberen. Het is best een persoonlijke keus wat iemand voor smaak heeft en ook heel belangrijk wat verdragen wordt!

Dit keer dus mijn eerste burgers gemaakt. Ooit in een ver verleden al ooit falafelballetjes gemaakt en waarvan ik een paar recepten naast elkaar had gelegd en uiteindelijke toch toen maar zelf aan het freubelen ben gegaan wat de ingrediënten betreft.
Ik had dit keer nog een zak tofubrokjes die je eerst moet koken, uit laten lekken en dan kan er van alles mee gemaakt worden. Ik heb eerst een uitje gebakken in olijfolie en de licht gebakken tofubrokjes toegevoegd samen met zelf gekookte witte bonen. Daar heb ik geelwortel en zwarte peper aan toegevoegd omdat die combinatie samen de gezonde werkzaamheid verhoogd. Vervolgens heb ik een flinke hoeveelheid peterselie fijngemaakt. Een ei opgeklopt en daar alle ingrediënten doorgedaan. Met zo'n mooi rond rvs apparaatje heb ik er rondjes van gemaakt. Met een bijpassend dekseltje kun je ze mooi plat maken. Overigens kan het ook met een pindakaasdeksel of van een andere pot. Even bakken, keren en je krijgt de burgers op de foto.

Ik vond ze echt niet gek smaken. Je kan natuurlijk van alles aan restjes toevoegen of iets anders weglaten. Er zijn eindeloos veel combinaties te maken. Ik weet in ieder geval wel dat ik dit vaker ga doen, want het is beslist goedkoper dan ze kant-en-klaar te kopen. Nu weet ik exact wat erin gaat en waar ik geen lichamelijke reacties op krijg.

Update 8/4: Dochter vond ze ook erg lekker! Ik mag verder gaan experimenteren :-)

6 opmerkingen:

 1. Op het plaatje zien ze er heerlijk uit! Zijn die tofubrokjes gewoon de stukken die je wel eens kunt kopen in de supermarkt, of zijn dat andere soorten?

  Ik heb zelf wel eens falafelburgers gebakken, die vond ik niet vies, maar ook niet heel bijzonder van smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn tofubrokjes in een zak die je eerst moet koken en uit moet laten lekken. Vervolgens kun je die dan bakken, wokken enz. Ze komen uit de reformwinkel. Beetje vergelijkbaar met rul gehakt.
   Mijn falafelballetjes waren toen best goed gelukt. Geen knoflook erin, want daar kan ik niet goed tegen.

   Verwijderen
 2. Toevallig maakte ik gisteren mijn eerste burger van kikkererwten. Heerlijk. Maar er moet een(knoflook) sausje over,anders is het te droog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De volgende keer wil ik het ook met kikkererwten proberen.
   Ik hou niet zo van sausjes omdat ik daar niet goed tegen kan, dus wil alles zoveel mogelijk puur.
   Ik kan wel goed tegen geelwortel dus gebruik ik dat regelmatig.

   Verwijderen
 3. Wat een leuk idee! Dat ga ik zeker ook proberen. Bedankt.
  Groetjes, Trees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het viel me ook reuze mee hoe lang je daarover doet. Ik wilde het eerst uitproberen en proeven of het smaakte. De volgende keer maak ik er een stel tegelijk voor in de diepvries.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.