zaterdag 13 april 2013

Junkfood

Deze week ben ik aan het lezen in het boek Vet, vetter, vetst van Morgan Spurlock. Degene die een week lang alleen maar junkfood heeft gegeten van een bekende rood-gele 'clown' en een film daarover heeft gemaakt Super Size. Voor de meesten denk ik nog wel bekend.

Dit boek geeft veel achtergrondinformatie over junkfood en wat er wel niet in dat junkfood zit. In de loop van de tijd zakt informatie weg, maar het is toch goed om af en toe dit soort boeken weer ter hand te nemen om scherp te blijven van wat er in de voedselindustrie allemaal gebeurt.
Het voorbeeld dat iemand twee jaar lang een burger in zijn jas heeft laten zitten en deze er na 2 jaar nog net zo uit ziet als op het moment dat hij het erin stopte, geeft toch wel te denken over wat voor voedsel dat is! Wat verandert niet van structuur? Dat moet vast een hoop chemische zooi zijn toch.
Zo denk je bv vegetarische frietjes te eten, maar dat blijkt met een rundersmaakje c.q. toevoeging te zijn. Vegetarisch? Ho maar dus. Zelfs een aardappel met vet is meer dan dat alleen in werkelijkheid.

Wat ik al jaren weet, maar wat wel weer eens wat meer aandacht kan krijgen, is dat alle gestorven dieren bij dierenartsen, dierenasiels en 'road kills' opgehaald worden, gekookt, vermalen en gedroogd als krachtvoer verwerkt wordt voor veevoer voor o.a. koeien! Je denkt toch dat een koe een herkauwer is en gaat er niet vanuit dat hij indirect jouw lieve gestorven kat of hond te eten krijgt toch? Sowieso hoort een koe geen vlees te eten en al helemaal niet onze lieve huisdieren! Je eet dan indirect je kat of hond op. Met alles erop en eraan, inclusief darminhoud, gezwellen enz.
Als ik dit dan weer lees, ben ik zo blij 20 jaar geleden de hele stap te hebben genomen om vegetariƫr te zijn geworden. De laatste jaren ben ik vooral gefocust op het biologische al weet ik best dat ook dat nog niet helemaal 100% goed zit, maar tenminste al wel in de juiste richting zit.

Eet smakelijk! Nog een hamburger met frietjes?

10 opmerkingen:

 1. Oei, ik geloof niet dat ik dit hoefde te lezen :O
  Maar het is zeker goed om te kijken waar je eten vandaan komt en er standaard vanuit te gaan dat dingen die je voorgespiegeld krijgt, vaak anders zijn. Tenminste, wel als je gezond wilt leven en je lijf nog wat langer mee moet dan vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Het is al wel een oudje hoor :-) ik had 'm gevonden bij de kringloop.

   Verwijderen
 3. Ik heb het ook niet zo op vlees, maar manlief kan niet zonder (denkt hij).
  Nu eten we ongeveer 4 keer per week vlees, maar wel bio want ik griezel, zeker nu na al die schandalen van vlees.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ongeveer dus 20 jaar geleden ook dat wij de definitieve stap hebben genomen toen er ineens veel tegelijk aan de hand was, zoals gekkekoeienziekte, salmonella en varkenspest.

   Verwijderen
 4. Hihihi moest bij de laatste zin wel even glimlachen (ik heb net een eigen gemaakt broodje Hamburger op). Het is inderdaad wel eens goed om bewust met voeding om te gaan. Ik zal hem eens opzoeken in de bieb. Minderen met onze vleesconsumtie kan geen kwaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij eten groente, fruit,noten,zaden,eieren,en ook "road kill ", niks mis mee, je moet wel even weten wat te doen en waar op te letten, geniet van je gezonde keuze, voor beiden , mens en dier, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat geloof ik graag. Verschil is er natuurlijk. Ze bedoelen in het boek denk ik meer ook andere dieren die je niet verwacht... Rat en zo.

   Verwijderen
 6. Ik geloof dat er genoeg uitgehaald wordt met wat we eten maar dit kan niet kloppen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit werd geschreven door een Amerikaan en hij had het over Amerika. Of het hier ook zo gebeurt, kunnen we alleen maar gissen. Er komt momenteel genoeg aan het licht wat we ook niet verwacht hadden, dus ik sluit het ook niet 100% uit.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.