woensdag 17 april 2013

Hulst snoeien

Ik ben een grote hulst aan het snoeien die zich enorm over de grond heeft verspreid en waar de onderste takken overal wortel zijn gaan schieten. Daartussen heeft een braam zich door de takken heen gevlochten. Kortom alles is scherp en puntig. Kleine stukjes van de takken knip ik steeds weg om tot het gewenste resultaat te komen.
Deze hulst is erg mooi omdat die in de herfst en winter vol met rode besjes zit en een heerlijk vertoeven is voor vogels als het voedsel schaarser wordt. Maar helaas staat de hulst op een verkeerde plek en dat is aan de rand van mijn moestuin en nu dus over de grond over een flink gedeelte heen. Dat stuk ben ik met snoeien aan het terug veroveren.
Inmiddels heb ik weer 1 border van de 5 die nog moeten dit jaar weer terug. De hulstboom is nu wel al smaller geworden en moet straks ook de onderste takken missen om zo weer wildgroei voor te blijven.

Het snoeiafval van de hulst gaat op hopen achteraan bij de schutting van de tuin. Daar ligt het niemand in de weg en kan daar indrogen of composteren. Voorlopig is het daaronder ook een mooie schuilplek voor egels en andere dieren.

Ook heb ik blad van de hulst bij de randen van mijn aardbeibordertjes gelegd met aarde erover zodat ze blijven liggen. Dit vormt dan een beletsel voor slakken om mijn bordertje verder te betreden en zich te goed doen aan de aardbeien straks. Van stekels houden ze niet en gaan er met een boogje omheen net als met koffiedrab. Ik hou er niet van om slakken te vangen met gif of ze te laten verdrinken in valletjes. Van mij mogen ze gewoon blijven leven, maar zich wel te goed doen aan ander groen dan in mijn moestuin. Met trucjes ze gewoon even een andere richting opsturen. Het zijn tenslotte net als oorwormen en pissebedden goede opruimers in de tuin; dat wordt vaak vergeten. Ze zijn ook lekkere hapjes voor de vogels, dat scheelt toch weer een aardbei voor mij toch. Dus hier geen moordpartijen van ongewenste faunaschepselen, maar gewoon slim zijn en ze letterlijk om de (moes)tuin leiden.

2 opmerkingen:

 1. Het klinkt als een behoorlijk grote tuin. Lijkt me heerlijk.

  Groetjes Trees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ongeveer 10 meter breed en 80 meter lang...

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.