maandag 16 april 2012

Overjarig zaaizaad

Voor je het weet zijn er al weer weken voorbij dat ik hier iets heb geschreven. Het is niet zo dat ik ermee stop of zo, maar deze periode is best druk. Blogjes schrijven doe ik vaak om even van het een of ander uit te rusten thuis. Bovendien is het ook een uitlaatklep voor me voor onderwerpen die me interesseren. Maar zelfs dat kwam er niet van afgelopen weken. Nu dus toch maar weer even wat van me laten horen dat er niets aan de hand is :-)

Het is nu echt tuinweer en de klussen liegen er niet om die allemaal gedaan moeten worden. Dit jaar wilde ik namelijk mijn moestuin achter in de tuin weer in ere herstellen. Vorig jaar heb ik maar 2 van de 17 borders schoon kunnen maken voor er weer van alles tussenkwam en ik noodgedwongen moest stoppen. Dit keer ben ik inmiddels met de 7e border bezig. Je kunt het meer 'ontginnen' noemen, het terugveroveren van stukjes land dat door de natuur weer in beslag is genomen nadat ik er niks meer aan had gedaan door diverse redenen. In 10 jaar tijd waren de stenen paadjes geheel overwoekerd door klimop, brandnetels, fluweelbomen, braamstruiken, acaciabomen, hazelaars, conifeertjes, gevlekte siernetel en maagdenpalm. Laatste 2 peuter ik er voorzichtig tussenuit en komen ergens anders weer in de tuin. Over ieder bordertje doe ik ongeveer een week, iedere dag een beetje in zo'n zandbak rommelen. Van snoeien tot de grond omwoelen. Zo kan ik het volhouden.

De jonge toppen van het braamblad heb ik twee weken geleden afgeknipt en gedroogd voor thee. Nu kan het niet meer, want er zitten nu allerlei gangetjes door het blad en is dus in beslag genomen door insecten.

Ik heb zelfs ook weer plantjes gezaaid. En nu komt het consumindergedrag weer naar boven. Veel zakjes zaad zijn van over de datum. Tja dan is de kiemkracht maar wat minder, ik moet er ook niet aan denken als alles uit zou komen tenslotte. Ik denk maar zo als ze zelfs nog zaad van 2000 jaar geleden uit de piramides tot kiemkracht kunnen krijgen, waarom ik dan niet het zaad uit zakjes van een paar jaar oud. Nu had ik vorig jaar ook wel nieuw zaaizaad gekocht, dus niet is alles oud. Ik geef alles een kans. Komt er niks op, jammer dan, volgende zakje dan maar weer. Er wordt bijvoorbeeld geschreven als je tien zaadjes tussen 2 natte tissues probeert te laten kiemen en er komen er maar 2 uit, kun je het zaad weggooien. Nee dus, dan heb ik toch mooi 2 plantjes nog. Van een heel zakje zullen dat er best nog 15-20 zijn dan die nog kiemen en groeien.

De hele winter had ik ook toiletrolletjes opgespaard en die staan nu gevuld in een kartonnen doos met potgrond en zaaizand. Daarin zijn de eerste courgettes, komkommers en twee soorten bonen voor gezaaid. En het ontkiemt al aardig. Deze tip van toiletrolletjes had ik op internet gelezen bij iemand die naar Findhorn is verhuisd. Ik vond het een prima tip om zo in 'papierafval' te zaaien. Kost niks. Het kan zo straks met rolletje en al de grond in omdat het verteert in de grond. Zo ook met papieren en ongekleurde eierdozen. Die komen nu aan de buurt.

Ook had ik weer eens een zak met aardappels die uitgelopen was in de kelder en zelfs al heel veel kleine aardappeltjes eraan heeft groeien ter grootte van besjes. Die krijgen nu ook een kans als 'vroege' aardappels.

De eerste Ostaria doordraagbare aardbeiplantjes zijn gekocht en geplant. Ik hoop er volgend jaar eens zoveel te hebben en zo de bordertjes met aardbeien uit te kunnen breiden. Dat deed het tien jaar geleden ook altijd goed. Overigens alle bordertjes zijn ongeveer 1,20 m2.

Ik heb er weer veel zin in om te tuinieren nu er weer moestuinborders veroverd zijn. Heerlijk dat gemijmer en plannen maken achter in de tuin. Mijn tekening met de planning verandert 'tig' keer. Ik doe aan combinatieteelt en zoek dus ook uit wat elkaar stimuleert en welke groente en kruiden elkaar belemmeren om 'buren' te zijn van elkaar. Volgend jaar hou ik me wel bezig met wisselteelt. Uiteraard komen er geen pesticiden of andere chemische middelen aan te pas omdat ik het biologisch wil telen.

6 opmerkingen:

  1. Ik heb ook wat oudere zaadjes, maar ik blijf het gewoon proberen. Meestal gooi je toch per ongeluk wat te veel erin en wij zijn maar met z'n 2-en, dus er is een grens aan b.v. sla wat we direct op kunnen eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Marianne, ik lees net dat je graag biologisch tuiniert. Aardbeien geven 'meer' vruchten als je tussen de bedjes met aardbeiplanten uien plant. Ik kreeg deze tip een paar jaar geleden van een hobbytuinier en pas hem al een paar jaar toe. Ik heb wel de indruk dat het tussenplanten van uien 'iets' uitmaakt voor mijn aardbei opbrengst. Stinkertjes planten tussen groenten houdt het venijn weg (en is nog leuk en mooi ook)

      Verwijderen
    2. # Anoniem: aan de randen van de aardbeiborder heb ik vorige week bieslook gezaaid :-)

      Verwijderen
  2. Gelukkig ben je niet ziek. Succes met alle werk in de tuin. je eet er straks letterlijk de heerlijke vruchten van. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een boel tuinplannen! Dat wordt vast heel mooi en productief.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier worden ook vaak oude zaadjes geplant en dat gaat vrijwel altijd goed. Heerlijk al die plannen, nu nog een beetje warmte want wat is het koud en waait het hard.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.