dinsdag 24 april 2012

Gratis bloemenzaad

Daar ik niet zoveel meer hier schrijf wegens gebrek aan tijd en energie, wil niet zeggen dat ik niet genoeg te vertellen heb hoor :-)  Ik mis het ook wel een beetje het schrijven en het lezen om me heen. Maar zeg nou zelf, nu is het prima weer voor in de tuin te werken en straks zit alles zo muurvast dat het nog moeilijker wordt om mijn tuin te ontginnen en dan is de keuze dus zo gemaakt: in de tuin werken. De onkruidwortels zijn nu al een grote warboel in de grond en dat wordt straks alleen maar erger.
Ik probeer nu maar ergens een middenweg te vinden met alles :-).

Een week of twee geleden zat bij Smaakmakend, het blad van de EkoPlaza, een soort van AllerHande zeg maar, een zakje gratis biologisch bloemenzaad met als titel: Bijen houden van bio! 2012 is namelijk het het Jaar van de Bij. Ik heb daar al eerder wat over vermeld met bloggen.
Er zijn 400.000 van deze zakjes verspreid om veel vierkante meters bloemen, kruiden en planten te zaaien voor de honingbij. De bedoeling is om dit zaad gedurende april t/m juni over 1 vierkante meter grond uit te strooien.
Het zaad wat erin zit is: phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in 't groen, goudsbloem, korenbloem, bladrammenas, malva, dille, serradella en zonnebloem. Een paar daarvan ken ik nog niet, dus ben erg benieuwd.

Bij deze stel ik dus dit jaar 1 van mijn schoongemaakte bordertjes in mijn moestuin af voor dit bloemenzaad voor de honingbij :-) Echter mijn borders zijn ongeveer 1,30 x 1,30 en niet 1 x 1 meter. Tja wat nu ;-)  Zullen de bijen vast niet erg vinden dat ik daarbuiten ook zaai ;-)

Ze zijn al druk in de weer, althans de hommels. Mijn tuin staat vol gevlekte siernetels, van dat frisse groene gemêleerde blad met heel veel gele bloemen. Steeds duiken de hommels alle openstaande bloemetjes in. Erg leuk om te zien, niet eentje die open is, wordt overgeslagen. Ook de volgorde nemen ze allemaal hetzelfde vreemd genoeg. Net een soort speurtocht. Ga nu naar linksonder, vlieg daarna in de rechterbovenhoek, derde bloemetje van onder enz. Heel apart en boeiend om dat gade te slaan.

Meer informatie is te lezen bij www.jaarvandebij.nl.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb het zakje ook al gezaaid. ben benieuwd. Groeten IZerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken het niet, maar hier komen al wel hommels. Leuk inderdaad om naar te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voorheen kreeg ik dat blad wel eens mee bij de natuurwinkel maar tegenwoordig nooit meer.Is het nu te koop of zo?
  Lekker weer volop bezig zijn in de tuin, het kriebelt hier ook weer behoorlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier in het zuiden ligt het nog altijd gratis bij ons bij de EkoPlaza.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.