woensdag 25 april 2012

Wie niet sterk is, moet slim zijn met persoonlijke energie

In het verleden heb ik veel met de riek en de spade de grond schoongemaakt in mijn tuin en dat was best zwaar werk. Eerst met de schop een vierkantje uitsnijden en dat vervolgens met de riek op een soort van wal leggen ergens anders in de tuin waar het vergaat  Jaren geleden was dat zelfs een wand van een speelhuisje voor mijn dochter.
Nadat de kweekwortelmassa eruit was gehaald met de riek, kon ik pas gaan spitten, een spade diep en geen twee. Het schoot niet op en was dus best zwaar. Geen wonder dat de de zin me vaak na verwoede pogingen in de steek liet.
Tegenwoordig doe ik het helemaal anders nadat ik eerst gelezen had dat het helemaal niet zo goed is die aardlagen ondersteboven te husselen. Dat klonk als muziek in mijn oren en ik stond er meteen achter. Maar het moest natuurlijk wel schoner worden en alle wortels van brandnetel e.d. eruit.
Nu had ik wel eens zo'n onkruidsteker gekocht, wat meen ik ook grondwoeler heet en dat kun je gebruiken om onkruid eruit te draaien vooral met lange wortels. Ik draai nu voortaan gewoon een keer rond met die grondwoeler, verplaats het 15 cm en draai weer enz. Na een kwart vierkante meter de grond omgewoeld te hebben, haal ik de bovenliggende wortels weg. Dit is totaal niet zwaar of vermoeiend dan dat spitten. Ik hark er daarna regelmatig losjes overheen en alles werkt zich mooi naar boven. Mijn grond is zo mooi schoon. Nu moet ik zeggen dat ik iedere dag maar een kwart vierkante meter ontgin in de tuin en in het weekend iets meer. Zo kan ik tenminste dat dagelijkse ritme erin houden en haak ik ook nog steeds niet af.
Nu na een maand is het al aardig te zien ook. Ik ben nu op de helft van de moestuin schoon te krijgen. De rest is nog een grote woestenij waar nog geen tegelpaadjes te onderscheiden zijn en alleen braamtakken elkaar omarmen, klimop over de grond kruipt in de brandnetels. Er dient dus eerst aardig gesnoeid te worden voor ik met omwoelen kan beginnen. Vandaar ook maar een kwart vierkante meter per dag :-). Maar dat omwoelen gaat stukken beter dan spitten!

6 opmerkingen:

 1. Fijn dat het zo ook werkt. Wij laten het altijd door een boer doen, die er meteen ook wat mest doorheen werkt. Erg handig.
  Iedere dag doe ik ook maar een half uurtje in de tuin. Maar ik ben al in februari begonnen. Het is nu allen nog wat bijhouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb zo'n woelertje in het klein. Inderdaad handig. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Succes! Pittige klus, maar zo te horen kom je er wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Elke dag een draadje maakt een hemdsmouw in het jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je nooit meer wilt spitten, wieden, etc. kijk dan eens op deze site: http://www.makkelijkemoestuin.nl.
  Ik heb nu vier van die bakken en het scheelt zoveel werk en het geeft zoveel plezier!
  groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook een verhoogde moestuin gekocht voor dichter bij het huis voor de kruiden.
   Verder is mijn tuin nogal wild (10 x 80 meter) en ik wilde nu juist deze weer eens iet wat netter maken.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.