maandag 23 april 2012

Twee voor de prijs van één

Ik zag ergens op Pinterest (soort prikbord van afbeeldingen van je interesses) dat je bleekselderie kunt afsnijden en weer in je moestuin kunt zetten. Deze groeit dan weer uit. Dat zie je in feite al in de koelkast gebeuren dat het binnenste er gewoon uit piept. Afgelopen week heb ik dus bewust mijn bleekselderie uitgekozen met nog wat wortelaanzet onderaan. 

Maar ik had nu ook al twee keer als proef een prei ruim afgesneden onderaan, eentje van 10 cm en de laatste van 5 cm. Ik had in de winkel goed gekeken of er nog wat haarwortels aan hingen. De eerste is nu 20 cm hoog en dus 10 cm gegroeid; het groen is mooi naar boven gekomen. Bij de tweede prei vroeg ik me af of ik niet wat meer had moeten laten zitten, want 5 cm is wel erg kort. Deze week kwam er echter toch al een groener stukje naar boven, dus 5 cm afsnijden, is ook goed. 

Het was wel een hele toer steeds om die afgesneden preien in de grond te houden met een ondeugende hond in de buurt, die het niets leuker vindt dan lekkere streken uit te halen en er vlug met het stukje prei vandoor te gaan zodra ik het weer in de grond had staan. Kon ik daarna weer gaan zoeken waar hij dat stukje had losgelaten in de tuin om het vervolgens weer in de moestuin te kunnen zetten. En ja hoor, daar gaat ie er weer vandoor voor de zoveelste keer. Het is dus helemaal al een wonder dat ze toch nog zijn aangeslagen met groeien. De hond zijn interesse ligt gelukkig alweer al lang bij wat anders: veel diepe gaten graven. De preien staan voorlopig weer veilig :-).

Ik vind het toch leuk om dubbel plezier van prei te beleven. Normaal gooi je een klein stukje onderaan weg en nu groeit het weer aan en heb je er straks weer een prei voor terug. Ik ben nu dus erg benieuwd of de bleekselderie ook zo goed aanslaat als de prei. Nu heb ik twee stuks groente voor de prijs van één!

Update 24/6: Vandaag kon ik het niet laten om drie bosjes lenteuitjes te kopen die in de reclame waren met hele lange wortels :-) Ik zet deze tussen de aarbeiplantjes en kan er dan naar behoefte wat van afsnijden. Ik las namelijk gisteren in een tuinboek dat het met deze uitjes ook moet lukken.

8 opmerkingen:

 1. Dat van die bleekselderie wist ik. Maar niet van prei. Ik ga het proberen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede tip van die prei want ik wist ook niet dat die zich eventueel kan 'herpakken'. Ik gebruik ipv selder altijd lavas omdat die plant overlevend is en je dus elk jaar opnieuw lavas hebt. De plant is ook heel makkelijk te scheuren om je hoeveelheid planten te vermeerderen. Ik oogst de hele zomer lavas, was hem, haal er de blaadjes af en laat die drogen. De gedroogde blaadjes zijn heel lang houdbaar en ik bespaar plaats in mijn diepvriezer. Gedurende de winter gebruik ik altijd die gedroogde lavas en als er in de tuin staat gebruik ik natuurlijk verse. Ik heb ook een doorlevende kervelplant en dat is ook een heel interessante plant aangezien je daar ook altijd kan aan knippen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb dat al diverse keren geprobeerd met lavas, maar lukt me niet het levend te houden in deze tuin. Wel in mijn vorige huis en tuin, jaren gehad. Ik heb nu weer een plantje gekocht afgelopen zaterdag en ga het nogmaals op een ander stuk in de tuin proberen.

   Verwijderen
  2. Het al dan niet lukken om lavas te houden en te vermeerderen hangt misschien af van de grondsoort ? Ik ben een paar jaar geleden 'gestart' met één lavasplant en heb er ondertussen al een stuk of 15 staan. Ik zet ze niet enkel in de groententuin maar hier en daar ook in de bloemboorden. We hebben ook al dergelijke plantjes bij mijn moeder gezet en die doen het daar ook heel goed (nochtans volledig ander soort grond)Ik heb vorig jaar ook zaadjes genomen van mijn lavasplanten en ga dit jaar ook nog wat proberen zaaien en zien of dat even goed lukt of het scheuren.

   Verwijderen
  3. We hebben hier zandgrond en bij mijn vorige huis ook. Het plantje wat ik gekocht heb, zijn eigenlijk allemaal uitgekomen zaadjes van ongeveer 7 cm hoog. Ik zet ze dan ook verspreid hier en daar in de tuin. Hopelijk dat er eentje aanslaat :-)

   Verwijderen
 3. Oh grappig. Met wortels en chinese kool schijnt het ook te kunnen heb ik gelezen... volgens mij op het blog van ''de gulle aarde''.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is wel heel slim zeg. En enorm besparend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een goede en originele bespaartip ! hier in huis gaat er veel lente ui door, misschien toch eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.