zondag 16 oktober 2011

Geelwortel

In het kader van iedere week iets anders dan anders uitproberen wat voedsel betreft, hetzij wat ik al eerder heb gegeten, hetzij iets compleets nieuws, probeer ik hier iedere week iets over te vermelden. Het zijn doorgaans producten die je niet vaak in de gewone super tegenkomt of het product ligt ver weg ergens 'verstopt'. Ik wil minimaal 1 product per week nuttigen wat ik doorgaans niet zo vaak eet of nog nooit gegeten heb om daarmee juist wat variatie aan te brengen. Hoe meer diversiteit aan het voedsel hoe beter. Het gaat dan om niet bewerkte producten.

Vorige week zag ik kleine grillige worteltjes liggen die me een beetje deden denken aan gember, maar dan veel kleiner. Het bleek geelwortel te zijn, ook wel kurkuma  of koenjit geheten, wat ook wel gedroogd gebruikt wordt in kerriepoeder. De naam geelwortel geeft al aan dat onder het schilletje een fel geel knolletje tevoorschijn komt. Mijn snijplank was meteen voor een gedeelte knalgeel en dat gaat er ook niet meer uit, zoveel kleurstof heeft dit worteltje. Nu heb ik wel eens kerrie gebruikt in de rijst, maar gebruikte daar altijd maar een mespuntje van vanwege het effect van toevoegingen aan het eten (waar ik vaak niet tegen kan). Op de foto liggen de geelworteltjes op een klein bordje voor een theezakje op de leggen of een bonbon of koekje. Het grootste worteltje op het schoteltje is niet groter dan mijn duim.

Echte verse geelwortel had ik nog nooit geproefd. Ik nam een klein bodempje in een papieren zakje van die vreemde worteltjes mee naar huis omdat ik dat wel eens wilde uitproberen. (Zie inhoud foto, dat kost ongeveer 40 eurocent.) Geen idee nog hoe je het bewerken moet. Internet bood ook geen uitkomst. Ik heb maar 1 klein knolletje zo groot als een pink gebruikt, het dun geschild en toen heel fijn gesneden. Vervolgens heb ik het prutje geel door een restje zilvervliesrijst gedaan die ik meewokte met verse groente (bleekselderie, broccoli, tomaat). Ik moet zeggen dat het erg verrassend, maar ook lekker smaakt. Mijn tong tintelde een beetje na. Het proeft wel enigszins naar kerrie, maar anders, veel lekkerder eigenlijk. Helemaal niet heet of pittig. Net zoiets als verse gember, maar dan met een ander smaakje. Kortom, voor mij zeker voor herhaling vatbaar! De volgende keer gebruik ik ook 2 van die knolletjes in het eten. Ik had er geen last van naderhand. Het geeft een gerecht net een ander en apart smaakje.
Het is ook supergezond, dus al helemaal een reden om het vaker te eten als het verkrijgbaar is. Ik kocht het bij EkoPlaza. Hier is er nog meer over de geelwortel te lezen.
Bovenstaande was puur mijn eigen ervaring met de geelwortel.

6 opmerkingen:

 1. Inderdaad heel gezond, kurkuma. Grappig, nooit geweten dat het er vers zo uitzag. Dacht dat galanga, oftewel Thaise gemberwortel was. Ga toch eens opletten bij de toko, want vers zal het wel nog gezonder zijn dan als poeder. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is ook toevallig. Ik zag ze laatst liggen en had er spijt van,dat ik ze niet heb meegenomen.Want ik heb ik worteltje nog nooit geproefd. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zal ook eens kijken! Maar is het dan dus niet echt iets dat je gebruikt in plaats van groente, maar meer een toevoeging? Kurkuma ken ik wel, maar idd alleen als kruid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, het is geen groente; het hoort bij de kruiden. Ik vind ze persoonlijk echt heel lekker door het eten. Het geeft een heel apart smaakje eraan, toch anders dan gedroogd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog nooit gebruikt maar ook nooit gezien. Er gaat niks boven vers.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik maak er thee van. Ik snij ongeveer 3 worteltjes in hele kleine stukjes en een klein stukje verse gember in een liter water. Daarna laat ik het ongeveer 8 minuten koken en doe er een beetje honing bij. Super lekker!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.