dinsdag 11 oktober 2011

Bomen en buren

Ik was er even niet, maar ook weer wel. Althans hier in blogland dan. Ik had het privé een beetje druk met allerlei dingetjes te regelen, maar ook in mijn hoofd met regelen. De tijd dat ik tien dingen tegelijk deed, wil ik nu eventjes niet, dus even pas op de plaats en van dag naar dag geleefd tot de grote drukte weer over was. Niet zo spectaculair allemaal, maar wel gewoon veel.

Om te beginnen zouden er vorige week woensdag wat bomen worden omgezaagd (valt onder uitdunning want er staan er nog veel). Dat vind ik al erg moeilijk om tot zo'n besluit te komen. Een dubbel gevoel bekruipt me dan. Een gezonde boom laat je staan, zorgt voor zuurstof, is mooi. Aan de andere kant lagen mijn dakgoten twee keer per jaar boordevol katjes, bloesem, besjes, blaadjes, takjes en dan komen er lekkages omdat het niet kan doorstromen. Altijd maar regelen en regelen om dat schoon te laten maken en te laten repareren. Zoiets kost ook handen vol geld als je zelf niet op de ladder durft. Het nam ook heel veel licht weg en het was altijd erg donker in huis. Vooral met grijs en grauw weer moesten altijd al snel de lampen aan. Nu is het gebeurd, de bomen zijn om na lang beraad. Het is weer licht binnen en dat valt op!

Veel bekijks natuurlijk en vragen wat ik met dat hout ga doen in de hoop dat ik zou zeggen, neem maar mee. Maar dat was niet mijn bedoeling.
Het scheelde namelijk nogal in prijs om de stronken te laten zitten en zelf de takkenbossen en stammen op te ruimen. Daarvoor gebruikte mijn gespaarde consuminderpotje voor klussen door anderen. Ik koos dus voor deze optie. Ik had er nu ook wat meer vrede mee dat het hout en de takken gewoon in mijn achtertuin (terug) zouden komen. De takken vergaan tot compost, de halve meterlange boomstammen komen zo weer terug in de tuin. De stammen staan leuk in een wilde tuin en kunnen dienen als zitjes, afrastering of als steunen. Dikke takken zijn te gebuiken in mijn moestuin. Maar dat was dus mijn idee. De buren dachten daar anders over en vonden dat ik het weg moest laten halen of weggeven aan andere buren die een allesbrander/open haard hebben. Zonde van dat hout vonden ze. In hun ogen dan, niet in de mijne, Nee, die bomen gaan naar de achtertuin. Ik heb er vijf uur over gedaan om alles naar achteren te sjouwen met de kruiwagen of gewoon te slepen. Nu ligt er in mijn zijtuin nog een bergje, maar door het regenweer heb ik dan nog niet kunnen versjouwen. Misschien komend weekend met wat beter weer. Zo is het goed en heb ik geen schuldig gevoel meer zo.

Mijn buren hebben een allesbrander en stoken dagelijks van alles op. Rond 11 uur gaat hun kachel uit en lig ik meestal te hoesten in mijn bed van de uitgaande kachel. Het hout weggeven? Lig ik van mijn eigen bomen te hoesten zeker. Dat nooit! Ik heb niks tegen open haarden, maar iedere dag weer een andere geur die je de adem beneemt en meestal zelfs hoestbuien oplevert, ergert me wel.

De buurman zaagt al jaren een paar keer per jaar grote bergen stammen weg die hij laat bezorgen voor het huis. Het is dan een lawaai van jewelste om dat weg te werken. Dat is al zeker 30 jaar zo, want ik weet dat nog van mijn moeder toen zij nog leefde. Vaak vluchtte ze dan naar mijn huis, weg van al die herrie. Het komt vaak op tijden dat het helemaal niet uitkomt, zoals met leren voor examens van mijn dochter. Maar dan denk ik maar, ach een paar uur volhouden en dan hoor ik het hopelijk weer een paar maanden niet (op het gekap na wat er natuurlijk ook nog diverse keren achteraan kwam). Deze buren waren aan het klagen over een boom in mijn tuin dat ze bang waren dat deze om zou vallen en ik die weg moest laten weghalen. De boom waar altijd het eekhoorntje zo leuk van tak naar tak sprong en vele vogeltjes hun ochtenddeuntje gaven. Er was echter geen gevaar zei de bomenzager van het bedrijf. Goed, ik laat dus netjes, om de vrede te bewaren (c.q. gezeik te krijgen), ook deze boom maar weghalen. Ik heb 2 x uit fatsoen geprobeerd aan te bellen om dit door te geven, maar ze deden niet open en ze waren echt wel thuis! Komt de buurvrouw op de dag zelf boos op me af dat ik niks heb laten weten dat ik dit zou laten doen, want hadden zij zich daarop voor kunnen bereiden. Ik sta dan echt met mijn mond vol tanden. 30 jaar lang een paar keer per jaar worden daar diverse middagen gezaagd en daar ben ik nog nooit een keer over ingelicht van te voren, laat staan dat ik me daarop kon 'voorbereiden'! Wijselijk heb ik daarop maar totaal niet gereageerd. Wat kunnen mensen toch vreemd reageren en vooral egoïstisch zijn. Voelen ze dat zelf nou echt niet dat dat niet klopt? Ze verdragen niets van een ander, maar zelf zijn ze nog velen malen erger. Ik snap dat werkelijk niet. Als je met een vinger wijst, wijzen er altijd nog vier naar jezelf terug. Dat vergeten velen ...

Maar laat ik me daar maar niet druk om maken wat zij denken, mag ik zelfs niet van mijn dochter vanwege wat gedane gezondheidstestjes ...

5 opmerkingen:

 1. Wat heb jij gesjouwd. Vreemd van je buren. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je moet je er inderdaad niet druk om maken hoor!! Ik had het hout ook in de open haard gestopt, maar van jou kan ik begrijpen dat je het anders doet. Ik vind het wel heel erg onbeschoft dat mensen er maar vanuit gaan dat zij het wel kunnen krijgen. Niet eens omdat ze moeten weten/zich voor kunnen stellen dat jij steeds in die rooklucht ligt, maar meer omdat het gewoon niet van hen is. Dan ga je toch niet zoiets soort claimen? Mooi dat je het niet weggegeven hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo zijn buren tegewoordig, ik heb al een paar jaar "nieuwe buren"die zich nooit hebben voorgesteld. Wel hebben ze de afvoer van ons gedeelde balkon afgesloten zonder overleg, met het gevolg een boordevol balkon met water na elke regenbui. Er viel niet over te praten, de deur werd voor mijn neus dicht gesmeten! Ja, ja je bent jong en je wil wat, hoezo buren??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan het hout ook te koop aanbieden i.p.v weggeven? Hou je nog een grijpstuiver over.
  Vervelend zulke buren, ben blij dat mijn buren op afstand wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien ben ik wel niet duidelijk in bovenstaande geweest, maar ik vind het erg om gezonde bomen om te laten zagen. Als een soort van tegenprestatie geef ik het groen en hout terug aan de tuin waar de bomen in stonden. Ik heb zeer verarmde zandgrond (veel geel zand) dus de tuin kan ook wel wat compost gebruiken. Dit is mijn bewuste keuze daarvoor. Bovendien vind ik stammen erg leuk staan/liggen in een tuin. Vooral als ze gaan verolmen en je er leuke plantjes in kunt zetten. Een ieder kan daar natuurlijk anders over denken en het zonde vinden. Ik vind het zonde als het wordt verbrand bij een ander. Ze horen hier.
  Waarom zou ik het verkopen of weggeven als de tuin zelf het goed kan gebruiken.
  Het was dit of gewoon laten verder groeien. Ik snap maar niet dat bijna niemand mij met mijn keuze niet kan volgen.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.