vrijdag 21 oktober 2011

Bewegen met een doel

Ik hou helemaal niet van sport. Nooit gedaan. Je eigen druk staan maken in het zweet op bv een vierkante meter, je moet het maar leuk vinden. Ik dus niet. Het doel ontbreekt voor mij volkomen en ook de tijd. Ik vind bewegen prima hoor, maar er moet een bepaald doel aanzitten. Waarom niet meteen die energie opslaan voor accu's of zo als ze op apparaten lopen? Dat zou pas een mooie alternatieve energie zijn. Dan hoeven die kerncentrales misschien ook niet door te gaan. Dan heeft het bewegen een doel. Bewegen op zich kan voor iemand een doel zijn voor conditie of afvallen, maar dat is voor mij niet genoeg. Het is verloren tijd die je kunt gebruiken voor klussen waarbij je veel moet bewegen. Althans zo zie ik het omdat er hier teveel klussen zijn. Die tijd kan ik beter gebruiken. Anderen hebben misschien helemaal geen klussen en zouden zich anders vervelen. Kortom, het is voor iedereen toch verschillend. Dit is in ieder geval mijn visie op sport.

Mijn gymnastiek haal ik uit tuinklusjes. Mijn ochtendgym is de dierenverzorgen, kattenbakken verschonen, was ophangen (geen droger) en nog veel meer. Pas dan ga ik douchen, ga me aankleden en fiets naar mijn werk. Allemaal bewegingen waarmee je ook meteen iets hebt verricht. Bewegen met een doel. Ik hoef dus niet op een hometrainer te zitten of een warming up te doen. Verder heb ik een 80 meter lange tuin waar altijd wel wat te doen is en zeker nu met veel opruimwerk. Een uurtje sjouwen en ik heb flink wat meters gelopen, tilwerk verricht en noem maar op. Door de nodige beweging heb ik meteen een klusje geklaard. Dan vergeet ik nog het wandelen met de hond. Ik zou echt niet naar een sportclub kunnen, ik zou steeds aan klussen thuis denken. Dit is bovendien allemaal nog gratis ook.

Maar ... nu heb ik afgelopen woensdag toch een sportschool bezocht samen met mijn dochter. Val ik van m'n geloof af en mijn principes dan? Nee dat niet, ik sta er nog steeds achter wat ik hierboven schreef. Ik ga er heen voor te ontspannen dat is wat anders. Juist om te leren alles los te laten, me niet druk te maken en me te concentreren op het moment. Ik schreef al eerder cardio stress e.m. te hebben oftewel stress op het hart dus ik kan wel wat rust gebruiken in mijn hoofd.
Het was een proefles yoga, om precies te zijn Hatha Yoga. Ik zie zoiets ook niet als ontspanning, maar iets waarheen ik naartoe 'moet'. Ik slaap zo vaak na het eten, dat ik ergens ook schrik heb door die onspanning misschien ook daar wel in slaap te vallen, dacht ik. Op zich vind ik natuurlijk wel heel leuk om dit samen met mijn dochter te doen, dat weer wel! Ook zij heeft het nodig zich te leren ontspannen, ook al is zij veel fitter dan ik.

De les was best aardig, daar niet van, maar een yoga les in een sportschool  waar hard discomuziek knalt, apparaten hoort klappen, mensen stemmen galmen, zwijmelmuziek op de achtergrond, zachte stem met een soort hypnoseverhaal, steenkoud zonder verwarming, dat is dus niks voor mij. In plaats van te ontspannen, hoorde ik die kakefonie aan geluiden, kon totaal niet ontspannen daar of me concentreren. Op mijn drukke werk is het dan nog rustiger met kindergeluiden op de school ernaast, telefonerende collega's. Nee, dat is voor mij geen ontspanning. Ik doe mijn meditatie wel weeer gewoon zoals ik dat gewend ben in alle rust en vooral stilte voor het slapen gaan, dàt ontspant me tenminste.
Mijn dochter zat met haar gedachten in een disco te dansen; dat is natuurlijk ook niet het idee bij yoga. Zij was zo door en door verkleumd dat ze een lange tijd onder de douche moest staan om weer bij te trekken.

Ik ga komend weekend wel weer richting bos met de hond, dat ontspant me toch meer dan yoga in een sportschool :-) Bewegen en als doel de hond uitlaten en in stilte wel te verstaan om te ontspannen.

7 opmerkingen:

 1. Ik ga tegenwoordig wel naar de sportschool, maar ook om er even uit te zijn. Die van ons is gelukkig geen disco-achtige spierenfabriek. Daarnaast kom ik anders gewoon niet aan beweging. Ik ben niet graag in de tuin bezig, ik heb zittend werk en mijn hobby's zijn - voor zover ik die heb - ook zittend. Of liggend voor de tv. Hoewel ik iets minder trouw ga dan in het begin, bevalt het me nog steeds goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar yoga kan je ook heel goed thuis doen, als je de grondbeginselen daar eerst leert. Het is zo ontspannen dat je er heel gemakkelijk bij in slaapt valt. Maar het moet wel heel stil om je heen zijn met een fijn muziekje op de achtergrond wat je net kan horen. Verder ben ik het met je eens wat de sportschool betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mij kan de sportschool ook niet boeien. Met een hondje beweeg je vast ruim voldoende. Lekker niet druk om maken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. goed van je dat je lekker bij jezlf blijft, respect hoor, en zo te horren beweeg je genoeg, geniet er maar lekker van , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Is er geen andere locatie waar ook yogalessen zijn?Als je een tijdje les gehad hebt kun je de oefeningen ook thuis doen. Ik doe 35 jr lang iedere ochtend een paar yogaoefeningen. heerlijk! Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Herkenbaar! Ik had ook altijd een hekel aan sporten, want ik hield ook niet van zweten! En inderdaad: wat is het nut.

  Ondertussen heb ik 'mijn' nut gevonden: het houdt me emotioneel in balans! Minstens vier keer per week ga ik hardlopen: dat kost me geen cent, ik ben heerlijk buiten, het brengt mijn geest tot rust en het is nog gezond ook!

  Je leest het wel: ik heb mijn motivatie helemaal gevonden. Maar van sportscholen ben ik ook geen fan. Zou je geen yoga kunnen doen met een video? Of ligt dat jou niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn moeder moest 10 jaar geleden ook aan sport gaan doen en zag daar totaal het nut niet van, ze is 3 keer in de week post gaan bezorgen.Goed voor de conditie en het verdient ook nog wat ipv dat ze betaalt aan een sportschool.
  Zelf vind ik yoga wel heel fijn maar helaas te duur.
  Groetjes Christel

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.