dinsdag 17 januari 2017

Zelf tegels leggen met hindernissen

Ik verlang weer naar de zon! En een beetje hogere temperatuur ook maar meteen... Gelukkig is de kortste dag alweer achter de rug en wordt het iedere dag weer een beetje langer lichter. Al is daar momenteel niet veel van te merken, want de buitenlamp springt nog steeds aardig vroeg in de middag aan met dat grijze weer.

De grond in de tuin is niet lekker nog om in te werken dus wacht ik lekker af tot het droog en warmer wordt.
In de zomer was ik al een stukje begonnen met het ontginnen van een stukje wilde tuin, waar veel struiken vanuit het niets zijn gaan groeien zoals vlier, wilde pruimen, hazelnootbomen enz. Dat allemaal weghalen samen met brandnetels duurde ook wel even. Bij het uiterste puntje ben ik inmiddels begonnen met van die gewone 30 x 30 cm grijze tegels te leggen die ik al jaren daarvoor had gekregen en voor dat doel. Alleen is het niet even de grond recht maken en leggen van stenen in dit geval. Voorheen lag op dat stuk veel takken en bladeren en daarvan is een gedeelte omgezet tot bosgrond, beetje veerachtig zelfs. Ik moest dus eerst een stukje grond weghalen en dat dan weer vullen met geel zand uit een ander gedeelte van mijn tuin. Dat werd dus ook met de spade werken en veel emmers sjouwen. Alleen zit dat zand weer vol met lange wortels. Als dat zand er eenmaal ligt, moet de tegel nog waterpas komen en dat gaat ook niet zo snel als ik dacht. Al met al ben ik soms wel een uur bezig met 2 of 3 tegels. Maar ik ben wel trots dat er nu 20 tegels liggen van de 70 Ć  80 die er moeten komen te liggen.
Ik had in de zomer last van mijn rug, op een krukje zitten en een uurtje werken, ging dan net. 
Ik kan dat natuurlijk ook laten doen, maar ik denk zo, van klusjes die ik zelf kan doen, doe ik ook zelf. Kost me niks. Er zijn al genoeg klussen waar ik hulp bij moet vragen zoals water en elektriciteit. Tegels leggen kan ik best wel. Alleen het duurt gewoon wat langer dan bij een ander. Dan zal er wel een graafmachientje aan te pas zijn gekomen om het stuk leeg te halen, geel zand erover zijn gestort, egaliseren en in een ruk de stenen zijn neergelegd. Pakweg een dagje werk? Ahumm en de kosten? Nu doe ik het zelf. Kost me niks, alleen mijn energie. Gratis buitenlucht met beweging denk ik maar. Ik hoef toch geen rekening te houden met een deadline. Ik heb meteen stapels oude stenen verwerkt en straks een mooi afgebakend stukje tegels liggen. Het plan is om daar een buitenhok (schaduw) voor de hond op te zetten voor de zomer, maar kan ook tuinstel komen te staan of beide. Eerst stond daar ook een oud houten tuinstel, wat ik in elkaar gezakt terug heb gevonden met het weghalen van die stapels takken. 
Maar goed, dat wordt dus het klusje in de tuin als het weer wat beter wordt.  

3 opmerkingen:

  1. Dat is een heel karwei, pas inderdaad op je rug. Mijn man heeft onze oprit omhoog gebracht, 30 meter lang en 5 meter breed, na een week was hij 6 kilo afgevallen. Dat waren straatstenen, gingen 30 karren zand onder. Veengrond zakt altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een enorme klus, maar wat zul je trots zijn als het af is!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker hoor elke keer zelf wat te kunnen doen en straks extra trots als t af is. Gisteren viel t me hier op dat t om vijf uur nog lekker licht was. Kan ook niet wachten op de lente. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.