vrijdag 13 januari 2017

Gratis boeken en lezen

Sinds een paar weken staat er bij de AH bij ons in het dorp een boekenkast naast de ingang waar iedereen haar/zijn overtollige boeken kan neerzetten en die ook weer gratis meegenomen mogen worden door anderen. 
Niet altijd heb ik tijd om goed te snuffelen, maar wel even snel snel. Ik heb er al een paar keer gebruik van gemaakt en een paar mee naar huis genomen. 
Ook erg handig om een stapeltje zelf daar neer te zetten. Na een roman/thriller enz. gelezen te hebben, gaat het hier weer de deur uit. 
Normaal gesproken spaarde ik een volle tas met boeken en bracht deze dan terug naar de kringloop. Nu ben ik er door ze naar AH te brengen zelf ook sneller vanaf. Het is dichterbij dan de kringloop.

Erg leuk dit idee! Niet dat ik veel betaal bij de kringloop voor boeken, want daar staan veel rekken tegen een achterwand die allemaal per stuk maar 25 cent kosten. Als de andere boeken niet verkocht worden (ook heel goedkoop), belanden ze altijd in deze rekken. Brengen ze zeker altijd nog meer op dan de prijs voor oud papier? Bij een andere kringloop in de buurt kosten boeken vaak veel meer. Nu heb ik er 8 voor 1 boek daar.
Ik vind dit eigenlijk veel leuker zo bij AH dan een bibliotheek. Die is er niet eens meer in ons dorp. Mijn kast blijft aardig gevuld. Ik hoef totaal geen rekening te houden met terugbrengen of boetes  :-) 

Ik heb een paar jaar bijgehouden hoeveel boeken ik lees:
2016 = 68 boeken
2015 = 86 
2014 = 105
2013 = 55

Ook lees ik van alles door elkaar van romans tot thrillers, een paar in een andere taal om het bij te houden. Alleen niet zo dat mystieke genre als het boek bijvoorbeeld gaat over het zoeken naar een magische ring of zoiets. Die films lukken me ook nooit uit te kijken. 
Vorig jaar veel romans gelezen die zich afspelen in andere culturen, maar ook een aantal schrijvers van begin vorige eeuw in boeken nog met linnen kaften. En dat allemaal voor het slapen gaan. Na een paar pagina's kan ik al slaap krijgen, maar ook pas na een half boek! 
Altijd vervelend weer als een boek uit is en je afscheid moet nemen van de hoofdpersonen. Het is altijd net of het bekenden zijn geworden. Langzaam verwatert het dan weer allemaal en leer je weer nieuwe kennen :-)

11 opmerkingen:

 1. Zet jij je gelezen boeken weer terug? Dat doe ik wel met "kringloopjes,die ik uit heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bracht de boeken uit de kringloop weer terug, maar wel via de achteringang daar waar je spullen inlevert.
   Nu bij AH zet ik ze wel regelrecht in hun kastje.

   Verwijderen
  2. Van die van AH ben ik nog niet aan begonnen.

   Verwijderen
 2. Fijn he, zo'n gratis boekenkast! Bij ons hangt er eentje in de straat. Ik haal er regelmatig iets uit en zet er ook vaak iets in. Ik zet de uitgelezen boeken ook altijd terug.
  Je leest lekker veel zeg! Leuk dat je dat bij houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had er in de zomer ook hier eentje in ons dorp ontdekt, maar was in een bospad. Nu die van AH is wat veiliger :-)
   Ja, bevalt me wel weer dat lezen.

   Verwijderen
 3. Ik heb een minibieb in mijn tuin staan. Via bookcrossing krijg ik boeken en ook veel donaties in de bieb. Ik lees dat wat er langs komt. Ik beleef er heel veel plezier aan. Af en toe leen in nog wat in de echte bieb. Maar ik ben altijd te langzaam. En als het gereserveerd is kan ik het niet meer verlengen.
  Boeken van mijn wensenlijstje koop ik daarom dan maar, of vraag het voor mijn verjaardag. Daarna heb ik soms weer en boek voor in mijn biebje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zat daar ook al vaak aan te denken, maar zit met het 'waterdichte' probleem.
   In de kast van Ah stond ook een bookcrossing boek. Ik ging naar de site, maar het nummer staat er niet bij.

   Verwijderen
 4. Wat een leuk initiatief. Zou het erg leuk vinden, als dit ook hier bij AH ofzo kwam. Zou er zeker lenen en doneren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien kun je het voorstellen? Hier loopt het volgens mij best aardig.

   Verwijderen
 5. Wat leuk zo'n kast bij de Albert Heijn zeg! Voor mensen met een klein budget lijkt me dat echt een aanwinst! En ook een mooie manier om je eigen boeken een tweede leven te geven.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iedere keer als ik met een volle tas terug ging naar de kringloop, dacht ik vaak,kon ik maar iemand er zo mee blij maken. Ik lees pas weer sinds een paar jaar dus voor mij zijn oude boeken ook nieuw.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.