dinsdag 30 juli 2013

Tip: fruitvlekken in katoen verwijderen

Fruitvlekken in katoen lossen snel op in een sopje van soda en water!

Per ongeluk ontdekte ik dat rode fruitvekken oplossen in soda en water, nadat ik jampotjes had laten weken in sodawater om bessenjam in te doen. Mijn oude theedoeken waar de potten opstonden en een doek om de randen schoon te vegen, hadden rode vlekken van zwarte en rode bessen. Niet erg, want alles was oud. Het sodasopje stond er nog en na het opruimen deed ik de theedoeken en de doek daarin om uit te spoelen, echter toen ik ze wilde uitwringen zag ik dat alle vlekken verdwenen waren! Dat had ik moeten weten toen mijn dochter nog klein was met al de fruithapjes! Geen enkel wasmiddel loste ze op.
Wat soda en water doet met ander stofmateriaal weet ik niet, maar dat ga ik ook uitproberen.
Die soda toch ;-) Je kunt er bijna alles mee net als citroen, azijn, groene zeep en bakpoeder. Tegenwoordig nog kokosvet en verder heb je niks meer nodig ;-) Alles beter dan al die dure chemische toevoegingen!

Update: Ik heb het inmiddels uitgeprobeerd met een oude groene T-shirt en dat 24 uur laten staan in soda en water. De oude vlekken zaten er nog in en het groen was licht bruin geworden :-) Dus het werkt alleen maar bij WIT.

8 opmerkingen:

 1. Idd, hadden we toen moeten weten. Hoeveel schattige shirtjes, truitjes en slabbetjes er niet verprutst zijn na die hapjes?
  Bedankt voor deze tip, we zullen vast nog weleens wat knoeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is niet voor niets dat ze vroeger Zand Zeep en Soda gebruikten .......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet het van soda, per ongeluk ontdekte ik een paar weken terug zelf de werking er van.
  We hebben 4 katten en die geven nog wel eens over, zie het maar uit je lichte vloerbedekking te krijgen!
  Had niets anders dan soda in huis, dus een hand warm sopje met soda en een heel klein beetje afwasmiddel.. de vlek verdween als sneeuw voor de zon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja goed he :-) Zal ik ook onthouden watn ik heb hier ook poezen die dat wel eens doen!
   Met oude vlekken werkt het helaas niet meer wat al ooit in de wasmachine is geweest. Dus verse vlekken: hup in de soda :-)

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.