zondag 28 juli 2013

Allerlei soorten bessen

Gisteren ben ik heerlijk een dagje bij een vriendin geweest in Noord-Limburg, die graag wilde ik dat ik een hoop bessen kwam plukken en mee naar huis zou nemen. Ik keek mijn ogen uit hoeveel ze wel niet had staan aan struiken. Takken hingen echt vol met dikke trossen van allerlei soorten bessen: zwarte, witte, rode, roze, kroezels (= kruisbessen) in licht en rood. En natuurlijk allemaal biologisch ook nog gelukkig, want aan  gif spuiten doen ze gelukkig niet, eerder speciale bloemen, onkruiden en planten laten staan juist voor de vlinders en vogels.

Onder het plukken van uren lekker aan het bijpraten over van alles en nog wat, tijdens een hevige onweersbui even gegeten en hup weer verder met het plukken. Het vreemdste is dat je nog niet ziet dat er iets is geplukt in haar tuin, zelfs zoveel hangt er overal! Onvoorstelbaar als ik het vergelijk met mijn eigen miserabele oogsten van mijn bessen.

Ik ben met twee volle boodschappentassen en een doos vol thuis gekomen. Onvoorstelbaar hoe het daar op de klei wel niet groeit. Hier heb ik zandgrond en de struiken zijn zo klein. Als er iets rijp is, moet het meteen geplukt worden vanwege de vogels en dan nog heb ik maar een handjevol van alles. Nu snapte ik ook waar ze het toch over had dat het fruit wekenlang daar zo rijp hangt, afgewisseld met het volgende fruit. Ik snapte dat al niet want als het hier maar roze kleurt, is het de volgende dag al allemaal weg (vogels). Veel kennissen en vrienden nodigt ze uit om ook zelf te komen plukken. Ik ben alleen niet zo'n held met rijden over de snelweg en zeker niet met 130 km nu met een kleine auto! Veel te eng! Nu kon ik gelukkig met mijn dochter meerijden die geen schrik heeft en een grote auto heeft. Zij ging toch naar het Outletcentrum shoppen en heeft mij afgezet bij mijn oude schoolvriendin en kwam er later ook nog even gezellig bijzitten toen we klaar waren. Mooi uitzicht in haar tuin en heerlijk relaxen. Overal was wel weer wat anders moois te zien. Het was gedeeltelijk verwilderd, maar toch ook weer niet, zo leek het in ieder geval. Ze hebben ook nog een wijngaard erbij. Erg rustgevend en deed allemaal zo natuurlijk aan. Het was zo'n geslaagd dagje dat we afgesproken hebben dit zo vaker te doen omdat mijn dochter daar een paar keer per jaar 5 minuten vanaf daar gaat shoppen. Ik kan dan mooi mee en zij kan mij daar dan mooi droppen.

Maar nu de verwerking van de bessen vandaag en morgen! Gisteren was ik te moe daarvoor en heb wel een bak vol roze bessen al gegeten. Die struiken hadden zij weer gestekt van kennissen die in Frankrijk wonen en die zijn zoooo lekker! Ik heb drie takken meegekregen om te kijken of ze aan willen slaan. Ik heb al vaker zelf bessentakken gestekt en dat lukte wel aardig. Zou mooi zijn als die hier op de zandgrond ook wil aanslaan!
Eerst maar eens flink wassen en gaan ritsen (besjes van steeltjes afhalen). In mijn vriezer kan niet zoveel dus ik moet die ook nog legen om te kijken wat daar snel uitgegeten kan worden de komende dagen.

De kroezels wil ik allemaal ingevroren hebben. Die gebruik ik met dit weer in bevroren toestand als ijsklontjes in gewoon water met wat uitgeknepen (biologische) citroen. Mijn heerlijk verfrissend drankje in de zomer en gezond!

De rest van de bessen moet ik dan gaan verwerken tot jam of zo. Gelukkig dat ik een koele kelder heb in mijn oude huis, want zo'n hoeveelheid past niet eens in mijn koelkast om te bewaren.
Nou ik ben voorlopig wel even bezig :-) Buiten dat ik wat voor mij vriendin had meegenomen waren de bessen allemaal gratis. Ik had ook nog een heerlijke courgette meegekregen en een bak grote kersen (twee keer groter dan je normaal in de winkel ziet, leken wel kleine pruimen).
Ik ga nu snel aan de slag...

11 opmerkingen:

 1. Ik had ook zo'n enorm grote oogst. Ik teel inderdaad op löss, een soort kleigrond, maar het is erg belangrijk om je bessen ieder najaar te voorzien van een flinke laag compost en daaroverheen een laag bladeren. Op die manier krijgen ze voldoende voedingsstoffen zonder dat jij iedere keer met mest hoeft te rennen. In het voorjaar krijgen ze van mij één keer een grote gieter met mestwater. Hier loopt het regenwater uit de mestvaalt in een opslagvat. Ik gebruik dat water, maar je kunt natuurlijk ook korrels oplossen in een grote gieter met water. Verder wied ik alleen onder de struiken,maar ik laat afgevallen bladeren enz. gewoon liggen. En ik snoei als het me uitkomt. Ik ben niet zo precies met mijn struiken.

  Mariëlle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk te lezen :-)
   Ze heeft van iemand in het voorjaar paardenmest gekregen en alles is daar momenteel bemest, zoveel had zij weer gekregen. Een beetje ruilhandel zo. Zij mest, de ander weer bessen enz. Van mij kreeg ze ooit veel hout voor de open haard enz.

   Verwijderen
 2. Wat heerlijk,zo.n overvloed. Zet je vriendin ze niet aan de weg om te verkopen? Ik heb hier zo'n adresje,waar gisteren kruisbessen stonden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze heeft ze als eens heel goedkoop aangeboden in een zeer toeristische plaats in handzame bakjes. Niemand kocht wat. Bij haar in de buurt is er zo'n overvloed dat ook daar niemand het koopt. Ze geeft het gewoon weg aan vrienden en kennissen nu.

   Verwijderen
 3. Heerlijk zo'n overvloed en gratis. Hier op de turf grond gedijen de zwarte en rode bessen ook prima. Onze kruisbessen willen dit jaar minder goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn kruisbessenstruikje hing goed vol dit jaar en van de een op de andere dag was het helemaal leeg. Er lag er zelfs geen halve meer op de grond.

   Marianne

   Verwijderen
 4. Wat een verwennerij en leuk om op zo'n manier weer gezellig bij te praten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja en was beslist voor herhaling vatbaar, want we bellen wekelijks, maar zien elkaar maar heel weinig, misschien maar 1x per jaar.

   Marianne

   Verwijderen
 5. Ik heb net een stukje geschreven over jaloezie en kijk als ik dan jaloers ben is het op mensen die zo een grote tuin hebben. Lijkt me heerlijk om zo met je vriendin een dag door te brengen. fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk dat je zoveel bessen mee mocht naar huis!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.