dinsdag 5 maart 2013

Plastic inleveren

Ik doe braaf mee met het verzamelen van verpakkingsplastic in de de daarvoor bestemde licht oranje plastic zak die tweewekelijks aan de kant van de straat gezet kan worden. Alleen na 2 weken is de mijne echt niet vol, zelfs na 4 weken lijkt ie wat voller, maar kan nog veel voller. Na 6 weken ben ik er bijna en na 8 weken kan ie dan eindelijk voor worden gezet. Ik ben denk ik de enige hier in de buurt ben die alle open ruimtes benut in de zak en dan is ie ook propvol. Veel opgeblazener dan die van buurtgenoten. Daarom ben ik in feite nog bezig met de transparante versies, de voorganger van de licht oranje ophaalzakken. Door een zak zo efficiënt mogelijk vol te proppen, scheelt toch weer een paar plastic zakken per jaar. Ook al krijg je ze dan gratis van de gemeente.

Ik koop veel producten, zoals groenten, bij de natuurwinkel en die verpak ik in papieren zakken. De papieren zakken gebruik ik voor het restafval en als dat vol is, gaat het in de grijze bak. Of ik gebruik de papieren zakken onderin de groentebakken in de koelkast. Met die kleine beetjes opletten, scheelt meteen een hoop overbodig verpakkingsplastic.
De plastic bakjes worden opgespaard om te zaaien en verdwijnen daarna pas weer in de plastic ophaalzak.
Toch vind ik dat de natuurwinkels steeds meer en meer hun waar in plastic te koop aanbieden net als de supers. Zelfs zag ik laatst koekjes apart verpakt en dat weer in een kartonnen doos. Van buiten lijkt het dan wel oké...
Of van buiten netjes een papieren zakje en van binnen een plastic laag. Ze verpakken ook in wat lijkt plastic maar van maïs is gemaakt, dat is al een stuk beter. Ik snap ook wel dat het goedkoper is en dat ze met hun tijd mee moeten gaan. Toch vraag ik me wel eens af, waar dat mooie streven is gebleven van zo'n 35 jaar geleden... Je leest ten slotte ook niet voor niets over zachtmakers (BPA) in plastic dat dat ongezond is en zeker als het warm wordt.
Het wordt steeds moeilijk met boodschappen doen om ook nog eens verantwoord niet alleen naar het product zelf te kijken, maar ook naar de verpakking.

13 opmerkingen:

  1. je eet vast niet zoveel chips of snoep uit een plastic verpakking, anders zou je er mooie tassen van kunnen maken. Ik eet dat ook niet, maar ik heb een aantal verzamelaars om me heen... dat scheelt ook weer plastic afval.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, ik eet nooit chips :-) Koekjes bakken we meestal zelf. Chocolade zit meestal in karton en folie.
      Ik kijk ook altijd naar het materiaal of ik er nog wat mee kan doen.

      Verwijderen
    2. Bij ons mogen de chips- en snoepverpakkingen er niet in. Alleen flessen en ander verpakkingsmateriaal van stevig plastic. Ook de folie van een bakje moet verwijderd worden.

      Verwijderen
  2. Op dit moment kan ik het vlakbij naar bak brengen in mijn eigen verzamelzak. Ik heb al een ander huis en daar krijg ik ook gratis zakken. Met verhuizen heb je meer afval maar ik ga er zo efficient mogelijk mee om. Kartonnen verpakking van TV en koelkast wordt bewaard om ooit ergens als bedekking boven of onder kan worden gebruikt en vandaag heb ik de plastic zak -vol met plastic- bij de vuilstort geleegd en die zak hergebruik is dan ook indien mogelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grote dozen bewaar ik ook om oudere te vervangen op zolder of om ze plat te leggen daar waar ik verf. Weer een recycle mogelijkheid :-)

      Verwijderen
  3. Hier doen ze dat niet, het recyclen van plastic was te duur ofzo. Of tenminste, het scheiden ervan ten opzichte van wat ze nu doen. Ik vind het niet zo heel erg, zo blijft het ook een beetje overzichtelijk (we hebben nl. wel gewoon groen en zwart, blik en glas, papier).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is me ook opgevallen. Steeds meer biologische produkten,verpakt in plastic.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook hier doen we lang met de plastic zak.
    We moeten ze hier nu zelf wegbrengen, dus dan hoeven we lekker niet zo vaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor produceren van papier incl recycling is meer energie en grontstoffen nodig dan plastic heb ik me laten vertellen
    Plastic milieu vriendelijker dan papier?
    Voelt niet zo aan

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als lid van de Rabobank krijg ik om de paar maanden een nieuwsblad, verpakt in plastic folie. Dit folie kan gewoon bij het groene afval! Biologisch afbreekbaar!
    Misschien gebruiken ze dat ook in de natuurwinkel waar jij koopt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wij moeten het plastic voorlopig zelf wegbrengen naar een container bij de supermarkt, en krijgen daarvoor geen zakken ,ik gebruik daarvoor de zakken waar het kattengrit inzit, word het in ieder geval meerdere keren gebruikt, ik had van mijn werk bekertjes van snoeptomaatjes meegenomen die weggegooid werden ,hier heb ik nu mijn groentes en kruiden in voorgezaaid, zou nog beter zijn als mensen die bekertjes niet kochten ,maar ook die worden in ieder geval meerdere keren gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Tecla: het klopt dat het afbreekbaar is, maar helaas niet zoals wij dat hier in nederland geregeld hebben. Het van mais gemaakte plastic doet er langer over om af te breken dan gewoon gft afval, en wordt er dus uitgezeefd bij de verwerking, na een paar weken vergisten dus al. Het is het beste af als je het op je composthoop gooit, want dan krijgt het tenminste de tijd om af te breken. Heb ik gezien bij de keuringsdienst van waarde.
    groetjes,
    yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bij ons hier op het plein staat een ondergrondse container voor plastic. Om de dag loopt mijn zoon met een mandje naar de bak, en weg is alles. Ideaal! Waar ik me aan stoor, dat zijn de individueel ingepakte koekjes voor op school. Daarom geef ik steeds vaker iets anders mee. Ik gebruik voor mijn stapeltjes brood in de diepvries graag van die hersluitbare plastic zakjes van Ik.ea. Die kunnen steeds hergebruikt worden.
    www.laprofesseur.blogpot.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.