zondag 10 maart 2013

Natuurlijke deodorant

Ik ga het nu toch maar eens uitgebreid vermelden wat ik sinds een half jaar gebruik voor natuurlijke deodorant. Ik wil zelfs niet anders meer!

Al een paar jaar gebruikte ik bewust de deo van Weleda en weigerde pertinent alles wat vol zat aan moeilijk uitspreekbare chemische namen. Je betaalt je echter nog blauw aan deze betere middelen ondanks ik die dan toch maar kocht als ze in de reclame waren. Ook mijn dochter ging op zoek naar een goede vervanging zonder moeilijk uitspreekbare chemische namen door zelf samenstellingen te maken. Zij gebruikt zelf al 2 jaar weer haar 'brouwseltje' bestaande uit pure Wodka met een paar druppels natuurlijke etherische olie. Ik wilde nadat vorig jaar in juli mijn laatste fles citroendeo op was dit ook gaan proberen, maar haar combinatie etherische olie vond ik niet lekker ruiken en kocht daarom de etherische olie van citroen omdat die het dichtste bij mijn oude vertrouwde deogeur lag. De goedkoopste fles van eigen huismerk Wodka, kost ongeveer 12-13 euro en doe ik ongeveer samen met haar een half jaar mee terwijl de gekochte kleine flesjes deo's vaak dezelfde prijs hebben. Wodka vervliegt en ruik je niet. Wel moet je 'bij spuiten' ergens op de dag. Ook erg handig overigens om je handen snel schoon te maken onderweg met zo'n spuitdopje op een glazen flesje. Ook goedkoper zo dan andere antiseptische chemische middeltjes! Kortom ik was wel tevreden hierover.

Echter zo'n 3 maanden geleden was de Wodka op en moest ik snel iets anders verzinnen 's morgens en zag nog biologische citroenen liggen. Ik snij de citroen door en knijp wat uit op een watje en smeer me daarmee in. De hele dag geen last gehad van geurtjes! Met een halve citroen kun je wel een hele week doen. Dus ongeveer 1 hele citroen voor 2 weken, 26 citroenen per jaar. Steeds wat druppels op een watje (gewoon in je handpalm kan ook) en op het laatst de schil in stukken snijden/knippen en kan je ook iedere keer een nieuw stukje schil met de binnenkant gebruiken en insmeren. Ideaal! Zelfs beter dan Wodka met etherische olie! Nu moeten het wel biologische citroenen zijn natuurlijk want de gewone hebben teveel bestrijdingsmiddelen gekregen al vanaf de bloesem en zit alles zit door en door vol met chemische troep!
Het mooie is dat sommige kledingstukken die ik onderhand maar een uur kan dragen voor ze een rare geur gaan afgeven en begonnen te ruiken, nu de hele dag reukloos blijven!

Al met al zijn er dus 26 biologische citroenen nodig voor een heel jaar. Nu zijn ze een beetje duur, maar in de zomer kunnen ze uitgeperst worden en als ijsblokjes in de diepvries bewaard blijven. Een ijsklontje voor gebruik in een plastic zakje doen (met een sticker bv voor andere huisgenoten om dit niet te gebruiken als voedingsmiddel) en steeds weer terugleggen. Dan kan het bedrag zelfs lager worden dan de prijs die je betaalt in de winter. Maar zelfs als dat niet zo is, dan is de prijs nog steeds goedkoper dan een natuurlijke deo te kopen. Je krijgt zo via de huid ook nog vitamine C binnen wat me ook gezond lijkt voor de okselklieren die anders gifstoffen daar verzamelen van al de chemische troep.
Ik heb ook gelezen in wetenschappelijk studies dat een gewone goedkope deo met moeilijk uitspreekbare chemische namen mogelijk kunnen bijdragen tot een van de redenen tot het steeds hoger wordende percentage van borstkanker. Als zeer hoog risicodraagster van familileden die dit hebben gehad en waar ik voor gewaarschuwd ben, probeer ik zoveel mogelijk eventuele risico's natuurlijk te vermijden. Een gemakkelijke is dan de goedkope deo's verbannen en te vervangen.

Kortom ik ben zeer tevreden met mijn pure citroensap deodorant die gezonder en langer werkt dan alle deo's bij elkaar!

18 opmerkingen:

 1. Het llont om eens bij de verschillende aanbieders van biologische groenten en fruit te gaan kijken. Bij de biobezorger "De grote verleiding"betaal ik momenteel 25 cent per citroen. Terwijl ik bij Ekoplaza 75 cent zou betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is niet veel! Hier momenteel twee voor 1,99 bij Jumbo (biologische). Ligt aan de grootte hoelang ik ermee doe.

   Verwijderen
 2. Wat een leuk idee zeg, ik ben nogal een zweter dus weet niet of dit voor mij zal lukken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruik baking-soda als deodorant. Heb een bakje in de badkamer staan, elke ochtend een kwart theelepeltje mengen met een paar drupjes water, in de oksel smeren en klaar is het. Met alle deo's die ik gebruikte vond ik het met een paar uur al weer niet fris, nu dus wel. En het kost ook nog zowat niks, ik doe nu al vanaf vorige zomer met een zakje baking-soda.. Riekje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijt baking soda niet Riekje? Groeten Jolanda

   Verwijderen
 4. Dat is nou wel een erg goede tip. Ik ga gelijk van de week een citroentje scoren!
  Bedankt en groetjes, Trees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Baking--soda bijt helemaal niet, ik dacht zelf dat citroen wel bijt. groetjes Riekje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niks van gemerkt dat het zou bijten. Misschien als er wondjes zijn? Dit is meteen een vitmaine C bron die je via de huid binnen krijgt.

   Marianne

   Verwijderen
 6. Ik gebruik sinds bijna 1 jaar een mengsel van bakingsoda, kokosolie en maizena volgens dit recept: http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/06/baking-soda-deodorant.html#more. Deze site is verder ook heel informatief.
  Zelfs tijdens een hittegolf in augustus hield deze deo me geheel vrij van luchtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ook. Citroensap vind ik alleen een stuk gemakkelijker, hoef niks te mengen. Tegenwoordig druppel ik het gewoon in mijn hand en het gaat zo onder mijn arm. Gemak dient te mens :-) Doe daar ook de hele dag mee.

   Marianne

   Verwijderen
 7. Wat ben ik blij met deze tip ik kan geen deoderant verdragen ik krab me dan kapot,ik ga het gelijk proberen,want citroenen hebben we altijd in huis m,n mannetje perst zich elke dag een citroen uit.

  Groetjes Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Let wel op dat het biologische zijn. Ik ben er nog steeds verrukt van hoe goed het helpt. Echter bij mijn dochter werkt het niet goed langdurig, dus het is per persoon anders. Bij mij werkt het zo prima.

   Marianne

   Verwijderen
 8. Omdat ik nogal voor veel dingen allergisch ben (alles wat chemisch is o.a.) ga ik dit zo direct even proberen!
  Ik heb nog een tip voor de citroenen; Heb je kalk aanslag op je kranen, wrijf er over met een halve citroen (of een stukje) en laat dat een half uurtje intrekken. Afpoetsen met een microvezeldoekje en weg is je kalkaanslag! Voor heel erge aanslag, gewoon de volgende dag nog even herhalen.
  Supervrucht die citroen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wel een kanttekening bij de vorige deodorant die je gemaakt hebt met wodka: Alcohol is ook slecht voor je huid (droogt uit) maar kan via wondjes of de huid (bijv. na scheren) ook in de bloedbaan komen.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.