dinsdag 27 december 2011

Inrijgen lockmachine met andere kleur garen

Gisterenavond eindelijk de weg naar de zolder genomen om mijn belofte waar te maken om voor mijn dochter twee bolero's in te nemen, die ze veel te groot had gekocht in de opruiming, maar daarbij aan mij dacht om het maar 'even' in te laten nemen. Nou duurt dat 'even' vaak langer als het tegenzit en dat deed het nu ook. De lagen stof waren vreselijk dik en een industriële machine vliegt daar zo overheen. Ook mijn Bernina lockmachine heeft er meestal geen moeite mee, behalve nu dus. Het was echt dik, zelfs met zover mogelijk stof wegknippen. Steekje voor steekje met mijn adem in, pruttelde de machine wel geregeld tegen, maar het is gelukt. Al moest ik wel nog twee maal inrijgen omdat de draad brak. Vervolgens moest het witte garen vervangen worden voor zwart en dat valt 's avonds op een zolder niet echt mee. Zelfs met een grote lamp erboven had ik daar best moeite mee. Maar ja, mijn ogen worden ook een jaartje ouder.

Inrijgen lockmachine met een andere kleur garen
Ik knip de draden dan net boven de klossen door en knoop ze met de andere nieuwe kleuren vast. Haal daarbij de eerst klossen eruit en zet de nieuwe ervoor in de plaats. Dan laat ik de machine langzaam over een proeflapje naaien en kijk tot de knopen tot bijna bij de ogen van de naalden (2) zijn gekomen. Vervolgens knip ik het dan daar af en friemel het met een pincet door de ogen van de naalden. Gelukkig hoef ik dat niet meer bij bij Brother naaimachine die ik een paar jaar geleden juist ook daarom heb gekocht. Dat is zo fijn een automatische draaddoorhaler!
Om het verwisselen van ander garen op deze manier te doen, scheelt me vier draden inrijgen door de lockmachine. Mijn machine is zo'n 25 jaar oud en doet het verder prima. Wat ik daar al niet op heb gemaakt, dan is het geld er al lang uit.

Ook deze zwarte bolero is weer ingenomen. De naden aan de binnenkant met de hand met een paar steekjes vastgezet in de naad en nog een knoop die eraf was gesprongen, vastgenaaid.
Dochter heeft weer twee draagbare bolero's en ook niet duur.

He dat voelde best weer lekker aan, ook al merk ik dat mijn vingers weer stugger en stijver zijn geworden. Goede reden om dit dus vaker te gaan doen voor de nodige vingeroefeningen. Dat merkte ik ook al met haken en breien. Na een poosje gaat het dan een stuk soepeler.

In ieder geval lekker tussen mijn stofjes op zolder nog wat gerommeld om maar weer eens sinds lang weer te starten met kleding voor mezelf te maken. Nu nog de volgende stap: het ook echt maken ;-)

6 opmerkingen:

 1. Krijg jij de draad nog goed in de naald? Daar laten mijn ogen het afweten en zit ik te prutsen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik merk vooral dat mijn ogen 's avonds en als ik moe ben echt minder zijn. Geen goed moment om achter de naaimachine te kruipen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn gefixt. Zo doe ik het ook met de draden, erg handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de laatste jaren dus ook erg veel moeite om de draad door naalden te halen. De lamp moet er echt bovenop zitten.

  Klopt overdag is het iets gemakkelijker dan 's avonds, maar op mijn zolder maakt het niet zoveel uit omdat het daar altijd vrij donker is. Meestal ga ik daar dan ook pas 's avonds zitten.

  Met lichte kleuren gaat het ook veel gemakkelijker dan met donkere. Dan zit ik echt lang te friemelen.

  Mijn Brother naaimachine heeft een draaddoorhaler, dat is zoooooo fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De mijne heeft ook een draaddoorhaler, zó ideaal... is het niet voor je ogen, dan wel voor dat gefrut.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik zoek filmpje hoe lockgaren inrijgen in lockmachine
  afz.mijn e-mail adres:faical2007@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.