zondag 11 september 2011

Voedsel stomen

Tegenwoordig stoom ik regelmatig mijn eten. Tegelijkertijd met rijst of aardappels koken, leg ik in het stoompannetje wat verse groenten en/of uit de diepvries en warm een gebakken vegetarische burger van een dag eerder op. Daaroverheen de deksel. Dit spaart toch weer een pit aan gas minder. Het past totaal niet bij elkaar, maar dat maakt niet uit. Het stoompannetje heb ik ooit voor heel weinig op een rommelmarkt gekocht en zag dit wel zitten. Alleen heeft het twee jaar geduurd voor ik het echt ging gebruiken. Het is tenslotte weer een omschakeling in het dagelijkse ritme.

Het was wel even wennen die smaak als het eten gestoomd is, maar na twee of drie keer was ik er al aan gewend. Stomen is toch iets anders dan koken of wokken/bakken en ook veel gezonder. Ik gooide nogal eens snel alles in de wokpan om op te warmen, maar daar ging dan natuurlijk eerst weer een scheut olijfolie in. Ik doe dit stomen van voedsel zo niet iedere dag, maar toch wel drie keer per week. Alle kleine beetjes helpen weer. Op de eerste plaats voor de gezondheid en dat het gas en olijfolie uitspaart, is daarnaast ook mooi meegenomen.

Toen ik begin 20 was en bij Philips werkte, had gestoomd voedsel nogal een negatieve klank bij iedereen. Ik ging een paar keer 's avonds na mijn werk in de kantine van Philips eten omdat ik 's avonds het VWO volgde en dit gemakkelijker voor me was om die dagen daar te eten. Over het algemeen smaakte het eten me best goed ondanks ik veel kritiek hoorde. Misschien dat ik er daarom nu ook wel weer zo snel aangewend ben.

6 opmerkingen:

 1. aardappelen , groenten en vis zijn geweldig uit de stoompan. Ik gebruik vaak mijn kleine inzet-stoommandje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik stoom zoveel mogelijk. Ik vind het lekker makkelijk en heerlijk. Ik zou mijn stomer niet meer willen missen. Toen ik werkte was het helemaal een uitkomst. De avond ervoor maakte ik groente e.d. schoon. Als ik de dag erna van mijn werk kwam deed ik alles incl. vis in de stoompan (electrisch van braun), schakelde ik het klokje in en ging ik de kinderen van de opvang halen. Als we thuis kwamen was alles "ping"net klaar en konden we meteen aanschuiven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier gebruikt ik vaak de aardappelstomer ook voor groente. Deed ook wel 2 in 1 pan. Vlees braad ik altijd voor 2 dagen. Bespaart je heel wat gas en het is een stuk lekkerder en dan met name de diepvries groenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. stomen is zooooo gezond, beter dan alle nutrienten kapotkoken, dus je bent lekker bezig,en met het hete water kan je dan weer afwassen ? geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik stoom altijd wel onze wafels van de dag ervoor warm. Maar smaakt het ook anders als je eten stoomt?! Dat wist ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sinds ik gestoomd voedsel eet wil ik niet anders.Ik voel me gezonder en sterker. Het geeft me o0k veel minder snel een gevoel meer te willen eten door de dag heen.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.