vrijdag 24 mei 2013

Creatieve spiraal

Dit is het tweede jaar dat ik weer intensiever met mijn moestuin bezig ben. Door omstandigheden had ik deze al ongeveer 10 jaar niet meer kunnen bijgehouden, dus er was veel grond terug te heroveren die weer door de natuur was ingenomen Dit jaar is dan eindelijk mijn moestuin weer heroverd. De stoeptegels om de borders zijn weer te zien en bijna alle 15 borders zijn schoon. Diverse zijn beplant inmiddels of moeten nog ingezaaid worden. De overige hebben mooie frambozenstruiken die ik nu niet graag wil verzetten en dat doe ik liever in het najaar. Het is nog wel vrij donker omdat er nog veel gesnoeid moet worden. Dat merkte ik vorig jaar al dat de zon niet overal meer bij kon komen. Herfstklusje.
Na een jachtige werkdag vind ik het heerlijk in de moestuin te vertoeven en kom ik helemaal tot rust. Erg veel werk met een baan ernaast kan ik niet verzetten, maar wat ik doe, is toch meegenomen en is goed te zien.

Ik wilde ook graag wat creatiever bezig zijn dan steeds dat schoonmaken van aarde dus ben ik boven bij een heuveltje begonnen midden in mijn tuin. Het was begroeid met gras en ander spul, maar als je dat goed bedekt, verstikt het allemaal wel is mijn ervaring. Ik begon met een hortensia van vorig jaar bovenop te planten en mulch onderaan met potgrond. Net wat bij me op kwam, bewerkte ik daar. Zonder voorop gezet plan. Het moest vooral spontaan zijn en creatief met planten en spullen die ik had samen met wat ter plekke staat zonder echt doel gekochte plantjes (veelal Lidl). Ik begon met afval dikke takken, boomstammetjes een spiraal te leggen. Vulde hier en daar wat op met mos, dennenappels, mulch, stukjes geknipte takken. Wat plantjes achterelkaar steeds in een halve cirkel afgewisseld met weer andere plantjes. In het begin noemde ik het mijn roze spiraalberg omdat het toevallig allemaal roze planten waren. Maar al gauw kwamen daar de verdwaalde blauwe vergeet-me-nietjes bij te staan en het moederkruid, dus vanaf dat moment werd het mijn 'spiraalberg'. Aan de achterkant kwamen 4 vingerhoedskruidplanten. In de einddraai zette ik een paar gezaagde boomstammen als zitje. Daar tussen weer mulch. Af en toe komt er een grassprietje door, maar dat is te verwaarlozen zo weinig. Tussen de planten liggen ook stukken schors waar pissenbedden zich hebben verstopt en goede opruimers zijn. Regelmatig wipt er ook een roodborstje over de buitenste draai van takken. Wat minder leuk is dat er zich daar ook slakjes verstoppen, maar die zijn zo weggevangen en op het schuurdak (met veel mos) gezet. Wegvangen vind ikzelf het meest vriendelijke. Ze mogen van mij ook gewoon verder leven. Ze ruimen ook oud spul op en zijn weer voedsel voor egels en vogels.
Nog een mooie aarden bak bij de kringloop gekocht voor 1,50 en met vier rotstuinplantjes en blauwe-witte viooltjes gevuld; deze staat te pronken naast de spiraal in het mulch op een boomstam.
Zo krijgt al het tuinafval weer een plekje terug in de tuin.. Foto volgt nog wel een keer als het beter in bloei staat.

Dit tuinproject is me zeer goed bevallen! Zonder plan, gewoon spontaan, net wat op dat moment in me opkomt uit te werken. Geeft veel voldoening en ik geniet van dit resultaat! Terwijl ik bezig ben, komen er meteen weer nieuwe idee├źn in me op en ga zeker weer verder met deze spontane creatieve manier van in de tuin werken!

2 opmerkingen:

  1. Wat heerlijk,als je zo'n grote tuin hebt. Hoewel het tijd kost.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt mer er heel knus uitzien. Lekker hoor, een grote tuin!
    Groetjes, Trees

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.