donderdag 30 mei 2013

Chaos

Jaren leefde je vrij stabiel met alle zekerheden in het verschiet. Je had het ziekenfonds waarvan het geld meteen van je salaris werd afgetrokken en nu al dat gedonder ieder jaar met die zorgverzekeringen. Mooi is dat je zelf kunt kiezen, maar heeft dat zin als je ouder bent? Dan weet je onderhand wel waar je moet blijven hangen en het beste voor je is. Voor mij hoeft dat niet meer zo en blijf ik waar ik zit. Nu ook weer gebleken dat we veel te veel betalen aan premie. Grote fraude met rekeningen en de steeds grotere commercie van de farmacie. En de gewone man is zoals gewoonlijk weer de dupe en mag het opbrengen zodat de top nog meer kan vangen. Waar houdt het op?

Dan heb je nog het pensioen. Dat was een constante factor in je leven zowel wat tijd betreft als inkomsten. Toen er teveel in de pot zat, graaide de regering er het e.e.a. uit en dat terwijl ze goed wisten dat er met de babyboom dat geld hard nodig was in de toekomst. Het is nooit teruggestort! Nu het zover is, komen er allerlei veranderingen. De obu, vut en flexibel pensioen naar 67 jaar zonder indexeringen. De pensioenpot is nog nooit zo vol geweest als nu ondanks verkeerde en/of foute beleggingen in het verleden! Maar toch, eenzijdig worden bestaande contracten gewoon omgezet! Moet jezelf eens proberen met contracten om die niet na te komen! Kortom het is en blijft onstabiel welke fratsen er nog meer worden uitgehaald. Zekerheid is onzekerheid gebleken en nog steeds. Waar houdt het op?

Dan dat Cyprusverhaal. Als het niet goed gaat met een land zou je dus de spaarrekeningen kunnen plunderen? Ook al is Cyprus natuurlijk een totaal ander verhaal wat en van wie daar op de banken staat. Maar als dit uitgehaald kan worden, kan het elders ook. Daar gaat je spaarzame appeltje om je pensioen een beetje aan te kunnen vullen. Onzekerheid over je eigen spaartegoeden! Waar gaat het naar toe en waar houdt het eindelijk op?

De euro is totaal niet stabiel. Er wordt al gesproken over een mogelijke noordelijke en zuidelijke euro. Toch werden we er jaren terug verplicht ingezogen. Als leek zag je al dat dit mis moest gaan zonder moeilijke berekeningen of opleiding. Miljarden verdwijnen overal heen, worden kwijt gescholden, nog meer bezuinigingen, grote multinationals vrij van belasting, hoge bonussen, overal voedselbanken. Waar gaat dat toch heen met ons?

Ik weet nog goed mijn eerst reisje naar Parijs dat het een bezienswaardigheid was om een clochard te zien. Nederland had ze niet. De bussen reden er speciaal langs! Nu weten we niet beter en is het een normaal straatbeeld geworden om daklozen aan te treffen. Dat een eens zo rijk land zo diep kan zinken! Voedselbanken! Wie zou dat ooit geloofd hebben! Nu vond ik het altijd wel schandalig dat er tomaten doorgedraaid werden om de prijs stabiel te kunnen houden. Maar voedselbanken? Niet te geloven dat we in zo'n situatie zijn beland! En het gaat nog steeds door!

Wat hebben we jaren heerlijk stabiel kunnen leven. Er veranderde alleen iets ten gunste, maar nooit ten ongunste. Nu ben je niets meer zeker, werkelijk niets meer! Wie zegt mij dat ze volgend jaar bv de leeftijdsgrens met het pensioen ineens weer versneld doen stijgen? Al jaren zeg ik dat ik nog 5 jaar moet werken. Steeds wordt de grond onder je voeten gemaaid en moeten je plannen bijgesteld worden. De gemaakte beloftes houden niets in, ze veranderen het gewoon eenzijdig.
Ik voel ook steeds een chaos in mijn hoofd en weet vaak niet waar ik eigenlijk aan toe ben. Hoe kun je nu de dag van vandaag nog plannen maken? Er komt steeds maar bij en bij met de afbraak. Niets is meer zeker.

Zo dat moest er even uit! Ik denk dat meer mensen dit gevoel hebben overigens.

6 opmerkingen:

 1. Herkenbaar je verhaal. We zullen inderdaad met onzekerheid moeten leren leven. En vooral genieten van dit moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je dat zo op een rijtje ziet zou je er inderdaad alleen maar naar van worden. Gelukkig zijn er ook nog leuke dingen, maar dan vooral in je eigen omgeving.
  Groet, Trees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ook ik snap het echt niet, wie doen het nu fout en wie draaien op voor andermans fouten?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, dit is heel erg herkenbaar. Omdat ik nog onder de 30 ben reken ik eigenlijk maar helemaal nergens op, behalve op wat ik zelf op kan bouwen. Ik durf er niet vanuit te gaan dat er straks nog AOW is en op een pensioen durf ik ook niet te rekenen. Mijn eigen plan is daarom hypotheek aflossen en met het bespaarde geld sparen. Misschien investeren in b.v. vakantiehuisjes voor de verhuur, ik noem maar wat. En gewoon niet te gek leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn man en ik riepen jaren geleden al... pensioengat? Niet verzekeren. Tegen die tijd is er geen pensioen. Het begint er aardig op te lijken. Amerikaanse toestanden in Nl terwijl ze daar meer zo als wij (hadden) willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben het helemaal met je eens. Het ziet er naar uit dat wij voor onszelf moeten zorgen. Ik trek daarom mijn eigen plan.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.