woensdag 9 mei 2012

Re-recycling van koffiefilterzakjes

Ik heb er al eens blogje aan gewijd om koffiefilterzakjes te hergebruiken oftewel dat je ze gemakkelijk twee maal kunt gebruiken. Nu ben ik nog een stapje verder gegaan en heb het filterzakje laten drogen, de koffieprut eruit geschud voor in de compostbak en het vervolgens tot het midden in geknipt. Vervolgens heb ik het om de hals van een koolplantje gelegd in de moestuin om de koolvliegjes om de tuin te leiden daar vooral geen eitjes te leggen bij de wortels. Ik hoop dat ze niet van koffiegeur houden. Puur uit noodzaak geboren om er snel iets neer te leggen bij het planten van een paar broccoliplantjes. Koolkragen koop ik natuurlijk niet. Het kan natuurlijk ook met een nieuw koffiefilterzakje, zo duur zijn ze niet. Het is echter een uitdaging om afval te kunnen hergebruiken. Dit was een keer een stapje verder voor derdehands gebruik: re-recycling :-)

8 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ik heb er paar met koffie gebruikt en een paar zonder. Ik ben ook benieuwd. Hier doen kolen het nooit zo goed.

      Verwijderen
  2. Wat een goed idee.Ik ga dat ook eens proberen, maar dan tegen de slakken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vrees ervoor dat die filterzakjes niet lang zullen blijven liggen in de groententuin : als er een beetje wind zit, waaien ze wellicht weg. Als het regent, zijn die zakjes nat en 'versmachten' ze het jong opkomende plantje misschien. Koffiegruis droog ik en strooi het over het gazon : ik heb eens gelezen dat dit goed is voor planten dus waarschijnlijk ook voor het gras. Nog een voordeel : de kat van onze buren gebruikt ons gazon als toilet en sinds ik koffiegruis uitstrooi, vind ik geen kattendrolletjes meer op het gras. Katten zouden niet houden van koffiegeur en van het gevoel van gruis aan hun pootjes (voetjes ?). Koffiegruis is ook ideaal om de afloop van de gootsteen proper te houden : spoel het gruis gewoon door en door de schurende werking wordt aangekoekt vet en/of vuil aan de binnenkant van de afvoer weggeschuurd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. KLopt. Ik heb er zelf ooit een blogje over geschreven: http://consuminderenmetmarianne.blogspot.com/2010/09/koffiedrab.html
      Marianne

      Verwijderen
  4. Hier geen koolplantjes maar meiknolletjes, die al opgevreten zijn door de slakken voor het plantje uberhaupt 4 blaadjes heeft, zucht. In de potten gaat het beter, al komen de slakken daar ook. Maar ik kan je tip wel gebruiken voor het mini pruimenboompje misschien. Daar kruipt ieder jaar een rupsje omhoog langs de stam en eet dan heel veel blad op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan kun je het beste blaadjes van de hulst erneer leggen. Houden zowel slakken als andere insekten ook niet van.

      Marianne

      Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.