maandag 14 mei 2012

Oogst uit eigen tuin

Inmiddels heb ik al 4 keer sla uit eigen tuin kunnen gegeten. De plantjes worden op deze manier geen echte kropjes als ik steeds de buitenste blaadjes eraf haal, maar de blaadjes hangen of plat of de  poot van de hond kwam weer eens verkeerd terecht in de moestuin. Het idee alleen al is zo leuk om groente uit eigen tuin te eten.Dat was weer lang geleden dat ik sla uit eigen tuin heb gegeten. Dat kan nu best zo'n 10 jaar geleden zijn.

Straks de radijsjes. Ik moet ze eigenlijk nu uitdunnen, maar welke moet je er nu uittrekken en mag niet meer verder als ze er allemaal mooi uitzien? Wat dat betreft kan ik geen keuze maken. Ik heb heb daar moeite mee, dus dan maar dunnere radijsjes, ze krijgen allemaal gewoon hun kans te groeien.Volgende keer zaai ik minder, dat is zeker.

In de rest van de plantjes in de moestuin zit niet zo erg veel groei moet ik zeggen met dat rare weer. Ook van het zaaigoed zie ik niet veel op komen. Regelmatig zaai ik maar weer opnieuw. Hier en daar wat mesten en hier en daar weer bewust niet. Ook pas ik combinatieteelt toe, wat goede en slechte buren van elkaar zijn. Voor het mooie (ook vanwege het ongeduldig zijn) heb ik maar een paar groenteplantjes uit het Tuincentrum meegenomen om er toch vooral iets te hebben staan omgeven door afrikaantjes. Afrikaantjes verspreiden een geur die insecten niet lekker vinden. Dit jaar ben ik nu eenmaal meer bezig met alles weer schoon te krijgen in de moestuin. Volgend jaar is het een kwestie van bijhouden en kan ik me meer op het zaaien richten. Dan weet ik misschien ook waar ik mijn kleine platte kweekbak zal neerzetten, want dat weet ik nog steeds niet precies. De ene dag denk ik hier en de andere dag weer daar. Maar bij dat hier en daar moet toch nog eerst schoongemaakt worden, dus ik heb de tijd. Ik lijk wel een weegschaal ;-)
Heel langzaam zie ik het met de week een beetje schoner worden, niet veel, maar iedere meter is er weer een tenslotte. Ik merk dat alles weer vaster in de grond zit dan een maand geleden, want ik doe er momenteel veel langer over.
Op naar het volgende maaltje uit eigen tuin :-)

5 opmerkingen:

 1. Het is gewoon te koud voor zaaigoed. Hier moeten we ook opnieuw inzaaien. Terwijl onze sla vorig jaar door de vogels was verplaatst onder een boom, en na de strege winter overleefde, dus konden zo in de tuin gezet. het waren er maar 2, toch apart.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het idee,dat door de lage temperatuur mijn tomatenplanten kleiner blijven. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vier maaltijden al! Petje af. Wij hebben alleen nog maar groene sprietjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had 8 kleine slaplantjes (wel meteen in grotere potten gezet want ze waren maar 5 cm hoog) gekocht bij het Tuincentrum en steeds binnen en buiten gezet afhankelijk van weer. Ze staan pas sinds 1 mei in de volle grond.

   Verwijderen
 4. Hier komt nu alles pas echt een beetje de grond uit.. de sla, tomaten en wortels gaan prima maar de rest weet het ook nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.