vrijdag 9 januari 2015

Tuin januari

Oeps weer eens vergeten de bloembollen in de herfst te planten. Dat is beslist niet de eerste keer bij mij. Ergens ook wel weer ergens leuk. Als ze overal in alle tuinen al zijn uitgebloeid, komen ze bij mij pas in bloei ver in het voorjaar of zelfs pas in de zomer. Dit weekend maar eens kijken of ik een mooi plekje daarvoor kan vinden om ze te planten als het weer het toelaat.

Ik koop voor dit jaar geen nieuw groente- of bloemenzaad. Ik heb nog zoveel over van vorig jaar en daarvoor, dat ik een jaartje oversla. Komt het zaad niet uit, ook geen probleem, nog genoeg andere zakjes :-)

Ik heb al jaren aardperen in mijn tuin. Zelfs na tien jaar niet bijhouden ergens achteraan, kwamen ze braaf ieder jaar terugkomen. Echt sterke planten zijn het. Ik heb er inmiddels alweer van geoogst. In de winkels ligt momenteel een ander soort met rode schil. Die wil ook wel eens gaan uitproberen. Geen pootaardperen, maar gewoon die voor consumptie (zijn een stuk goedkoper en groeien ent zo goed aan),

Al het blad is van de bessenstruiken, maar al goed zijn de knopjes te zien waar het jonge blad straks weer uit piept. Zo leuk om te zien.

5 opmerkingen:

 1. Die aardperen/topinamboer zin wel lastig als je ze niet meer wil. Na 10 jaar komt er nog elk jaar wel een boven. Het kleinste stukje wat in de grond achterblijft beging voor zich zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom zouden die niet meer geplant worden i.p.v. aardappels?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat is het fijne van laat planten. Aardperen bloeien prachtig maar ze woekeren wel heel snel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Valt wel mee bij mij. Ik heb allemaal losse borders met tegels eromheen en ze zijn in tien jaar niet gaan 'wandelen', maar blijven mooi in die ene border van 1x1 meter.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.