dinsdag 15 april 2014

Spijt van vaatwasser

Daar ik overdag werk en daarnaast ook nog thuis allerlei huishoudelijk werk moet verrichten, had ik me over laten halen een vaatwasser aan te schaffen. Tot nu toe heb ik altijd zonder gekund, maar het liep best vaak op en dan leek de afwas een eindigheid te duren zodat mijn energie (en zin) al weer op was voor ik wat anders aan kon pakken. Wat me tegenhield was steeds de aansluiting daarvan wat in de bijkeuken moest. Dat viel achteraf ook erg mee. Maar eindelijk was het er dan toch van gekomen, ik ben ook in de moderne tijd beland! Ik wilde per se zo milieuvriendelijk spul daarvoor gebruiken en niet de agressieve middelen. Zo gezegd zo gedaan en het was nog net in de aanbieding ook vorige week.
Na het aansluiten echter hoorde ik over onthardingszout en glansmiddel wat er ook nog in moest. Ook eens in de drie maanden een agressief reinigingsmiddel zonder afwas. Oh? Allemaal nieuw voor me. Schijnt ook drie in een te worden verkocht.

Nou daar ging mijn eerste afwas er dan in nadat de monteur was vertrokken. Eerst de afwas wat voorspoelen onder de kraan en daarna in de vaatwasser. Na ruim 3 uur was het voltooid. 3 uur,  mensenlief! Wat een stroom en water! De helft was ook niet eens schoon geworden! Vooral de pannen moest ik allemaal zelf afwassen. Meteen kwam de spijt naar boven van dit energieverslindend 'ding'. Met voorspoelen met heet water is veel van de afwas ook al zo goed als schoon. Daarvoor heb ik geen vaatwasser nodig.
De hele verdere week heb ik weer met de hand afgewassen. ik zie het 'ding' alleen nu voor hoge nood als de aanrecht dichtgroeit of met keukenkastjes schoonmaken. Nu kan ik het ineens wel dagelijks goed bijhouden... (na het tuinwerk).
Nee, aan mij is een vaatwasser echt niet  besteed, dat blijkt! Net als een droger. Die gebruik ik alleen maar als het van dat broeierige weer is en de was niet wil drogen. Dat is dan ook 2 x per jaar..
Dat ik daar nou al die jaren zo jaloers op ben geweest dat anderen een vaatwasser hebben...

9 opmerkingen:

 1. Wij zijn maar met twee personen. Dat was ik zelf wel af. Maar met de droger ben ik blij,zeker met regenachtig weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij gebuiken hem altijd. Maar wel altijd op nachtstroom. Schoonmaken word hier 1 x per half jaar gedaan.1 x een zakje spul erin. Ook gebruiken we altijd poeder ipv tabletten of zo...veel goedkoper. Ik vind dat alles veel schoner word als wanneer je met de hand afwast.Ook de vazen en andere spulletjes van glas of porselein die her en der staan.De losse onderdelen van het koffiezetapp...en de bakken en lades van de koelkast.
  Ik zou het niet graag missen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb 18 jaar een vaatwasser en is nu stuk. In het begin miste ik het wel maar ik was nu gewoon met de hand af. Dan is je vaat schoner hoor ipv de vaatwasser. Plastic zekers en glazen worden wit. Heel heet water de glazen wassen en onder de kraan afspoelen uit laten lekker en een half uur laten staan en bijna alles kan zo streeploos de kast in zonder af te drogen. De droger gebruikt ik voor de handdoeken 1 x pw en voor de knuffels en kleedjes voor de hond ivm zand en haren op weekend tarief. Ik wil geen vaatwasser meer.....scheelt in water en stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben opgegroeid zonder vaatwasser vind het juist gezellig om met manlief tijdens de afwas de dag door te nemen. Een tijdje geleden werd de keuken op mijn werk verbouwd de vaatwasser die er nog maar twee jaar stond en alleen gebruikt werd voor vieze koffiekopjes moest plaats maken voor een nieuwer exemplaar. Ik mocht de oude vaatwasser meenemen naar huis omdat ik er als een van de weinige nog geen had. Thuis waren manlief en ik er er gauw over uit ondanks dat we een aansluiting voor een vaatwasser in de bijkeuken hebben staan dat ding hebben we niet nodig. Dus hop op marktplaats ermee we hebben er een jong stel erg blij mee kunnen maken en zij ons met 120 euro. Nu twee kleine vaatwassers in training (mijn kinderen)en eentje in de maak ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is ook wel erg lang 3 uur. Die van mij heeft 1,5 uur nodig. Ik gebruik een half blokje van de A.ldi en verder niks. Werkt heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Marianne, ik heb je genomineerd voor een award. Zie mijn weblog!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik had een hele oude ,bijna 20 jaar oud en toen hij er mee stopte baalde ik enorm en zo gauw het kon weer een nieuwe gekocht en ben er nog altijd erg blij mee, ben maar alleen en het is heerlijk om je vuile vaat er gewoon in te zetten en wanneer hij vol is zet ik hem aan, soms maar 2 keer in de week, heb er in mijn eentje gewoon geen zin in om elke dag af te wassen en zonder vaatwasser zou dat echt wel moeten ,want waar moet je anders heen met al je vuile vaat, zal best wat stroom kosten, maar heb geen droger, strijk nooit, stofzuig maar eens in de week, douche kort, was erg weinig en zet mijn verwarming ook nooit onnodig aan en aangezien ik dus erg weinig energie gebruik is de vaatwasser mijn enige ondeugd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb sinds ik 8 jaar gelden in dit huis kwam wonen een vaatwasser. Ik heb ook een eco-programma van 30 minuten. Een keer in de maand draai ik een programma van 2 uur en een keer per kwartaal draai ik de vaatwasser leeg op kookprogramma.

  Ik gebruik poeder en koop deze alleen in de aanbieding. Het scheelt mij een hoop pijn met m'n reuma. De vaatwasser draait 2-3 keer per week. Sommige pannen was ik met de hand af, andere gaan gewoon de vaatwasser in.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.