vrijdag 21 februari 2014

Boeken, boeken en nog eens boeken

Onlangs heb ik mezelf een Sony e-reader cadeau gedaan toen deze in de opruiming gunstig geprijsd was. Het is wel even wennen om i.p.v. een echt boek naar een schermpje te turen.

Voor het slapen gaan lees of blader ik altijd graag door boeken en tijdschriften. De laatste jaren ben ik ook weer romans gaan lezen na wel zeker 35 jaar geleden. Ik vind het weer heerlijk om in een ander sfeer te vertoeven (alledaagsheid te ontvluchten) en moet altijd weer een beetje afkicken als het boek uit is. Vandaar dat ik me al snel weer verdiep in een volgend boek. Ik loop jaren achter met het lezen van boeken, dus ik hoef niet per se al die moderne boeken. Beetje afwisseling is wel prettig zelfs. Ik ben ook mijn avondschool (VWO) boeken aan het lezen waar ik toen alleen de samenvattingen van had gelezen ;-) Nu kunnen ook die verantwoord de deur uit naar de kringloop :-) Wat literair heet, wil nog niet zeggen dat het mij boeit eerlijk gezegd. Soms zijn het echte zeurboeken (zal maar geen titels noemen nu...). Ik ben ook geen liefhebber om over de Tweede Wereldoorlog te lezen. Ergens indirect is prima, maar oorlogsboeken en non-fictie is niet het soort boeken waar ik warm voor loop. Al heb ik onlangs wel heel wat boeken verslonden over Napoleon en alles wat eromheen gebeurde. Het is ook zo verwarrend al die familieverbanden, maar nu is het me duidelijker :-)

Ik heb de e-reader voornamelijk gekocht om gratis e-books te lezen. Kopen doe ik er geen een als consuminderaar! Als je goed zoekt, dan zijn er duizenden te vinden op internet die gewoon legaal zijn omdat de auteursrechten verstreken zijn. Meestal zijn dit wel de klassieken, maar ook daarvan zijn er veel de moeite waard! Ik heb er inmiddels al heel wat op een usb-stickje verzameld en een aantal op de e-reader gezet. Ik wissel nu af met echte boeken en de e-reader.

Ik heb zoveel boeken de laatste jaren in de kringloop gekocht, dat ik plaats te kort kom om mijn boeken neer te zetten. Ik vind 8 boekenkasten wel genoeg in huis. De naslagwerken hou ik wel zoals handwerkboeken, over gezondheid e.d., maar alle romans gaan na gelezen te hebben toch echt de deur weer uit, mits een uitzondering die ik nog ooit wil herlezen..

Vorig jaar heb ik 48 boeken gelezen in een jaar. Niet gek dus. Ik stapelde ze op tegen een slaapkamermuur omdat ik dat leuk vond om te zien hoeveel ik lees per jaar. Dit weekend ga ik ze uitzoeken en breng ik ze naar de kringloop. Er zit ook nog een emotoneel momentje in omdat er ook boeken van vroeger van mijn moeder bij zitten. Ik wilde graag weten welke zij had gelezen. Nu zo oubollig als wat natuurlijk. Op deze manier heb ik er afscheid van genomen van boeken waarin zij gebladerd en gelezen heeft. Beetje sentimenteel natuurlijk, maar ik heb er nog veel meer. Een paar van die vergeelde exemplaren hou ik wel, maar dan om in te tekenen en schilderen. Je ziet deze tekeningen veel op Pinterest. Erg leuk is dat gecombineerd met Gesso.

Ook al laat ik hier wat minder van me horen de laatste tijd, ik ben met van alles bezig ;-) Opruimen is o.a. ook weer aan de orde en de tuin...

2 opmerkingen:

  1. Jij leest zeker veel. Ben je een snelle lezer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik lees 1 a 2 uurtjes per avond voor het slapen gaan. En nee ook geen snelle lezer :-)

      Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.