donderdag 12 september 2013

Over gratis producten en de voedselbank

Wel erg leuk weer zo'n actie van EkoPlaza. Voor iedere 12,50 een stempel op een stempelkaart en als deze vol gestempeld is een gratis biobox met biologische producten. Met gemak kon ik er zelfs 2 kaarten laten afstempelen dit jaar. We zijn mondjesmaat steeds meer biologische boodschappen gaan inkopen en minder naar de supers. Nu is het zelfs zo dat we 99% biologisch kopen, zelfs voor de dieren zijn we al overgestapt. Dat heet keuzes maken natuurlijk. Op eten wil ik niet bezuinigen en juist kiezen voor betere kwaliteit. Mijn bezuinigingen zitten voornamelijk in energiekosten en kleding e.d. Laatste post heb ik dit jaar nog maar 50 euro voor uitgegeven en die waren dan ook echt noodzakelijk. Verder heb ik een luxe uitgave danig geschrapt in het kopen van tijdschriften. Dat alles maakt dat ik niet meer uitgeef in totaal en toch beter voedsel kan kopen.

Ik dwaal af, want ik had het in eerste instantie over de gratis biobox natuurlijk. Deze acties is nu al voor het derde jaar. Het is altijd spannend wat erin zit. Meestal lust ik bijna alles uit zo'n pakket en kan ik het ook goed verdragen zonder beroerd van te worden. Dit in tegenstelling tot kerstpakketproducten. Daarvan gaat het meeste gewoon weg. Onbekende merken, late houdbaarheidsdata, veel te veel sausjes en kant-en-klaar rommeltjes van onbekende afkomst.

Sinds kort heeft ons dorp ook een soort van voedselbank en daar kan ik voortaan deze laatste producten ook droppen. Samen met gratis gekregen producten die je zo wel eens krijgt. Weggooien is ook weer zowat, al doe ik dat nog liever dan er zelf van te proeven. Ja ik weet het, het voelt ook wel ergens raar. Dat wat je niet lust, geef je dat een ander dan wel?  Toch worden die producten nog steeds overal verkocht die stokstijf van de toevoegingen met E621 staan, vol met diverse suikertoevoegingen en erger nog de suikervervangers, gmo-gewassen, chemicaliĆ«n enz. Velen hebben daar totaal geen moeite mee. Ik wil ze echter niet. Ik smeer ook niks op mijn lijf wat niet eetbaar is. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ik met dat wat ik weiger te eten een ander blij mee kan maken. Maar blijkbaar is dat wel, dus wordt het braaf afgegeven. Hoe voelt dat aan bij jullie vraag ik me af? Of zie je het net als het afgeven van overbodige spullen aan de kringloop? Het geeft zo'n dubbel gevoel...

8 opmerkingen:

 1. Ik ben blij dat ik op die manier de voedselbank kan helpen. Wij moeten zelf momenteel ook erg op de kleintjes letten, dus een donatie doen is niet mogelijk voor ons. Op deze manier dragen we toch ons steentje bij...

  Bij onze gemeente hebben ze ook een kringloopwinkel waarvan alle inkomsten naar de voedselbank gaan. Daar breng ik ook regelmatig een donatie heen in de vorm van oude kleding of spullen die wij niet meer gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als iemand,die zelf wel e-nummers in het voedsel eet,blij is met wat jij geeft is het toch goed?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ook al is het soms een beetje dubbel ,ik vind weg geven toch nog al te verkiezen boven weggooien ,dus ik ga dit jaar ook maar eens dingen uit mijn kerst¨pakket schenken aan de voedselbank, gaf het altijd weg aan kennissen maar die hebben het eigenlijk niet echt nodig en omdat ik zelf erg zuinig moet doen kan ik op deze manier toch ook iets aan een goed doel schenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'k Snap je dubbele gevoel, maar 'k geef liever aan de voedselbank dan dat 'k het weggooi, veelal doe 'k met kleding of andere spullen, die nog een beetje bruikbaar zijn, niet anders, toch? (kringloop)
  'k Loop wel eens over een rommelmarkt, vin 'k leuk, maar kom dan zelfs mensen tegen die de rommel, gevonden bij 't grof vuil, verkopen. Ook zoiets, komt voor mij op 't zelfde neer,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom geef ik het weg met een dubbel gevoel, ook al vinden anderen het niet erg om te krijgen.

   Verwijderen
 5. Ik zou het zeker naar de voedselbank brengen. Anderen zijn er blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. E-nr loos eten is onmogelijk want veel E-nrs zijn natuurlijke stoffen zoals bv E621 dat in hoge concentraties van nature in tomaten voorkomt, in iets minder hoge concentraties in moedermelk. Het wordt o.a. gebruikt om de zoutconcentratie in voeding te kunnen verlagen zonder dat de gemiddelde consument de smaak niet meer lekker vind.
  Daarbij kun je er niet zondermeer van uitgaan dat als het er niet op staat het ook niet in het productieproces gebruikt is. Want ook wanneer het gemeld moet worden is aan strikte regels gebonden.

  Noem het liever E-nr arm eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het over toevoeging van E621, niet die in natuurlijke producten voorkomen. Oftewel de smaakversterker waarvan je het Chinese restaurantsyndroom o.a. van kunt krijgen als je daarvoor gevoelig bent. Ik eet niets waar E621-627 is toegevoegd. Ik eet niet E-nr loos :-) Dat kan namelijk niet.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.