vrijdag 31 augustus 2012

Hazelnootboorders

Vorig jaar had ik dagelijks een handjevol hazelnoten geoogst en dat werd een vergiet vol. Wel vreemd zo weinig als je weet dat ik wel 6 grote struiken heb. Wat je niet opraapt overdag, is de volgend dag al weg. De eekhoorntjes maken overuren als de noten vallen en er worden denk ik ook vele mondjes van muizen gevoed. Ik zie tenminste weer regelmatig dat de poezen muizen hebben gevangen en de hond is zelfs nog sneller daarmee. Soms lukt het het me om een muisje nog ongeschonden ergens op een veilig plekje neer te zetten om bij te trekken van de shock, maar meestal lukt dat niet zo. Dat is dan weer minder leuk van volgevreten katten dat ze ondanks een volle maag toch nog op muizenjacht willen.

Dit jaar raapte ik ook volle goed moed dagelijks een handjevol hazelnoten. Ik wilde ze vorige week gaan kraken en roosteren in de oven, maar dat was een kleine utopie. Eerst had ik de bruine blaadjes verwijderd en de mislukte en piepkleine eruit gehaald. Ik hield nog een mooie vergiet vol over om te kraken. In de eerste zat een piepklein nootje en verder was alles hol en houtig, Toen ik op een derde was gekomen, hield ik het voor gezien. Veel tijd met kraken en levert niets op. Misschien dat ik nog twee nootjes zou tegenkomen in dat overige deel. In drie van die houtige vond ik een wormpje en dacht dat is foute boel. Op internet las ik dat dat de hazelnoorboorder zou zijn. Als de noot nog zacht is, wordt er een eitje ingelegd die zich te goed doet aan de noot en zich later eruit boort. Al met al  is het moeilijk biologisch te bestrijden ook want de worm zit gewoon in de noot. Aan de buitenkant is niks te zien.

Ik heb altijd wat moeite met snoeien. Goede takken zo maar eraf zagen of knippen. Ik weet ook wel dat het beter is, maar toch. Nu ik dit weet van de hazelnootboorder, heb ik ietsje minde moeite meer om de struiken ook eens flink te gaan snoeien. Ik heb al een gedeelte van takken geknipt voor de tomatenplanten een steun te geven. Het meer rigoreuze gesnoei, doe ik liever straks in het voorjaar, want ik heb nog genoeg te doen in de tuin en ook in huis.

Dus geen hazelnotenoogst dit jaar. Gelukkig hebben de walnoten daar nooit last van. Soms een jaartje wat minder na een overvloedig jaar, maar verder geen ziektes of ongenode gasten. Die gaan ook zo vallen.

3 opmerkingen:

 1. Ben benieuwd,hoe dit jaar de oogst van walnoten is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een flinke hazelaar, daar zal ik straks wel weer van kunnen rapen. Ik weet alleen nooit zo goed wat ik ermee moet. Ik heb de noten vorig jaar gegeten, maar krijg ze nooit allemaal op voor ze beschimmelen (dat gebeurde toen ik er een soort mix van had gemaakt met rozijnen...). Nog tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met hazelnoten kan je ook lekkere pesto maken.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.