zondag 6 november 2011

Spijkerbroeken zomen inkorten

Dochterlief kwam met een stapeltje kleding naar me toe of ik dat wilde vermaken. Ze heeft al vaker zelf geprobeerd dat te doen, maar wat voor mij ontspanning is, vergt het haar juist veel inspanning. Ze is tot de slotsom gekomen dat het niet haar 'ding' is en het wel kan in noodgevallen. Met wat klusjes ruilen die zij juist niet erg vindt, is dat altijd voor beiden een goede ruil ;-)

Dit keer wat bolerojasjes, topjes en spijkerbroeken. Ik heb gemerkt in de statistieken dat juist die beschreven items vaak worden bezocht die over kleding vermaken gaan. Daarom beschrijf ik nu uitgebreid hoe ik een spijkerbroek inkort.
  • De spijkerbroek wordt aangetrokken en de zoom wordt bepaald aan de hand van welke schoenen of laarzen daar het meest onder gedragen worden. Dat speld ik dan dan per pijp met vier knopspelden vast.
  • De broek gaat uit en vervolgens speld ik het beter vast. Alleen de zoom 1 x naar binnenslaan. Leg de beide pijpen op elkaar en kijk meteen of ze even lang zijn.
  • Ik vraag of er nog wensen zijn van de hoogte van een zoom. Dat scheelt ook door de jaren heen. Meestal is dat 1 of 2 cm en doorgestikt met een kleurtje zoals ook de zakken zijn doorgestikt of de naden in de lengte. Nodig is dus die kleur garen.
  • Voor een zoom van bv 1 cm knip ik vanaf de onderkant de stof af tot er 2 cm voor de zoom overblijft, sla 1 cm naar binnen zodat de rafelrand omgevouwen is naar binnen. Echter van de dikke naden knip ik van te voren nog aan de binnenkant zoveel mogelijk af van de hoogte van de zoom, want daar wil nog wel eens een naald op afbreken. Ook dit wordt weer vastgestoken met 4, 6 of 8 knopspelden. Ik rijg nooit.
  • Nu komt het vaststikken. Dat kan met de hand of met de naaimachine. Met de hand maak ik een soort van borduursteekje (flannelsteek, een soort lange kruisjes aan elkaar) voor de rekbaarheid van de zoom. Zorg dat er maar een draadje van het weefsel van de broek zelf wordt opgenomen en dat dat niet aan de goede kant te zien is. Aan de zoom kan het wat steviger. Dit wordt ook wel onzichtbaar zomen genoemd. Als je de broekzomen nu stoomt, zie je geen naad zitten aan de buitenkant. Dit kan handig zijn voor rekbare stof, maar ook die kan onder de naaimachine.
  • De meeste keren stik ik zomen van broeken onder de naaimachine. Voor dikkere broeken wordt een zogeheten jeansnaald gebruikt, die heeft een scherpere punt en de naald is ook dikker en steviger. Er kan borduurnaaigaren gebruikt worden, maar ook normaal machinegaren. Je hebt polyester en katoenen garens afhankelijk van het stof waardoor je stikt. Als je spijkerbroeken goed bekijkt, zie je dat het doorstikgaren wat dikker is. Dat kan dus met dikker garen te gebruiken, maar ook de naaimachine in te stellen met een steek om dubbel te stikken met dunner garen. Niet alle machines kunnen dat.
  • De stukjes zoom die ik van de broeken heb geknipt, gebruik ik nu als proeflapje of de naald er goed doorheen naait en het garen de juiste kleur heeft als de rest van de doorgestikte naden.
  • Ik begin altijd aan de binnennaad van een pijp. Daar is het altijd even uitkijken of je door de dikke naad kunt komen met de naald. Meestal als je heel langzaam naait, kom je daar wel door oftewel stapvoets. Soms wil de naaimachine niet meer en ga je iets verder met de naald staan waar het weer dunner is. Dat is ook de reden dat ik binnen de naad dat stukje dikke rand wegknip. Vlak voor ik bij een knopspeld kom, haal ik die eruit en speld die vast in een speldenkussen. De afstand naar de volgende knopspeld houd ik ietsje strakker vast terwijl ik weer verder naai.
  • Daarna eventuele loshangende draadjes afknippen en de zomen strijken.
Een andere manier voor diegenen die niet met naald en garen kunnen omgaan, is om bij een winkel die fournituren verkoopt een plakbare zoomband te kopen. Na het afspelden, speld je band vanaf de onderkant tussen de broek en de zoom en strijkt dat zo aan de binnenkant vast. Door de hitte plakt alles aan elkaar en gaat er ook niks rafelen.

Update: zie bij Berichten voor nog een andere manier zomen. Dit is echter niet mijn favoriete manier.

4 opmerkingen:

  1. Weer wat geleerd. Ik wist niet van het bestaan van jeans-naalden. Die koop ik. Want soms deed ik het stukje bij de naad van de spijkerbroek later met de hand.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben totaal geen naai expert, maar mijn moeder plaatste de zoom altijd onzichtbaar ergens halverwege, zodat aan de onderkant het originele stiksel gewoon nog zichtbaar was. Dat scheelt dan weer garen zoeken/kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tegenwoordig vouwen ze de pijp gewoon om naar buiten en naaien dan het stuk af wat te lang is, even locken of zigzaggen en je houd de oude zoom aan de onderkant. Voor niet naaisters is dit gemakkelijker.
    Marianne gebruik je nooit een hulpvoetje bij de dikke naden. Dat is het hulpstukje wat je ook gebruikt voor het aanzetten van knopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ongetweifeld zijn er ook nog andere manieren. Een bepaalde manier maak je eigen en die werkt dan het fijnste.

    Die manier kan dan wel handig voor anderen zijn om net boven de doorgestikte naad het in te korten, maar ik vind het niet mooi. Dat hoeft voor mij niet meer. De omschreven manier vind ik persoonlijk het prettigste en snelste klaar.
    Meestal wordt voor spijkerbroeken dezelfde kleur garen met doorstikken gebruikt, dus een klosje garen kopen van die kleur kan ook meer keren gebruikt worden dan. Vaak is het tegenwoordig oranje-geel-beige-achtig.

    Met een oude trapmachine ga je gemakkelijker over een dikke naad. Alles was steviger en van ijzer. Daarna jaren een nieuwe machine gehad die vaak weigerde bij dikke stukken. Toen knipte ik de zoom af en lockte de binnenkant met mijn lockmachine en stikte het daarna door, dan was het minder dik.
    Nu heb ik sinds een paar jaar een nieuwe machine (vanwege draad doorhaalfunctie - heerlijk!) en die kan het ook aan.
    Dat hulpstukje voor knopen aanzetten, gebruik ik daar nooit voor. Is nieuw voor mij. Staat niet in mijn boekje, net opgezocht. Maar wil dat wel eens uitproberen als ik het voetje daarvoor gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.